Hamster Spekkie; Het grote hamsteravontuur

Wie dat mooie witte pluizenbolletje op de foto is? Dat is hamster Spekkie, ons nieuwe huisgenootje die vorige week bij ons is komen wonen. Huh, maar jullie hadden toch net een nieuwe hamster? Ja, dat klopt! Nog niet zo lang geleden schreef ik over onze nieuwe hamster Sniffles, waarmee mijn kinderdroom na vele jaren alsnog uitkwam. Wat er in de tussentijd allemaal is gebeurd? Dat is een lang verhaal. Laten we beginnen bij het begin.

De eerste weken met Sniffles

Halverwege juli kochten we hamster Sniffles bij de dierenwinkel. Al vrij snel nadat we Sniffles in huis hadden gehaald kreeg ze problemen met haar ontlasting; Zeker voor hamsters is dat niet oke, want die kleine beestjes zijn binnen no-time uitgedroogd. Hoewel haar voedingspatroon goed was en ze inmiddels al een beetje gewend was aan haar nieuwe leefomgeving, veranderde er niks aan haar gezondheid, arm ding. Wel jammer ook, want met een hamster aan de diaree ga je ook niet meer zo snel op bed spelen.

Hamster Spekkie; Het grote hamsteravontuurOngeveer een week later begon Sniffles met name in de avond steeds drukker te worden. Niet heel gek, hamsters zijn nu eenmaal nachtdieren. Wel was het gek dat ze al haar speeltjes links liet liggen en niets anders deed dan aan het tralies knagen. Elke avond steeds iets erger. Totdat ze op een dinsdagavond van zeven uur ’s avonds tot twaalf uur s’nachts rondjes heeft gerend. Zonder pauze of rustmomentje om even op adem te komen. Ze klom steeds via het tralies naar boven, liet zich vallen en had écht geen rust. Zeker vergeleken met een week geleden, waar ze op haar gemakje een beetje rondsnuffelde en een warm holletje probeerde te zoeken op bed of tegen Kika aan, was dit een compleet ander beestje.

Bij de dierenwinkel adviseerde ze om andere bodembedekking te proberen (mogelijk was ze allergisch) en kregen we anti-parasiet spul mee. Misschien zou dat haar hyperactieve gedrag verklaren. Je kan je misschien zelf voorstellen dat als je heel veel jeuk hebt, je langzaam gek wordt. Op de avond dat we het anti-parasiet spul wilden aanbrengen op haar huidje zijn we daar niet aan toegekomen. Sniffles had mijn vriend alweer twee keer gebeten, waarvan ze één keer echt doorbeet. Ze had mij inmiddels ook al meerdere keren gebeten waardoor ik het ook niet meer zo plezierig vond om haar vast te houden. Onze onschuldige Sniffles was langzaam veranderd in een terror hamster… Ze hadden ons bij de dierenwinkel al geïnformeerd over de mogelijkheid om haar terug te brengen, het ziek zijn gecombineerd met het hyperactieve en agressieve gedrag klopte niet. Naast dat het voor het beestje hartstikke sneu is, was het voor ons ook niet leuk. Het is dan misschien ‘maar’ een hamster, maar je voelt je op zo’n moment behoorlijk machteloos. Je kan niks doen. We besloten om Sniffles terug te brengen naar de dierenwinkel, hoe lastig dat ook was…

Hamster Spekkie; Het grote hamsteravontuur

Campbelli vs. Russische dwerghamsters

Zeker weten doe ik het niet, maar na wat onderzoek online heb ik het vermoeden dat ons in de dierenwinkel een Campbelli dwerghamster is verkocht onder de naam van een Russische dwerghamster. Deze twee soorten lijken erg op elkaar en worden ook wel eens gekruist. Waar Russische dwerghamsters erg bangig en solitair zijn, zie je bij Campbelli dwerghamsters juist tegenovergesteld gedrag. Het zijn groepsdieren met een verdedigend karakter, waardoor ze ook sneller over zullen gaan tot bijten. Als ik zo de beschrijving van een Campbelli dwerghamster lees herken ik onze Sniffles daar wel heel erg in.

Dierenwinkel of een fokker?

Omdat met het vertrek van Sniffles mijn kinderdroom weer in duigen viel, besloten we op zoek te gaan naar een nieuwe hamster. Deze keer niet bij een dierenwinkel, maar bij een hobbyfokker. In tegenstelling tot de hamsters uit de dierenwinkel wordt er door een fokker veel beter gelet op het karakter en de gezondheid en dat was direct zichtbaar! Toen wij Sniffles kochten was ze negen weken oud en erg klein. De hamsters van de fokker waren twee keer zo groot, terwijl ze nog maar vijf weken oud waren! Ook qua gewicht was het verschil goed merkbaar. Het zag er allemaal veel beter en gezonder uit. Als je twijfelt tussen een dierenwinkel of een fokker, dan zou ik nu zonder twijfel kiezen voor een fokker.

Hamster Spekkie; Het grote hamsteravontuurOnline hadden we het adres gevonden van een hobbyfokker op dertig minuten rijden afstand. We kwamen terecht bij een gezellig gezin in een huis vol hamsters, muizen en vissen. Nadat het dochtertje van ongeveer zes jaar oud ons in geuren en kleuren vertelde over de hamsters en ons keurig begeleidde tijdens het keuzeproces viel onze keus op een mooi wit vrouwtje. Hamster Spekkie. Van de bacon, van de snoepjes en omdat ze, zeker in vergelijking met Sniffles, best wel een spekkig beestje is. Ze is inmiddels helemaal gewend in haar nieuwe onderkomen, inclusief kokosnoothutje, glijbaan en loopradje!

Is Spekkie niet schattig? <3

Gerelateerde artikelen

Reacties

Laat je ook een reactie achter?

 • Elyse

  Ik heb het precies eender gehad. Een hamster van de dierenwinkel. Niet tam te krijgen. Doorgefokt. Ik had een pandahamster. Geen idee wat voor ras maar puur door gefokt voor de kleuren. Mooi beestje om te zien maar totaal niet lief. Uiteindelijk erna via marktplaats een gezin gevonden met een nestje. Ik kon maar niet kiezen ze waren allemaal zo leuk maar t is geweldig diertje. Inmiddels al lang over 2 jaar heen dus toch aan het einde maar ze blijft sterk. Hopelijk heb je er lang veel plezier mee!

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Hi Elyse! Naw, wat zielig he voor die hamsters dat ze op die manier doorgefokt worden! :( Twee jaar is volgens mij wel oud voor een hamster, ik hoop dat ze nog lang sterk blijft. Dankjewel! x

   Reageer...
 • Simone

  Ik heb vroeger heel wat hamsters gehad, zowel de Russische dwerghamster als goudhamsters. Maar inderdaad is het mij ook meerdere keren gebeurt dat een hamster uit de dierenwinkel gewoon niet helemaal “goed” is.
  Ik heb de goudhamsters allemaal bij fokkers vandaan gehaald en dat waren echt de liefste ooit en heb ook zelf een nestje gehad, wat heel erg bijzonder was.
  Ik hoop dat je veel en lang plezier mag hebben met Spekkie!

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Dankjewel, dat hoop ik ook! Goed om te horen dat niet alleen bij ons het verschil tussen de dierenwinkel en fokker zo goed zichtbaar was, maar dat dat dus misschien wel gewoon zo is.

   Reageer...
 • britt • against the grain

  Nu ga ik zelf ook al twijfelen of ik wel echt een russische dwerghamster heb, hmm. Want de mijne bijt wel maar ze heeft ook gekrijst in het begin omdat ze nog niet tam was, dus da’s een beetje dubbel. Alleszins ze bijt nu niet meer door (ik leer het af met zonnebloempitjes). En aw, he cute hoe je de naam hebt uitgekozen!

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Het klinkt dan wel als een russische dwerghamster hoor! Campbelli krijsen niet (onze Spekkie ook niet trouwens). Hihi, lief he! :D

   Reageer...
 • Stella

  Ik heb dan wel compleet 0 verstand van hamsters, maar ik kan me wel goed voorstellen dat het lastig en verdrietig was om Sniffles terug te brengen! Fijn dat jullie nu Spekkie hebben gevonden – en wat een geweldige naam! Love it <3 Ik hoop dat ze beter bij jullie past! Liefs!

  Reageer...
 • Mylène

  Oh goshie, wat een beestje! Maar wel zielig voor het vorige hamstertje zeg. Je weet dan ook niet meer wat je moet doen :(

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Nee inderdaad, het was heel zielig :( Maar zoals Simone mooi zegt, Sniffles was gewoon niet helemaal goed :(

   Reageer...
 • Madam Elisa

  Ik heb vroeger ook wel vaak hamstertjes gehad, en had eigenlijk altijd problemen als ik naar de dierenwinkel was geweest helaas. Blijkbaar was Sniffles niet helemaal gezond, zo zielig…

  Hopelijk kunnen jullie nu genieten van jullie nieuwe kleine beestje en is die gezond.

  Reageer...
Laat een reactie achter

In samenwerking met
 • Interesse in een samenwerking?