Gezond of ongezond? Hou toch op zeg!

Gisteren kwam ik op Twitter een artikel tegen waarvan ik serieus een beetje begon te koken. Misschien dat ik het me iets te persoonlijk aantrek omdat ik de termen gezond en ongezond de laatste tijd niet meer kan horen. Maar afgezien van dat gaat het nu wel erg ver. Laten we toch even normaal blijven doen met zijn allen.

Friet in plaats van aardappeltjes bij je steak? Dat kan, maar dan betaal je 3 euro extra: vettaks. Een ‘gewoon’ colaatje, in plaats van de lightvariant? Geen probleem, maar er komt wel 0,50 euro extra op de bon te staan: suikertaks. Mensen mogen best een keer wat ongezonds eten. Als iemand een dressing op mayonaisebasis wil, omdat diegene dat gewoon echt veel lekkerder vindt, dan kan dat. We bieden het aan. Maar diegene betaalt wel 2,50 euro extra. – Snoekx van restaurant Edivero

SERIEUS? Vettaks? Suikertaks? Ga weg joh! Waarom wordt er anno 2016 door eetgelegenheden voor ons bepaald wat we wel en niet mogen eten? Of erger nog, wat wel en niet gezond is? Want wat is gezond? Wie bepaalt dat? Gezond en ongezond zijn de twee meest subjectieve termen die er zijn! Weet je hoeveel rotzooi er in light producten zit? Heb je enig idee hoe niet gezond al die gezonde smoothies eigenlijk zijn? Ja, ze zitten misschien boordevol met vitamientjes, maar heb je wel eens geteld hoeveel koolhydraten en calorieën daar inzitten? Wat voor de één gezond is kan zijn voor de ander hartstikke ongezond zijn.

“Eet jij dan niet gezond?”

De hele hype rondom gezond eten slaat de laatste tijd echt een beetje door. En dan is het misschien gek dat ik daar zo tegenin ga, want: “Je hebt toch diabetes? Dan moet je toch juist veel bezig zijn met gezond eten?” Ten eerste, nee, bij diabetes type 1 kan je de benodigde hoeveelheid insuline mogelijk iets verminderen door gezond te eten, maar daar houdt het dan ook wel mee op. Daarnaast is het al moeilijk genoeg om die waarden een beetje stabiel te houden en doet die insuline zijn werk wel, ook bij een hamburger. Natuurlijk hou ik er rekening mee door cola light te bestellen, geen smoothies meer te drinken en netjes één suikerklontje in mijn thee te doen in plaats van twee, maar laten we alsjeblieft wel gewoon blijven eten en drinken wat we zelf willen én vooral; Wat we lekker vinden!

Marion en een aantal anderen reageerden terecht op Twitter dat het eerder genoemde artikel een interessant concept kon zijn omdat biologische en fairtrade producten, die vaak gezien worden als gezonde producten, vaak overpriced zijn. Maar laten we hier alsjeblieft niet vergeten dat dat twee hele verschillende dingen zijn. Hoewel ik ze zelf te weinig koop ben ik een groot voorstander van biologische en fairtrade producten. Deze dragen tenslotte bij aan de ontwikkeling van arme landen en zijn beter voor het dierenwelzijn. Maar dat is iets heel anders dan dat we meer moeten betalen omdat iets niet gezond is. Want dat bepalen we zelf wel. Zo betaal ik met alle liefde meer voor een vegan fairtrade stuk chocolade, maar meer betalen omdat iemand anders voor mij bepaalt dat het niet gezond is? Ja doei.

Kijk, we weten allemaal dat geraffineerde suikers niet goed voor ons zijn, net zoals dat roken niet goed voor ons is. Daar zijn onderzoeken naar gedaan en keiharde cijfers uitgekomen. Dat producten met veel geraffineerde suikers dan bestempeld worden als ongezond begrijp ik. Maar een vettaks en suikertaks? Doe normaal. Zeker als het gaat om producten waar nog helemaal geen uitsluitsel over is, tegenwoordig komt het er gewoon op neer dat alles ongezond is.

YouTube is ook ongezond

Moet je je voorstellen: Even heel extreem, onrealistisch en zwart wit; De eerste artikelen zijn er al over gepubliceerd, YouTube is slecht voor ons. Het is ongezond. Het maakt je dik en heeft een slechte invloed op kinderen. Over een aantal jaar gaan steeds meer mensen YouTube bestempelen als ongezond en voordat je het weet krijg je een brief in de brievenbus van Ziggo met daarop het bericht dat ze vanaf nu voor elke YouTube video die jij kijkt 50 cent extra gaan rekenen omdat het ongezond is. Dan donder je toch ook van je stoel af?

Geef mij maar een dikke bacon cheesburger met patat, mayonaise en een bak Cookie Dough van Ben & Jerry’s toe. Dankjewel! Fijn weekend gewenst! ;)

Gerelateerde artikelen

Reacties

Laat je ook een reactie achter?

 • Tiffany

  Ik ben het helemaal met je eens! Of je ‘gezond’ of ‘ongezond’ eet en in welke mate is je eigen verantwoordig.

  Reageer...
 • Fleur

  Wauw! Ik las het stukje van het restaurant met open mond, Wat een lachertje dit zeg! Bizar dat je dit als restaurant doet, ben benieuwd of daar nog wel mensen binnenkomen. Maar inderdaad; het slaat nu echt wel een beetje door allemaal. Sterk artikel!

  Reageer...
 • Anne

  Ben het ook met je eens, al vind ik het wel best stom dat in winkels de fastfood altijd stukken goedkoper is dan de groente. Een vettaks/suikertaks gaat te ver, maar ik zou het wel fijn vinden als die prijzen wat meer bij elkaar in de buurt kwamen. Als je wat armer bent moet je ook gewoon gezond kunnen eten (en ja, gelukkig hebben we de voedselbank), maar overgewicht komt niet zomaar vaker voor bij mensen met minder geld. Éen manier van besparing, is de besparing op gezond eten. Wellicht is dat een keuze, maar op één of andere manier kan de overheid hier vast aan bijdragen.

  Maar gezond is inderdaad subjectief. “Gezond” is voor mij gewoon een gebalanseerd eetpatroon, en daar hoort die dikke hamburger inderdaad óók een keer bij.

  Reageer...
 • Marion

  Leuk dat je er een artikel over geschreven hebt. Wat Anne zegt kan ik me heel goed in vinden. Ik heb zelf namelijk door mijn ziekte geen werk meer en moet daarom van een uitkering leven en dan is het biologische eten bijna niet te betalen, terwijl ik dat zo graag wil. Maar wat je al zegt, dat is iets compleet anders als dat je in een restaurant meer moet gaan betalen voor friet in plaats van gekookte aardappelen. We weten allemaal wel wat goed voor ons is en daar valt patat met mayonaise ook onder.

  Reageer...
 • Rianne

  Helemaal mee eens!! Ik moest voor school ook een aantal dingen hier voor onderzoeken, en ik kwam dingen tegen dat kaas ongezond is, en avocado ook helemaal niet zo gezond is.. Blah blah, je kunt ook overdrijven! Ik eet gewoon lekker waar ik me goed bij voel, dus inderdaad af en toe lekker die cheeseburger erin :-)

  Reageer...
 • Marjoleine

  Wat bizar zeg! Gewoon het idee dat een restaurant voor ons zou bepalen wat wel of niet gezond is, dat staat me heel erg tegen. Kan je thuis elke dag gezond eten maar als ik uit eten ga eet ik gewoon wat ik lekker vind, of nou ongezond is of niet :-)

  Reageer...
 • Anne

  Oh wauw, dit heb ik helemaal gemist maar het is wel heel bijzonder. Een beetje betuttelend, eigenlijk. ;)

  Reageer...
 • Selma

  Of iets gezond of ongezond is, is meestal een kwestie van dosering. Zelfs water kan ongezond zijn als je er teveel van drinkt (sterker nog, je kunt eraan overlijden). Ik denk dat het goed is om gezond eten te stimuleren, zoals bijv. bij Lidl gebeurt: snoeptomaatjes bij de kassa op de plek waar normaal de snoeprepen liggen voor de impulsaankoop, maar we moeten niet te ver doorschieten door ongezond eten in restaurants duur te maken. De meeste mensen gaan niet naar een restaurant om gezond te doen. Dik worden gebeurt ook meestal niet door in een restaurant te eten, dat doen de meeste mensen daar niet vaak genoeg voor. Dik worden doe je in de periodes tussen je restaurant bezoeken door. Ik denk dat dit een marketingtruc is die inspeelt op de “gezond-hype” die er op dit moment heerst. Toch kunnen we niet ontkennen dat er veel obesitas heerst in Nederland en dat bewerkt voedsel over het algemeen beter gepromoot wordt dan onbewerkt voedsel. Qua prijs vind ik het nog wel mee vallen. Groente en fruit uit het seizoen in de aanbieding of op de markt zijn niet duurder dan kant-en-klaar maaltijden, chips of friet… ik denk dat veel mensen ook gewoon niet weten hoe ze iets klaar moeten maken of er de tijd voor kunnen of willen nemen.

  Reageer...
 • Monique | WritingMonique

  Ik ben het helemaal met je eens!

  Reageer...
 • Miranda

  Ik moest me heel erg inhouden om niet op jullie twitter discussie te reageren. Ik deel duidelijk niet alles wat jij zegt, maar dat is goed het is jou mening. Bij ons op de universiteit hebben ze het trouwens anders aangepakt en bijvoorbeeld fruit goedkoper gemaakt, ipv het ‘ongezonde’ duurder te maken.
  Ik wil wel graag nog iets zeggen over die cola. Gewone cola of cola light zijn in mijn ogen net zo gezond of ongezond. Het is goed dat we vanuit onze eigen overtuiging kunnen kiezen wat we zelf het beste vinden, zodat we zelf de afweging tussen zoetstoffen en suiker kunnen maken. Maar beide kunnen een slechte invloed op je lichaam hebben.
  Als je graag nog meer wilt weten over gezond/ongezond eten en obesitas weet ik nog wel een paar artikelen hierover (erkende wetenschappelijke literatuur in het Engels, dus geen gemakkelijk leesbare teksten). Ik vind dat dingen die je in kranten of op internet leest vaak heel erg uit de context worden getrokken en ben altijd benieuwd wat de originele bron van zo een artikel is. Dit is zeker iets om in gedachte te houden…
  Mail mij maar als je interesse hebt in die artikelen :-)

  Reageer...
 • Sanne

  Ik vind het persoonlijk iemand zijn eigen keuze of die persoon ongezond wil leven. Ik eet ook niet altijd gezond maar wel veel fruit.

  Reageer...
 • Dina

  Pffff wat een maf concept. :’) Gezond en ongezond betekent vaak voor iedereen net even iets anders, dus een ander kan vaak inderdaad niet voor jou bepalen wat gezond of ongezond is. Vettaks… tsjongejonge.

  Reageer...
 • Sylvia

  Ik zag het ook voorbij komen. Vond het in eerste instantie wel een interessant concept, maar de uitwerking mist zijn doel.

  Reageer...
Laat een reactie achter

In samenwerking met
 • Interesse in een samenwerking?