Gezond of ongezond? Hou toch op zeg!

Gisteren kwam ik op Twitter een artikel tegen waarvan ik serieus een beetje begon te koken. Misschien dat ik het me iets te persoonlijk aantrek omdat ik de termen gezond en ongezond de laatste tijd niet meer kan horen. Maar afgezien van dat gaat het nu wel erg ver. Laten we toch even normaal blijven doen met zijn allen.

Friet in plaats van aardappeltjes bij je steak? Dat kan, maar dan betaal je 3 euro extra: vettaks. Een ‘gewoon’ colaatje, in plaats van de lightvariant? Geen probleem, maar er komt wel 0,50 euro extra op de bon te staan: suikertaks. Mensen mogen best een keer wat ongezonds eten. Als iemand een dressing op mayonaisebasis wil, omdat diegene dat gewoon echt veel lekkerder vindt, dan kan dat. We bieden het aan. Maar diegene betaalt wel 2,50 euro extra. – Snoekx van restaurant Edivero

SERIEUS? Vettaks? Suikertaks? Ga weg joh! Waarom wordt er anno 2016 door eetgelegenheden voor ons bepaald wat we wel en niet mogen eten? Of erger nog, wat wel en niet gezond is? Want wat is gezond? Wie bepaalt dat? Gezond en ongezond zijn de twee meest subjectieve termen die er zijn! Weet je hoeveel rotzooi er in light producten zit? Heb je enig idee hoe niet gezond al die gezonde smoothies eigenlijk zijn? Ja, ze zitten misschien boordevol met vitamientjes, maar heb je wel eens geteld hoeveel koolhydraten en calorieën daar inzitten? Wat voor de één gezond is kan zijn voor de ander hartstikke ongezond zijn.

“Eet jij dan niet gezond?”

De hele hype rondom gezond eten slaat de laatste tijd echt een beetje door. En dan is het misschien gek dat ik daar zo tegenin ga, want: “Je hebt toch diabetes? Dan moet je toch juist veel bezig zijn met gezond eten?” Ten eerste, nee, bij diabetes type 1 kan je de benodigde hoeveelheid insuline mogelijk iets verminderen door gezond te eten, maar daar houdt het dan ook wel mee op. Daarnaast is het al moeilijk genoeg om die waarden een beetje stabiel te houden en doet die insuline zijn werk wel, ook bij een hamburger. Natuurlijk hou ik er rekening mee door cola light te bestellen, geen smoothies meer te drinken en netjes één suikerklontje in mijn thee te doen in plaats van twee, maar laten we alsjeblieft wel gewoon blijven eten en drinken wat we zelf willen én vooral; Wat we lekker vinden!

Marion en een aantal anderen reageerden terecht op Twitter dat het eerder genoemde artikel een interessant concept kon zijn omdat biologische en fairtrade producten, die vaak gezien worden als gezonde producten, vaak overpriced zijn. Maar laten we hier alsjeblieft niet vergeten dat dat twee hele verschillende dingen zijn. Hoewel ik ze zelf te weinig koop ben ik een groot voorstander van biologische en fairtrade producten. Deze dragen tenslotte bij aan de ontwikkeling van arme landen en zijn beter voor het dierenwelzijn. Maar dat is iets heel anders dan dat we meer moeten betalen omdat iets niet gezond is. Want dat bepalen we zelf wel. Zo betaal ik met alle liefde meer voor een vegan fairtrade stuk chocolade, maar meer betalen omdat iemand anders voor mij bepaalt dat het niet gezond is? Ja doei.

Kijk, we weten allemaal dat geraffineerde suikers niet goed voor ons zijn, net zoals dat roken niet goed voor ons is. Daar zijn onderzoeken naar gedaan en keiharde cijfers uitgekomen. Dat producten met veel geraffineerde suikers dan bestempeld worden als ongezond begrijp ik. Maar een vettaks en suikertaks? Doe normaal. Zeker als het gaat om producten waar nog helemaal geen uitsluitsel over is, tegenwoordig komt het er gewoon op neer dat alles ongezond is.

YouTube is ook ongezond

Moet je je voorstellen: Even heel extreem, onrealistisch en zwart wit; De eerste artikelen zijn er al over gepubliceerd, YouTube is slecht voor ons. Het is ongezond. Het maakt je dik en heeft een slechte invloed op kinderen. Over een aantal jaar gaan steeds meer mensen YouTube bestempelen als ongezond en voordat je het weet krijg je een brief in de brievenbus van Ziggo met daarop het bericht dat ze vanaf nu voor elke YouTube video die jij kijkt 50 cent extra gaan rekenen omdat het ongezond is. Dan donder je toch ook van je stoel af?

Geef mij maar een dikke bacon cheesburger met patat, mayonaise en een bak Cookie Dough van Ben & Jerry’s toe. Dankjewel! Fijn weekend gewenst! ;)