Goede dag; Eerste keer met mooie waarden!

Afgelopen zaterdag was een mooie dag! Niet alleen omdat het gewoon een relaxte zaterdag was waarop we lekker gingen lunchen, boodschapjes deden en patatjes gingen eten bij mijn schoonouders. Maar vooral omdat het mijn eerste goede dag was met een mooi stabiel bloedglucose sins de diagnose! Daar keek ik zo naar uit!

Toen ik in het ziekenhuis een insulinespen in mijn handjes gedrukt kreeg was het direct duidelijk. Vanaf dat moment moest ik bij elke maaltijd gaan bedenken wat en in welke hoeveelheid ik zou gaan eten en op basis van mijn huidige bloedglucose de juiste hoeveelheid insuline spuiten. In het begin kreeg ik de standaard waarde van 6 insuline eenheden toegewezen. Maar in de praktijk was dat geen succes, want de ene avond eet je een pizza van 83 koolhydraten en de volgende avond een salade van 10 koolhydraten en als ik 6 eenheden had gespoten bij de salade was het niet helemaal goed gegaan.

Goede dag; Eerste keer met mooie waardenHet niet op de juiste manier kunnen beïnvloeden van mijn bloedglucose vond ik nogal frustrerend. Het ging alle kanten op en ik kon er geen peil op trekken. De ene dag deed ik voor mijn ontbijtje van 70 koolhydraten 6 eenheden en ging dat goed. Deed ik de volgende dag precies hetzelfde, kreeg ik een hypo. Ja hallo, ingewikkeld. Hoe moet ik dit zelf reguleren als het zo enorm wisselt? Inmiddels zit ik op 3 eenheden voor mijn ontbijt, nog steeds van 70 koolhydraten, en kan ik denk ik wel concluderen dat ik in de honeymoonfase beland ben. Als bovenstaand verhaal abracadabra is, wat ik goed kan begrijpen, is het misschien interessant om mijn jip en janneke uitleg over diabetes type 1 te lezen! :)

Mijn persoonlijke definitie van een goede dag

Als ik voor alle maaltijden en ’s avonds voor het slapen gaan een goed bloedglucose heb, zonder hypo’s, hypers en metingen tussendoor bij twijfel en onzekerheid.

Goede dag; Eerste keer met mooie waardenIn bovenstaand schema is te zien wanneer mijn bloedglucose in de afgelopen twee weken goed of niet goed was. Bij ontbijt (O), lunch (L) en avondeten (A) zit een goed bloedglucose tussen de 4 en 7. Voor het slapen gaan (S) zit een goed bloedglucose tussen de 5 en 8.

Zaterdag was dus mijn eerste goede dag met mooie bloedglucose waarden en daar ben ik zo blij mee! Misschien is het niet ‘bijzonder’ maar zo voelt het voor mij wel. Dit betekent namelijk dat ik het voor nu onder controle heb, stapje bij beetje mijn lichaam begin te begrijpen en dat ik dit gewoon kan! Het is zo fijn om een snoepje te eten en daarna te zien dat het nog steeds in orde is! Ooh en die hypo’s, wat was ik die zat. Ergens in het midden van het schema had ik elke dag twee hypo’s, omdat mijn lichaam blijkbaar steeds minder insuline nodig had en richting de honeymoonfase ging. Voor nu hoop ik dat mijn waarden zo stabiel blijven, hoewel er ongetwijfeld nog minder goede dagen aan gaan komen, maar dat zien we dan wel weer. Voor nu ben ik erg blij met mijn eerste goede dag! :D

Gerelateerde artikelen

Reacties

Laat je ook een reactie achter?

 • Renske

  Super dat je een goede dag hebt gehad! Dat geeft weer moed en kracht. :)

  Reageer...
 • Bente

  Heel fijn dat je de juiste balans hebt gevonden! Hopelijk kan je dit zo goed mogelijk volhouden! :)

  Reageer...
 • nina || happy acorn

  Jee, wat fijn! Geniet ervan, ik hoop dat je die controle kunt behouden! X

  Reageer...
 • Anneleen

  Wat een goed nieuws! Fijn dat je je lichaam steeds beter leert kennen! Lijkt me in het begin inderdaad heel moeilijk en vooral frustrerend… Maar je doet dat goed, Lauriëtte!

  Reageer...
 • Elisa

  Wat super fijn dat het voor het eerst gelukt is, het is natuurlijk een volledige nieuwe wereld waar je nog aan moet wennen en gevoel bij moet krijgen. Ik vind het knap van je!!!

  Reageer...
 • Ines

  Ik ben zeker dat de goede dagen zich meer en meer gaan opstapelen :D Goed bezig!

  Reageer...
 • Marjolein

  Ik vind het zo fijn voor je :D het lijkt me echt heerlijk om weer wat beter controle te hebben over je lichaam, en dat het spuiten nu ook beter in te schatten is.

  Reageer...
 • Linda

  Jeeej wat een fijn nieuws! Hopen dat het zo goed blijft gaan :-)

  Reageer...
 • Esther Marieke

  Wat fijn dat het nu weer even beter gaat! Heeft vast nog tijd nodig, maar dit geeft vertrouwen. Sterkte!

  Reageer...
Laat een reactie achter

In samenwerking met
 • Interesse in een samenwerking?