Het grote haar wassen zonder shampoo experiment

Geïnspireerd door verschillende bloggers en artikelen die ik online had gelezen over de zogenaamde “no poo method”, besloot ik om voortaan mijn haar zonder shampoo te wassen. Want aan water heb je tenslotte genoeg. Je hoofdhuid heeft een ‘zelfreinigende werking’ en dit gecombineerd met een aantal trucjes en een klein beetje geduld, zou er voor moeten zorgen dat je voortaan geen shampoo meer nodig hebt voor het wassen van je haar!

Als je alleen water gebruikt wordt het ook weer schoon, fris en belangrijkste; niet meer zo snel vet! Hoe het mij is bevallen? Nou. Laten we het erop houden dat ik het in ieder geval geprobeerd heb, maar verder alles behalve enthousiast ben over het wassen van mijn haar zonder shampoo.

Mijn eerste week zonder shampoo, hoe ik het heb aangepakt

Op een zondagochtend heb ik mijn haar voor de ‘laatste keer’ gewassen met shampoo. Omdat ik normaal gesproken elke twee dagen mijn haar was, besloot ik om de dinsdagavond daaropvolgend mijn haar alleen met water te wassen. Omdat je er met water alleen nog niet bent, hield ik mij ook netjes aan de tips die ik online had gelezen.

 • Was je haar met heet water.
 • Kam je haar na het douchen met een grove kam.
 • Gebruik inplaats van een handdoek een katoenen shirt.
 • Let je fohn maar in de kast; het is beter om je haar aan de lucht te drogen.
 • Gebruik inplaats van een gewone borstel een borstel van echt haar.

Het grote haar wassen zonder shampoo onderzoek

Gelukkig was ik richting het einde van de week veel thuis en vond ik het niet erg om in huis rond te lopen met vies en vettig haar. Het schijnt dat je het namelijk eerst écht heel vies en vet moet laten worden, voordat het effect heeft. Die zondag daarop vond ik het toch wel erg vies worden en besloot ik het in de ochtend weer te wassen met water. Helaas werd het daar niet veel beter op. De volgende dag, op maandag, heb ik mij op werk zo ontzettend ongemakkelijk en viezig gevoeld, dat ik besloten heb om die avond mijn haar weer gewoon te wassen met shampoo. Wat was dat fijn!

Het grote haar wassen zonder shampoo onderzoek

Einde oefening dus. Mijn haar werd niet alleen vet en zwaar, maar ook gewoon vies. Als je je haar alleen met water wast en het vervolgens de volgende dag met een borstel doorborstelt, verspreid je de viezigheid wel, maar daardoor wordt het nog niet schoon. Zeker met mijn donkere haar, zag het er behoorlijk onsmakelijk uit. Op bovenstaande foto heb ik mijn haar ongeveer 4-5 dagen niet gewassen met shampoo. Persoonlijk vind ik dat mijn haar er op de foto nog wel redelijk verzorgd uitziet; maar bij de hoofdhuid was het heel erg vet en zag je allemaal viezigheid. Brrr.

Het grote haar wassen zonder shampoo onderzoek!

Als ik al die viezigheid niet in mijn haar had gehad was ik misschien langer doorgegaan met het experiment. Ik begon me af te vragen hoe andere mensen dat doen. Misschien dat alleen mensen met blond haar succesvol met water kunnen wassen? Als je blond haar hebt zie je de viezigheid natuurlijk iets minder snel dan met donker haar. Ik besloot om een inimini enquête op te zetten met twee vragen in mijn achterhoofd:

 • Hoeveel vrouwen wassen hun haar met shampoo en hoeveel alleen met water?
 • Zijn de vrouwen die hun haar alleen met water wassen in de meeste gevallen blond, of zit er geen verschil tussen de verschillende haarkleuren?

De enquête was super eenvoudig en bestond uit slechts vier hele korte vragen. Hoe oud ben je, welke haarkleur heb je, hoevaak was je je haar per week en waarmee was je je haar? Binnen 24 uur had ik 110 reacties en de resultaten waren erg onverwacht!

Het grote haar wassen zonder shampoo onderzoek

Of de vrouwen die hun haar wassen met alleen water in de meeste gevallen blond zijn? Geen idee. Ik had graag antwoord willen geven op die vraag, maar aangezien alle vrouwen die hebben gereageerd op mijn enquête hun haar wassen met shampoo en/of conditioner is het onmogelijk om die vraag te beantwoorden.

Haar wassen zonder shampoo; het is een trend

Wat ik me door dit ‘haar wassen zonder shampoo’ experiment vooral ben gaan afvragen is hoe het toch komt dat ik elke keer de behoefte heb om zoiets óók te proberen. Ben ik goedgelovig, enorm trendgevoelig of gewoon nieuwsgierig? Het komt vaak voor dat ik online iets zie of lees en vervolgens vastbesloten datgene ook moet doen/proberen. Gat in de markt, echt. Maargoed, genoeg afgedwaald. Ik heb geprobeerd om mijn haar te wassen zonder shampoo, dus alleen met water, en was niet enthousiast. Ik heb nog steeds het streven om mijn haar minder vaak te wassen om ervoor te zorgen dat het minder snel vettig wordt. Maximaal drie keer per week mijn haar wassen moet haalbaar zijn. Maar als ik het dan was, wél met shampoo!

De vraag: “Was jij je haar mét of zonder shampoo” lijkt me overbodig, maar stiekem ben ik toch benieuwd! Heb jij wel eens geprobeerd om je haar alleen met water te wassen? Wat was je ervaring?

Gerelateerde artikelen

Reacties

Laat je ook een reactie achter?

 • Marlotte

  Dit vind ik echt ontzettend interessant om te lezen. Goed artikel!

  Reageer...
 • Dina

  Aaah wat jammer dat het helemaal niet werkte bij jou! Ik heb donker haar en waste mijn haar een poos zonder shampoo en dat ging juist heel erg goed! Mijn krullen zijn best wel droog, dus misschien dat ik daarom niet zo snel last heb van vettig haar?

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Jaaaa! Ik wist dat ik iemand kende met donker haar, kon alleen niet meer zo goed bedenken wie! Zou kunnen! Werd je haar bij je hoofdhuid ook niet vet? Misschien dat het ook nog per haartype verschilt hoor! :)

   Reageer...
   • Dina

    Nee, dat viel echt heel erg mee! Ik merkte wel dat mijn hoofdhuid na een paar dagen een wasbeurt kon gebruiken, maar écht vet of vies werd het niet. Misschien ligt het inderdaad echt aan het haartype. Mijn haar was altijd al droog, dus voor mij was het wel een mooie uitkomst om mijn haar zonder shampoo te wassen (inmiddels was ik mijn haar trouwens een keer in de week weer met shampoo hihi).

    Reageer...
 • Rosanne

  Ha, fijn dat het jou ook niet is ‘gelukt’! Ik heb het twee keer geprobeerd en na de eerste keer met water wassen merkte ik wel dat er veel meer volume in mijn haar zat, maar na de tweede keer met water wassen – na 5 dagen ofzo – werd het gewoon echt viezig vet. En ik heb me ook een dag heel ongemakkelijk gevoeld op het werk. Hier een blondine overigens, bij mij zie je het heel, heel goed als ik vet haar heb! Ik wilde zelf aan het experiment ‘meedoen’ omdat mijn haar over het algemeen snel vet wordt en je dat dus ook goed ziet. Ik hoopte dus dat ik die vettigheid verleden tijd kon maken met de no-poo.

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Dat was ook precies mijn hoop! Merk wel dat nu ik het iets minder vaak was met shampoo, mijn haar ook iets minder snel vet wordt. Op de dag dat het dan iets vettig wordt gebruik ik droogshampoo en dan was ik het die avond! Zo stel je het weer een dag uit!

   Reageer...
 • nina || happy acorn

  Haha, stiekem moest ik er een beetje om lachen! Ik heb het afgelopen zomer ook geprobeerd, zonder shampoo, maar met baking soda en appelazijn (ja, heus). Ik sprak een meisje bij wie dat supergoed werkte, en op een blog las ik alle ins en outs. Ik heb het zes weken volgehouden, en in die zes weken ging m’n haar door allerlei fases. In de naar-mijn-weten laatste fase was mijn haar niet per se heel vet of vies, maar vooral heel stug en klitterig. Het duurde zo lang om het te borstelen/kammen! En het voelde ook gewoon niet fijn, dus toen ik op een dag naar de kapper wilde, heb ik er maar weer shampoo in gegooid (-: Ik ben nu wel overgestapt op natuurlijke shampoo (Rainforest van The Body Shop), en ik was het nu eens in de drie dagen, ipv om de dag. En dat bevalt heel goed! :-)

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Klinkt goed! Grappig dat jij het ook hebt geprobeerd! :) Natuurlijke shampoo ben ik erg benieuwd naar. Misschien dat ik deze wel eens ga proberen!

   Reageer...
  • K.

   Dat is nog niet de laatste fase denk ik. Ik heb dat bij de beide keren ook gehad. Nu bij de 2e poging had ik dit ook. Het heeft een week, misschien 1.5 geduurd. Daarna was het over een begon alles beter te worden.

   Reageer...
 • Shanna

  Ik was dus van plan na deze fles shampoo (bijna op) het ook te gaan proberen. Maar ehhh…. ik twijfel weer :D haha!

  Reageer...
 • Lore

  Ik heb het vorig jaar tijdens de examens eens uitgeprobeerd. Dan kom ik toch nauwelijks buiten, dus niemand die je rare haar ziet. Na 8 dagen heb ik het toch opgegeven. want mijn haar wou niet goed meer liggen, het zag er gewoon heel raar uit en het voelde ook heel erg vreemd aan. (Ik ben blond trouwens)

  Ik had erna wel de indruk dat mijn haar minder snel vettig werd, dus het was toch niet helemaal voor niks.

  Reageer...
 • Anne

  Oef, ik ben hier ook altijd héél gevoelig voor omdat ik vind dat mijn haar veel te snel vet wordt. En dus probeer ik dan van alles (althans, met name het steeds vaker uitstellen van het wassen). Maar volgens mij ontbreekt het me aan doorzettingsvermogen, want ik word er helemaal GEK van als het dan heel vet is, haha. Wassen zonder shampoo lijkt me superfijn, maar ik zie dan wel zwaar op tegen de vettigheid ;)

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Zo herkenbaar haha! Als het vet is wil ik het gewoon wassen! :P

   Reageer...
 • Elsbet | La Vie Pure

  Ik vind het echt een super interessant project om te proberen, maar wat mij dan weer tegenhoudt is gewoon het feit dat ik het zo leuk vind om mijn haar te wassen en dan het gevoel te hebben dat het lekker ruikt… Al probeer ik het wel steeds minder te wassen!

  Reageer...
 • britt • annebrittures

  Ik ben blij dat jij het even voor mij hebt uitgeprobeerd, haha. Want dan hoef ik het niet meer te doen en weet ik ook da ik er de moeite niet in hoef te steken. Het lijkt me sowieso al erg vies. In de theorie van je haar minder wassen, daar geloof ik wel in. Doel is om het 14 dagen niet te hoeven wassen, lijkt me heerlijk! (:

  Reageer...
 • Tiffany

  Ik was mijn haar 2 keer per week met een milde shampoo. Eerst was dan meer dan 3x per week maar dat heb ik gelukkig af kunnen bouwen. Mijn haar wordt nu minder snel vet, maar ik zou niet zonder shampoo willen.

  Reageer...
 • tessa

  ooh ik heb het ook geprobeerd. Opzich werkte het wel, maar ik vond het ook gewoon te ranzig. haha. Ik deed nog wel voordat ik ging douchen 10 minuten mijn hoofdhuid masseren en kammen met n natuurlijke borstel. Vervolgens onder de douche ook goed schrobben over mn hoofdhuid met heet water en met koud water afspoelen. Daarna rook het wel schoon en voelde het ook wel schoon, maar ik voelde me er zelf vies bij haha

  Reageer...
 • Bertine

  ik zou het nooit zonder shampoo doen… mijn haar moet het echt hebben van producten.. wel stoer dat je het hebt geprobeerd!

  Reageer...
 • anneleen

  Fijn dat je dit hebt uitgetest en interessant om er zo uitgebreid over te lezen! Tuurlijk is het gezonder om je haren te wassen zonder shampoo maar ergens vind ik dit ook een beetje een vies idee. Ik vind dat net door mijn haren te wassen met shampoo het lekker ruikt, terug fris aanvoelt, … Ik ben er al wel een tijdje mee bezig om mijn haren minder te wassen per week. Vroeger waste ik gemiddeld mijn haren 3à4 keer per week, nu is dit nog maar gemiddeld 2 keer :)

  Reageer...
 • Sofie

  Ik heb mn haar nu al 1.5 week niet gewassen met shampoo en die vettigheid valt hartstikke mee. Het is inderdaad wel wat vetter maar draag het gewoon in een staart. Het zit dan juist beter omdat het wat vet is, dan krijg je niet van die pluishaartjes die uit je staart komen. Een soort natuurlijke wax.

  Reageer...
 • Jolijn

  Hoii, ik heb het een aantal maanden geleden geprobeerd en het werkte best goed (heb donkerblond haar met krullen) maar ik had het al 2 maanden zonder shampoo gewassen en het had mega veel volume en zag er mooi uit, maar het was wel donkerder. En toen opeens werd het weer heeeel vettig en het wou gewoon niet meer weg. Dus toen weer met shampoo gewassen en het voelde echt geweldig.

  Reageer...
 • Latifa

  Ik was nu al een poosje mijn haren met alleen water. Denk dat ik in een maand tijd, 2x shampoo heb gebruikt.. Ik ben dit gaan doen nadat ik steeds zoveel haar verloor! Ik had best droog haar en altijd serum/olie nodig. Maar nu ik hiermee bezig ben, is mijn haar niet droog meer! Dit duurde wel even, maar het is nu duidelijk zichtbaar. Daarnaast bij beide keren dat ik shampoo heb gebruikt, zag ik meteen dat ik weer veel haren verloor. Dus qua haaruitval tegengaan is geen shampoo gebruiken voor mij echt ideaal! Maar minpuntje is, is dat het niet fris aanvoelt of lekker ruikt.. Was mn haar zeker wel 4-6x per week (ik sport bijna dagelijks).

  Reageer...
 • Ilona

  Het is een enorm late reactie maar ik gebruik al zo een 14 maanden geen shampoo meer. Alleen water en een echt varkensharen borstel. Ik denk het eerste half jaar had ik vaak twijfels. Weer shampoo of toch doorzetten. Ik ben blij dat ik doorgezet heb. Nu borstel ik het 1x per week met die borstelen was ik het met water en dat is genoeg. Na het douchen een beetje olie in de punten en meer niet. Daarvoor moest ik elke dag de borstel gebruiken. Wel gebruik ik nu een nep mason pearson van kruidvat met ook varkenshaar. De kapper ziet het ook er hoeft veel minder aan dode punten af dan voor heen. Oja heel soms gebruik ik wel droogshampoo.

  Reageer...
 • Rolien

  Ik was mijn haren nu een week niet met shampoo. Ik hou me niet helemaal aan de regels ik gebruik baby poeder waar mijn haren vet zijn. Resultaat nog onbekend dat weet ik over 6 weken.

  De eerste dagen was het na het douchen ( haren met water gewassen ) vet! Door de baby poeder zag niemand dit. Nu zie je naar het wassen niet meer dat het vet is maar voelt het wel viezig aan.

  Ik verlies bijna geen haar op dit moment, als sinds mijn 12 was ik mijn haren dagelijks en haal ik een hand vol haren uit de borstel, nu al dagen niets.

  Mijn haren zijn tegen 21:00 de avond normaal al weer vet.
  De ochtend douchen -> föhnen -> stijlen voor de pluis ( jaren, super slecht!)

  Ik hoop zo dat ok over een aantal weken kan opstaan zonder dat ik iets aan mijn haren hoef te doen omdat het vet is.

  De poeder wil ik nog gaan vervangen voor een natuurlijk product tot het vet niet meer zichtbaar is. Mijn haren hebben nu al meer volume! Maar dat het viezig aan voelt moet ik wel even aan wennen!

  Reageer...
 • K.

  Ik ben 33 jaar en heb donker rood krullend haar.

  Mijn zoontje is 3 en bij hem wassen we sinds zijn geboorte alleen met water. Zijn haar is donkerblond. Het is mooi glanzend, krullend en nog nooit vet geweest.

  Het kan dus heel goed, maar zelf was is er inderdaad ook happig op. Een jaar geleden wilde ik het zelf ook proberen. Ik waste mijn haren 2 tot 3 keer per week met reguliere shampoo. Je haar wordt daar stiekem zo door veranderd dat het experiment 1 grote ellende was. Ik heb het uiteindelijk opgegeven. Wel heb ik het wassen terug kunnen brengen naar 1x in de week.

  Ik wilde niet terug naar shampoo. .. dus wat nu? Ik heb vanalles geprobeerd; aleppo, eieren, appelazijn, thee, wasnoten enz. Niets gaf het gewenste resultaat of was gewoon echt niet praktisch. Stukjes thee en wasnoten uit je haar proberen te wassen onder de douche van het zwembad is te veel werk ( mocht je het je afvragen.. niemand kijkt er raar van op als je wat anders dan een shampoo bus bij hebt).

  Uiteindelijk ben ik natuurlijke haarzeepjes gaan gebruiken zonder sls, parabenen en siliconen. Dat was al wat beter. Geen problemen, geen gedoe en mooi haar.

  Door geen rommel ( shampoo) meer te gebruiken is mijn haar veel sterker en gezonder geworden. Het is heel veel gegroeid ook.

  Nu ik ziek ben en toch de deur niet uit kan ben ik bezig met een 2e poging.

  Ik merk nu dat door haarzeepjes mijn haren flink hersteld zijn. Het effect wat ik eerst had tijdens het experiment is nu totaal anders!

  Ik heb inmiddels mijn haar al een maand niet meer gewassen met zeep. 1x in de week alleen water. Soms spoel ik na met en klein beetje azijn ( 2eetlepels op en volle fles water ). Dat hoeft niet
  perse. .. maarde het markt het net wat zachter en glanzender,omdat het je ph waarde hersteld. ( je moet alleen zoeken naar welke verhouding voor jou werkt). Het is 2x en klein beetje vet geworden..Maar niet eens zichtbaar voor anderen. Ik zit nog steeds in de transitie periode, maar het is totaal anders dan vorig jaar.

  Als je haar vet wordt in dit proces moet je eigenlijk even wachten voordat je gaat wassen, anders stimuleer je juist de talg productie.

  Een vlecht of strakkere staart helpt het verbergen. Al moet ik zeggen dat je zelf vaak denkt dat het erger is. Je omgeving valt het altijd minder op 😉

  Jouw experiment was, net als mijn 1e, waarschijnlijk te snel en te enthousiast.

  Rustig afbouwen is fijner en beter. Haren moeten echt afkicken van ( vaak) wassen met shampoo en dat kan lang duren. Dat kan zelfs wel 12 weken duren. Met een tussenoplossing als natuurlijke shampoos en eerst afbouwen naar wat minder vaak wassen gaat het echt beter.

  Als je eenmaal zo ver bent. Het is het waard. Veel makkelijker en mijn haar is al zoveel langer, voller en gezonder. Het heeft meer volume en valt makkelijker in model. Ik heb geen haarverlies meer.. Met douchen hooguit 3 haren! !!!! Serieus, het was altijd heel veel. Ik zal echt nooit meer terug gaan naar shampoo of natuurlijke zeep 😀

  Reageer...
 • Sasja

  Ik gebruik zelf een haarspoeling van dode zeezout en oliën. Het verzorgt ook het haar en de hoofdhuid. Ik vind het ook een fijner idee dan alleen maar water gebruiken. Maar het lekkerst vind ik om in bad te gaan met badzout met oliën en daar mijn haren in te wassen. Dan word je ook gelijk lekker relaxt.

  Reageer...
Laat een reactie achter

In samenwerking met
 • Interesse in een samenwerking?