Groente & Fruit; Markt vs. Albert Heijn

Op dit moment is er in Nederland een overschot aan fruit en groente waardoor de prijzen erg laag liggen! Normaal gesproken is groente en fruit op de markt sowieso al goedkoper als je dit vergelijkt met een Albert Heijn, maar nu is het wel heel erg extreem. In het centrum van Rotterdam hebben we een enorme markt op dinsdag en zaterdag en gek genoeg was ik daar nog nooit geweest. Tijd om eens te onderzoeken of er echt zoveel prijsverschil zit tussen de markt en de Albert Heijn!

groente en fruit markt vs albert heijnEerder vertelde ik jullie al dat het dagelijks doen van boodschappen en elke keer weer opnieuw bedenken wat we moeten eten, enorm veel energie kost. Om ervoor te zorgen dat dit minder energie gaat kosten heb ik een receptenboekje gemaakt en op basis daarvan maak ik boodschappenlijstjes zodat ik voor meerdere dagen tegelijkertijd boodschappen kan doen! Samen met mijn boodschappenlijstje voor die week ging ik richting de markt. Ik vond het best spannend omdat het voor mij de eerste keer was dat ik zelf boodschappen ging doen op de markt!

groente en fruit markt vs albert heijnDe prijzen lagen inderdaad enorm laag! Bij elk kraampje bekeek ik wat ze allemaal hadden en zo liep ik in een uurtje de markt rond en veranderde ik langzaam in een pakezeltje met drie zware tassen. Uiteindelijk had ik in totaal voor 15.5 kilo aan fruit en groente! Eenmaal thuis besloot ik om alles eens te bekijken en te gaan vergelijken. Wat betreft de kwaliteit, daar kan ik niet zoveel zinnigs over zeggen. Een prei is bij mij een prei en paprika’s zijn voor mij paprika’s. Het ging me meer om de prijs en het verschil daartussen is enorm.

groente en fruit markt vs albert heijnAlles bij elkaar opgeteld heb ik op de markt €17,40 betaald voor het groente en fruit wat te zien is op de eerste en bovenstaande foto. Omdat ik een lijstjesmeisje ben en het leuk vind om alles uit te rekenen heb ik alle groente en fruit gewogen en heb ik een vergelijking gemaakt met Albert Heijn. Als je precies hetzelfde zou kopen bij de Albert Heijn, zou je €35.60 kwijt zijn, dat is meer dan het dubbele! Wat een verschil! Een aantal voorbeelden:

Rode paprika’s zijn 4.5 keer zo duur
Als je vijf rode paprika’s koopt op de markt betaal je €0,74.
Bij de Albert Heijn betaal je €3,45.

Grapefruits zijn 2 keer zo duur
Als je vijf grapefruits koopt op de markt betaal je €1,50.
Bij de Albert Heijn betaal je €3,11.

Mango’s zijn 3.5 keer zo duur
Als twee mango’s koopt op de markt betaal je €1,00.
Bij de Albert Heijn betaal je €3,58.

Avocado’s zijn 3 keer zo duur.
Als je drie avocado’s koopt op de markt betaal je €1.00.
Bij de Albert Heijn betaal je €2.97.

Lang verhaal kort. Het prijsverschil is enorm! Als je voortaan groente en fruit op de markt haalt bespaar je enorm veel geld. Mijn ogen zijn in ieder geval geopend, voor groente & fruit ga ik voortaan naar de markt en de rest haal ik gewoon bij de Albert Heijn (waar ik overigens met heel veel plezier mijn boodschappen haal!).

Waar kopen jullie groente & fruit? Op de markt of bij de supermarkt?

Gerelateerde artikelen

Reacties

Laat je ook een reactie achter?

 • Anne

  Wow! Als je het zo vergelijkt, is het inderdaad een gigantisch verschil :o Ik koop ook het liefste mijn groente & fruit op de markt!

  Reageer...
  • Shavi

   Het kwaliteitsverschil ligt volgens mij in de houdbaarheidsdatum. Groente en fruit van de supermarkt is langer houdbaar dan groente en fruit van de markt

   Reageer...
 • Marloes

  Wauw dat is zeker een prijs verschil! Ik ga zaterdag weer gewoon lekker naar de markt, hihi!

  Reageer...
 • Tessa

  Woon wat een verschil! Leuk dat je dit hebt onderzocht! Voortaan naar de markt dus!
  Liefs, Tessa

  Reageer...
 • Anneleen

  Wow wat een verschil, dit wist ik helemaal niet… Goed om te onthouden voor later!

  Reageer...
 • De Beautykoffer

  Zooo! Je hebt mij overtuigd. Nou koop ik veel van mijn groente en fruit bij de Lidl maar ook die is denk ik nog wel een stukje duurder. Ik vind het kopen op de markt ook een beetje spannend maar dan maar even uit mijn comfortzone haha! Thanks! X

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Ik denk dat de Lidl wel goedkoper is dan de AH, maar nog steeds duurder dan de markt. Als je eenmaal uit die comfortzone bent weet je voor de volgende keer precies hoe alles in zijn werk gaat haha!

   Reageer...
 • laralaurentia

  Wat een handig artikel! Gelukkig woon ik nog thuis en ik weet dat mijn moeder zoveel mogelijk op de markt haalt omdat het inderdaad goedkoper is. Toch interessant om het eens op papier te zien en duidelijk te krijgen wat het verschil dus is.

  Reageer...
 • Stella

  Ohhhh help, dat is echt een HEEL groot verschil. Dat worden zekerweten tripjes naar de markt! Echt een goed artikel! Liefs.

  Reageer...
 • Dina

  Zo kan je goed zien wat voor winstmarge een supermarkt heeft. Ik koop mijn groente en fruit meestal ook op de markt (of op de tuin: nog goedkoper!).

  Reageer...
 • Deborah

  Bizar wat een prijsverschil!!
  En voor de smaak hoef je het niet te laten.

  Reageer...
 • Saskia

  Wooow wat een verschil! leuk artikel. Ik neem het me ook altijd voor om groente en fruit op de markt te halen, maar toch is het door gemak altijd de AH of soms aldi/lidl. Maar je hebt me overtuigd! Echt zonde geld.

  Reageer...
 • Moniek

  Wow! Wat een ontzettend groot verschil! Ik zal binnenkort ook maar naar de markt!

  Reageer...
 • Kimberley

  Wauw, wat een verschil! Jeetje. Ik ga mijn groente en fruit ook maar op de markt halen. Echt een belachelijk groot verschil.

  Reageer...
 • Cindy

  Dat is een verschil zeg, wow. Helaas is hier de markt op donderdag en dan moet ik altijd werken. Ik koop overigens vaak mijn groenten en fruit bij Lidl of bij een boer..

  Reageer...
 • Kim

  Wat een confronterend artikel.. Ik ben echt te lui om op zaterdag naar Blaak te fietsen. Maar als ik dit zo zie, moet ik het toch echt eens gaan doen. Je haalt wel veel zeg, wat maak je er allemaal van? Komt bij mij nooit op voordat het niet meer goed is..

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Het scheelt echt heel veel geld! Ik had er risotto, roerbaknoedels, pasta en een groentepannetje mee gemaakt en natuurlijk heel veel smoothies en sapjes! Blijft best een tijdje goed hoor!

   Reageer...
 • Nienke

  Het is dat fruit & groente van de markt (andere markt dan die bij Blaak tho) zo snel bederft, anders bezocht ik ’t zeker ook vaak. Voor zomerfruit dat bij AH altijd erg duur is vind ik ’t wel ideaal. Gewoon dezelfde dag opeten en je bespaard inderdaad veel geld :)

  Reageer...
 • Suzanne

  Ik mis de markt echt enorm. Ik woon nu niet meer dicht bij de markt, helaas! Goed artikel!

  Reageer...
 • Nathalie

  Ontzettend leuk onderzoek! Wij halen de laatste maanden ook vooral vaak het fruit op de markt. Maar dat het zoveel scheelt wist ik ook niet! Het voelt wel altijd gezonder als het van de markt komt, ook al is dit misschien onzin!

  Reageer...
 • Ines

  Wat een verschil!

  Reageer...
 • Kim

  Wow wat een enorm verschil! Ik woon best dichtbij de Haagsche markt maar gek genoeg loop ik toch elke keer naar de Jumbo om de hoek, pure luiheid! Na deze post gelezen te hebben denk ik dat ik toch wat vaker op de fiets spring! :)

  Reageer...
 • Rianne

  Joh wat een verschil! Ik zag toevallig vandaag ook dat bijvoorbeeld citroenen gewoon 2 keer zo duur zijn als de lokale groentewinkel in ons dorp..

  Reageer...
 • Donna Luisa

  Wow wat een verschil! Goed om te weten, dus bedankt voor dit artikel! Voortaan koop ik mijn groente en fruit dus op de markt hihi.

  Reageer...
 • Elsbet | La Vie Pure

  Wij kopen onze groenten en fruit bij een organisatie genaamd Voedselteams, de organisatie bestaat uit allerlei biologische landbouwers uit de streek die hun producten leveren, iedere week kan je een pakket bestellen met de biologische producten die je zelf wenst (ook vlees, melk en dergelijke)

  Reageer...
 • Claudia

  Jeetje mina, wát een verschil zeg! Echt een eye-opener, dit artikel. Vooral die paprikas, klinkt heel deuzig maar ik zou er zelf niet op gekomen zijn om die op de markt te kopen. Dat worden dus tripjes naar de markt :-)

  Reageer...
 • Fleur

  Ah wat een leuk artikel! Ik probeer ook zoveel mogelijk naar de markt te gaan, maar ik betrap mezelf er toch nog wel te vaak op dat ik dan weer teveel boodschappen doe bij de AH..

  Reageer...
 • Elisa

  Ik probeer eigenlijk het uit de eigen tuin te halen, maar helaas heb ik geen goed jaartje…

  Dat de prijs verschillen nu zo groot zijn is wel logisch. Een Ah, Deen, Lidl enz zitten aan contracten vast. Een groene boer niet :)

  Maar ik haal de laatste tijd bijna alle boodschappen bij de AH, maar hoop ooit dat je ook voor b keuze producten kunt gaan kiezen in Nederland, want er word nog veel te veel weg gegooid.

  Reageer...
 • Nikki

  Scheelt veel he! Ik heb niet altijd zin om naar de markt te gaan, maar de Turkse winkel is ook erg voordelig bij ons. Verder haal ik avocado’s en mango’s nooit op de markt, die dingen zijn áltijd rot, meh.

  Reageer...
 • Wendy

  Ik had het er toevallig laatst nog over met een vriendin. De markt is hier op zo’n ongelooflijk rot tijdstip dat ik er eigenlijk nooit kom. Ik moest zelfs weer even navragen wanneer hij er ook alweer staat, omdat ik hem gewoon nooit zie. Dat maakt voor mij de drempel wat hoger om op de markt fruit te gaan halen. Maar als ik zie hoeveel het prijsverschil is, moet ik er misschien toch nog een keer over nadenken.

  Reageer...
 • Marcella

  Goede reminder want ik ben al een tijdje niet meer op de markt geweest. Morgen ga ik weer een rondje doen want ik kan nog wel wat mango’s en avocado’s gebruiken. Net je artikel over het wortel-komkommer sap gelezen, dus je geeft me veel gezonde inspiratie. Thnxxx!

  Reageer...
 • rick

  Zeker weer zo’n miep die maar halve dagen werkt.

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Hi Rick! Wat leuk dat je zo’n gezellige en positieve reactie achterlaat! Neehoor, ik werk geen halve dagen. Toendertijd zat ik met een depressie/quarterlifecrisis thuis, maar ik denk niet dat je daar ook maar iets van waarde aan hecht. Fijne dag nog Rick!

   Reageer...
 • Nikki

  Jammer dat de markt in Haarlem zo ongelofelijk duur is, daarbij vergeleken is de appie nog goedkoop.

  Probeer zo vaak mogelijk in amsterdam naar de markt te gaan, die is wat goedkoper.

  Reageer...
 • Gezondheidsgoeroe

  Ik vraag me ook af wat voor verschil het in gezondheid met je doet. Zo’n onderzoek is ook wel interessant!

  Reageer...
 • Karita

  en nu even bijhouden hoe goed de kwaliteit is en hoe lang het lekker blijft…. Ben benieuwd wat je dan coor verslag hebt.

  Voorbeeld:
  De helft van de markt mango’s zijn of bruin of worden zelden goed rijp.

  De blauwe bessen zijn vaak 3x zo snel oud en rimpelig.

  Moet ik nog ff doorgaan?

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Neehoor Karita, je hoeft niet door te gaan! Koop jij maar lekker gemanipuleerd groente en fruit, blijft het lekker lang goed!

   Reageer...
 • Dancker

  En vergeet de service niet, ze zijn altijd vrolijk daar en helpen je graag.

  Reageer...
 • John

  Toch zijn er grote kwaliteitsverschillen tussen verschillende partijen.
  Bijvoorbeeld een prei met een lange lichtgekleurde schacht of een korte prei met veel donker groen. paprika’s hebben soms inwendig slechte plekken hoewel ze er van buiten prima uitzien. Ook bij peren komt dat vaak voor.
  Maar de kwaliteit kan zowel op de markt als in de supermarkt behoorlijk tegenvallen. Daarom naast de prijs toch zeker ook naar de kwaliteit kijken.

  Reageer...
 • Prijsverschil; Markt vs. Biologische Markt - Wish Flower

  […] gesproken ga ik als ik naar de markt ga, naar de zogenaamde Binnenrotte Centrummarkt. Daar vertelde ik vorige week dinsdag over. Groente en fruit is daar echt spotgoedkoop! Laatst regende het enorm […]

  Reageer...
 • Verse groentesap met wortel en komkommer - Lauriëtte

  […] Echter ga ik de laatste tijd ook wat vaker naar de markt omdat ik erachter ben gekomen dat het groente en fruit daar een stuk voordeliger is. Het fijne aan dit groentesapje is dat het weinig tijd kost en het niet duur […]

  Reageer...
 • Verfrissende mango smoothie boordevol fruit - Lauriëtte

  […] ik er achter ben dat fruit op de markt een stuk betaalbaarder is dan in de supermarkt, maak ik nu vaker sapjes met iets meer exotische […]

  Reageer...
Laat een reactie achter

In samenwerking met
 • Interesse in een samenwerking?