Mijn eerste HbA1c waarde en nachtelijke hypo

Toen ik te horen kreeg dat ik diabetes heb, had ik nooit verwacht dat ik met zoveel verschillende zaken rekening moest houden. Je krijgt te maken met allemaal nieuwe ervaringen en hierdoor leer je steeds beter wat je wel en niet moet doen en hoe je bepaalde dingen kan voorkomen. Afgelopen week kreeg ik voor het eerst mijn HbA1c waarde te horen en maakte ik kennis met mijn allereerste nachtelijke hypo. Het tweede vond ik niet zo leuk, het eerste was een stuk fijner, aangezien het goed nieuws was!

Mijn eerste HbA1c waarde

Het HbA1c is een waarde waarmee het gemiddelde van het bloedglucose van de afgelopen 2 à 3 maanden vastgesteld kan worden. Als je continu hoge of lage bloedglucosewaarden hebt is dit vervolgens terug te zien in de HbA1c waarde. Zo krijg je een goed beeld van hoe je het de afgelopen maanden gedaan hebt.

Om eerlijk te zijn voelde het een beetje alsof ik mijn rapportcijfer ging ophalen toen ik onderweg was naar het ziekenhuis. Vooraf had ik al wat research gedaan, waardoor ik wist dat de HbA1c streefwaarde voor mensen met diabetes 53 mmol/mol of lager is, wat ongeveer gelijk staat aan een gemiddeld bloedglucose van 7 mmol/l. Omdat ik richting het einde van mijn honeymoonfase enorme pieken heb gehad (na elke maaltijd tussen de 15 en 20 mmol/l) ging ik er vanuit dat ik een hoge HbA1c waarde als uitslag zou krijgen.

Maar niets was minder waar. Mijn eerste HbA1c is 41 mmol/mol! Hoe kan dat nou?! Hoe kan ik een gemiddelde bloedglucosewaarde hebben van 5.9 mmol/l terwijl ik zulke pieken heb gehad? Hoewel ik er (écht) niks van begrijp ben ik er enorm blij mee.

Mijn eerste nachtelijke hypo

In de nacht van dinsdag op woensdag had ik mijn eerste nachtelijke hypo. Dat was best wel scary, zeker als je het niet verwacht. Omdat ik al regelmatig nachten heb gehad waarin ik de verwachting had misschien een hypo te krijgen en deze vervolgens niet kreeg, had ik het vermoeden dat mijn lichaam iets slims had bedacht om nachtelijke hypo’s te voorkomen. Maar blijkbaar is daar abrupt een einde aan gekomen.

Mijn eerste HbA1c waarde en nachtelijke hypo

Afgelopen dinsdagnacht werd ik rond half 1 wakker en voelde ik dat er iets goed mis was. Hoewel er een rol dextro op mijn nachtkastje ligt stond ik opeens in de woonkamer en gaf mijn bloedglucosemeter 2.8 mmol/l aan. Het zakje met dextro tabletten op tafel heb ik in één keer naar binnen gewerkt. Vervolgens pakte ik een glas drinken, dat ik vervolgens bijna op de grond liet vallen en graaide ik een pak liga en begon ik op de bank te schranzen.

Vreemd hoor. Zit je daar midden in de nacht op de bank, te eten alsof je leven ervan afhangt. Toen de liga op was pakte ik nog een zakje m&m’s en zelfs daarna had ik nog de behoefte om meer te eten. Ik poetste mijn tandjes, ging weer in bed liggen en was binnen no-time weer vertrokken. De volgende ochtend dacht ik een torenhoog bloedglucose te hebben, maar deze was netjes 7.7 mmol/l. Hartstikke prima!

Op naar een volgende mooie HbA1c waarde en hopelijk vele nachten zonder hypo’s!

Gerelateerde artikelen

Reacties

Laat je ook een reactie achter?

 • leontine dehollander

  Hey Lauriette,

  Wow, wat goed een hba1c van 41. Wat superknap van je. Je gaat er heel goed mee om. Je openheid speelt denk ik een voordeel. Ik vind het superfijn om je blog te lezen. Het nadeel van een hba1c is dat het een gemiddelde is. Pieken en dalen geven soms ook een goed gemiddelde. Dit wordt niet gemeten bij het hba1c. Die van mij vorig jaar was 43. Ik moet binnenkort..brrrr. Ik heb sinds een half jaar een pomp dus had veel instelproblemen. Veel pieken..wel minder dalen dus verwacht niet zo’n goede uitslag. Maar wat een uitkomst is de pomp, zo fijn dat ik nu ook naar een foodfestival kan gaan en wat meerdere keren kan eten (kleine porties hoor). Je drukt op een knopje en krijgt insuline en vroeger stond ik voor zo’n kraam onhandig in een hoekje te spuiten. Maar voor jou, ga zo door!! xx Leontine

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Dankjewel Leontine! Fijn dat het hebben van een pomp zo goed bevalt, ondanks de instelproblemen die je hebt gehad :( Mag ik vragen welke pomp jij hebt? Mijn diabetesverpleegkundige begon er afgelopen week weer over en het wordt toch tijd dat ik er voor mezelf ook over na ga denken. Liefs! xx

   Reageer...
 • Dina

  Wow wat lijkt me dat heftig zeg, zo’n hypo, vooral als het ’s nachts gebeurt. Gelukkig ging alles goed en zijn er geen erge dingen gebeurt. Ik vind het zo goed dat je hier over schrijft. Ik ben nooit echt direct met diabetes in aanraking gekomen, dus ik wist echt helemaal niet dat je met zo veel dingen rekening moet houden.

  Reageer...
 • Nienke

  Ik volg al sinds de mededeling dat je diabetes had je updates. En hoewel het een aandoening is die erg bekend is, heb ik me nooit gerealiseerd dat er zo-veel bij komt kijken. Knap hoe je ’t allemaal aanpakt en ermee omgaat. En hopelijk geen nachtelijke hypo’s meer!

  Reageer...
 • Britt • Annebrittures

  Oh, bah, zo’n hypo in de nacht lijkt me echt niet fijn! En super dat je waarde goed was! Je doet het beter dan je denkt blijkbaar, jezelf niet onderschatten! Ik hoop met je mee dat er geen nachtelijke hypo’s meer komen!
  Liefs,

  Reageer...
 • Manon

  Heftig zo’n hypo in de nacht, best gek ook dan de volgende morgen weer 7,7, heb je toch precies voldoende suiker naar binnen gewerkt voor je lichaam. Hopelijk komen er geen nachtelijke hypo’s meer!

  Reageer...
 • Marion

  Jeetje wat klinkt heftig zeg. Ik mag hopen dat je dit niet al te vaak gaat gebeuren. Je pakt het allemaal wel goed aan. Sterk hoor.

  Reageer...
 • Madam Elisa

  Het is allemaal wel erg heftig, hopelijk mag je steeds meer regelmaat krijgen. Maar vooral minder hypo’s!!!

  Reageer...
 • Roos

  Wat fijn om te horen dat je waardes goed waren!! Dat lijkt mij heel fijn, dat ondanks dat het soms slecht(er) gaat, het “gemiddelde” plaatje toch goed is.

  Vervelend he zo’n hypo! Ik ben ook regelmatig naast mijn vriend wakker geworden die ’s nachts chocola zat te eten in bed. Meestal lachen we er maar een beetje om.
  Wat me vooral irritant lijkt is als je bijvoorbeeld uiteten bent geweest (en dus echt genoeg op hebt) en dan een hypo krijgt. Dat je dan méér moet gaan eten, terwijl je al helemaal vol zit!
  Hopelijk blijven voor jou de hypo’s beperkt. Ik merk bij mijn vriend dat als alle omstandigheden hetzelfde blijven, de hypo’s erg mee vallen. Het is vooral bij veranderingen zoals uit eten gaan, sporten (of een nieuwe soort sport doen), een grote wandeling ’s avonds, een nieuw recept met een nieuw ingrediënt als quinoa (lastig in te schatten hoeveel koolhydraten) dat er ’s nachts hypo’s komen. Hopelijk helpt dat een beetje!

  Reageer...
 • Anne

  Wat leuk dat ik je website heb gevonden. Bij mij is type 1 vorige week tot uiting gekomen. Is toch fijn om meer lotgenoten tegen te komen en dingen te lezen.

  :-)

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Hey Anne, leuk dat je mijn website hebt gevonden, maar de reden waarom is natuurlijk een stuk minder leuk :( Hoe gaat het met je? Ben je een beetje bekomen van de schrik?

   Reageer...
Laat een reactie achter

In samenwerking met
 • Interesse in een samenwerking?