Hamster Spekkie; Het grote hamsteravontuur

Wie dat mooie witte pluizenbolletje op de foto is? Dat is hamster Spekkie, ons nieuwe huisgenootje die vorige week bij ons is komen wonen. Huh, maar jullie hadden toch net een nieuwe hamster? Ja, dat klopt! Nog niet zo lang geleden schreef ik over onze nieuwe hamster Sniffles, waarmee mijn kinderdroom na vele jaren alsnog uitkwam. Wat er in de tussentijd allemaal is gebeurd? Dat is een lang verhaal. Laten we beginnen bij het begin.

De eerste weken met Sniffles

Halverwege juli kochten we hamster Sniffles bij de dierenwinkel. Al vrij snel nadat we Sniffles in huis hadden gehaald kreeg ze problemen met haar ontlasting; Zeker voor hamsters is dat niet oke, want die kleine beestjes zijn binnen no-time uitgedroogd. Hoewel haar voedingspatroon goed was en ze inmiddels al een beetje gewend was aan haar nieuwe leefomgeving, veranderde er niks aan haar gezondheid, arm ding. Wel jammer ook, want met een hamster aan de diaree ga je ook niet meer zo snel op bed spelen.

Hamster Spekkie; Het grote hamsteravontuurOngeveer een week later begon Sniffles met name in de avond steeds drukker te worden. Niet heel gek, hamsters zijn nu eenmaal nachtdieren. Wel was het gek dat ze al haar speeltjes links liet liggen en niets anders deed dan aan het tralies knagen. Elke avond steeds iets erger. Totdat ze op een dinsdagavond van zeven uur ’s avonds tot twaalf uur s’nachts rondjes heeft gerend. Zonder pauze of rustmomentje om even op adem te komen. Ze klom steeds via het tralies naar boven, liet zich vallen en had écht geen rust. Zeker vergeleken met een week geleden, waar ze op haar gemakje een beetje rondsnuffelde en een warm holletje probeerde te zoeken op bed of tegen Kika aan, was dit een compleet ander beestje.

Bij de dierenwinkel adviseerde ze om andere bodembedekking te proberen (mogelijk was ze allergisch) en kregen we anti-parasiet spul mee. Misschien zou dat haar hyperactieve gedrag verklaren. Je kan je misschien zelf voorstellen dat als je heel veel jeuk hebt, je langzaam gek wordt. Op de avond dat we het anti-parasiet spul wilden aanbrengen op haar huidje zijn we daar niet aan toegekomen. Sniffles had mijn vriend alweer twee keer gebeten, waarvan ze één keer echt doorbeet. Ze had mij inmiddels ook al meerdere keren gebeten waardoor ik het ook niet meer zo plezierig vond om haar vast te houden. Onze onschuldige Sniffles was langzaam veranderd in een terror hamster… Ze hadden ons bij de dierenwinkel al geïnformeerd over de mogelijkheid om haar terug te brengen, het ziek zijn gecombineerd met het hyperactieve en agressieve gedrag klopte niet. Naast dat het voor het beestje hartstikke sneu is, was het voor ons ook niet leuk. Het is dan misschien ‘maar’ een hamster, maar je voelt je op zo’n moment behoorlijk machteloos. Je kan niks doen. We besloten om Sniffles terug te brengen naar de dierenwinkel, hoe lastig dat ook was…

Hamster Spekkie; Het grote hamsteravontuur

Campbelli vs. Russische dwerghamsters

Zeker weten doe ik het niet, maar na wat onderzoek online heb ik het vermoeden dat ons in de dierenwinkel een Campbelli dwerghamster is verkocht onder de naam van een Russische dwerghamster. Deze twee soorten lijken erg op elkaar en worden ook wel eens gekruist. Waar Russische dwerghamsters erg bangig en solitair zijn, zie je bij Campbelli dwerghamsters juist tegenovergesteld gedrag. Het zijn groepsdieren met een verdedigend karakter, waardoor ze ook sneller over zullen gaan tot bijten. Als ik zo de beschrijving van een Campbelli dwerghamster lees herken ik onze Sniffles daar wel heel erg in.

Dierenwinkel of een fokker?

Omdat met het vertrek van Sniffles mijn kinderdroom weer in duigen viel, besloten we op zoek te gaan naar een nieuwe hamster. Deze keer niet bij een dierenwinkel, maar bij een hobbyfokker. In tegenstelling tot de hamsters uit de dierenwinkel wordt er door een fokker veel beter gelet op het karakter en de gezondheid en dat was direct zichtbaar! Toen wij Sniffles kochten was ze negen weken oud en erg klein. De hamsters van de fokker waren twee keer zo groot, terwijl ze nog maar vijf weken oud waren! Ook qua gewicht was het verschil goed merkbaar. Het zag er allemaal veel beter en gezonder uit. Als je twijfelt tussen een dierenwinkel of een fokker, dan zou ik nu zonder twijfel kiezen voor een fokker.

Hamster Spekkie; Het grote hamsteravontuurOnline hadden we het adres gevonden van een hobbyfokker op dertig minuten rijden afstand. We kwamen terecht bij een gezellig gezin in een huis vol hamsters, muizen en vissen. Nadat het dochtertje van ongeveer zes jaar oud ons in geuren en kleuren vertelde over de hamsters en ons keurig begeleidde tijdens het keuzeproces viel onze keus op een mooi wit vrouwtje. Hamster Spekkie. Van de bacon, van de snoepjes en omdat ze, zeker in vergelijking met Sniffles, best wel een spekkig beestje is. Ze is inmiddels helemaal gewend in haar nieuwe onderkomen, inclusief kokosnoothutje, glijbaan en loopradje!

Is Spekkie niet schattig? <3