Gestopt met roaccutane: zes maanden later

“Ben je blij nu je gestopt bent met de roaccutane behandeling? Is je huid nog steeds zuiver, of komt de acne gelijk weer terug? Zou je het nog een keer doen, als je dezelfde keuze nog een keer moest maken?” Zes maanden geleden stopte ik met mijn roaccutane behandeling. De laatste tijd heb ik naar aanleiding van mijn artikelen over de kuur veel verschillende vragen ontvangen over het resultaat, en dan vooral met de vraag of dat resultaat blijvend is. Tijd voor een update!

Hoe zat het ook alweer?

Even terug in de tijd. In 2013 stopte ik met de omstreden Diane pil, met een rampzalige acne huid als gevolg. Ik ging van anticonceptiepil naar anticonceptiepil totdat ik er helemaal klaar mee was en terugging naar de vertrouwde Diane pil. Twee jaar later besloot ik om over te stappen op een hormoonspiraaltje. Ik wilde af van de grote hoeveelheid progesteron in mijn lichaam: de waarschijnlijke boosdoener van de stemmingswisselingen die ik toen had. Wetende dat mijn huid zonder de Diane pil de vorige keer veranderde in een slagveld, bereidde ik mij voor op het ergste. En jawel, drie maanden later was mijn huid enorm verslechterd en was ik weer terug bij af.

Aangezien het plaatsen van zo’n hormoonspiraaltje geen pretje is, wist ik één ding heel zeker: die gaat er voorlopig niet meer uit. Radeloos melde ik mij weer bij de huisarts en dermatoloog. Ik voelde me een 14-jarige puber en zat alles behalve lekker in mijn vel. Het was niet zozeer dat mijn huid vol puistjes (acne) zat, het was meer dat de hele samenstelling van slag was. Ik moest mijn haar elke dag wassen en mijn make-up deed ook niet wat het moest doen. Daar was mijn huid veel te vettig voor geworden. De dermatoloog kwam met een oplossing. Een roaccutane behandeling, ook wel bekend onder de naam isotretinoïne: een paardenmiddel met veel bijwerkingen, maar proberen kan geen kwaad. Het resultaat was verbluffend! Over het verloop kun je meer lezen in de volgende artikelen:

Op ongeveer 75% van de kuur ben ik voortijdig gestopt met het slikken van roaccutane. De stemmingswisselingen en depressieve gevoelens die behoorden tot de mogelijke bijwerkingen, werden opeens werkelijkheid. En dat moesten we niet hebben… Reden genoeg om te stoppen, ondanks de angst dat het resultaat van de behandeling daardoor niet blijvend zou zijn.

Het verloop nadat ik gestopt ben met roaccutane

Nadat ik gestopt ben merkte ik gelijk verschil in mijn mentale gesteldheid. Ik voelde me opgewekter en vrolijker. Mijn huid werd langzaam weer iets dikker en de lippenbalsem hoefde ik ook steeds minder te gebruiken. In de maanden die volgden bleef het allemaal erg stabiel. Ik gebruikte nog steeds mijn dagelijkse gezichtsverzorging van tijdens de roaccutane behandeling, had nog steeds zo nu en dan de lippenbalsem nodig (vooral voor het slapen) en mijn huid bleef hartstikke zuiver!

Het is eigenlijk pas sinds de afgelopen twee à drie weken dat mijn huid iets vettiger wordt en er een aantal kleine onzuiverheden zijn. Maar: ik gebruik nog steeds gezichtsverzorging voor een droge huid (wat eigenlijk niet meer zo is) én ik ben het hele jaar nog niet naar de schoonheidsspecialiste geweest. Met het aanpassen van mijn gezichtsverzorging en een bezoekje aan de schoonheidsspecialiste verwacht ik dat het alweer een stuk beter zal gaan en het goede resultaat zal blijven.

Bijwerkingen: de vreemdste verhalen

Het is mij opgevallen dat er de vreemdste verhalen rondgaan over een roaccutane/isotretinoïne behandeling en dan met name over de bijwerkingen. Ja, je krijgt inderdaad een hele droge huid en droge lippen. Maar met de juiste huidverzorging hoeft dat geen probleem te zijn. Ja, in het begin kun je gewrichtspijn hebben wat niet prettig is, maar dat trekt vanzelf weg. Ja, het kan effect hebben op je mentale gesteldheid, stemmingswisselingen, libido, etc. Dat is de enige echte bijwerking waar je niks aan kunt doen en die erg onprettig is. Maar van bijwerkingen zoals: het krijgen van diabetes, in het donker niet meer kunnen zien en op latere leeftijd nog een verhoogde kans hebben op miskramen, viel ik echt steil achterover. Zorg ervoor dat je je goed laat voorlichten door een dermatoloog (geen huisarts) en blijf onder controle. Je kunt op ieder moment stoppen met de kuur.

Zou je nog een keer dezelfde keuze maken?

Als ik met alles wat ik nu weet nog een keer dezelfde keuze zou moeten maken die ik vorig jaar gemaakt heb, zeg ik zonder twijfel: ja. De roaccutane behandeling heeft mijn huid totaal veranderd. Van 14-jarige vettige puberhuid naar een zuivere huid waarvoor ik zelfs geen foundation en concealer meer nodig heb en alleen nog maar met een lijntje oogpotlood en laagje mascara door het leven ga. Of ik nog een keer de kuur zou doen op het moment dat mijn huid toch weer verslechtert, weet ik niet. Misschien wel, misschien niet. Dat hangt er heel erg vanaf hoe ik mij op dat moment voel.

Laten we hopen dat het niet nodig is! :)

Gerelateerde artikelen

Reacties

Laat je ook een reactie achter?

 • Suzanne

  Super om te horen dat het nog steeds zo goed gaat.

  Ik ben sinds een maand weer begonnen, om zo hopelijk voor eens en voor altijd verlost te zijn. Ik merk ook dat ik sinds ik in een anders ziekenhuis (ik ben verhuisd) loop, ik van mijn nieuwe dermatoloog ook veel meer informatie krijg. Super fijn, want daardoor begrijp ik een stuk meer dan de eerste keren.

  Ja de bijwerkingen zoals droge lippen zijn de eerste weken weer goed heftig, maar wat je al zegt met lippenbalsem op zak is het prima te doen.

  Ik doe het allemaal voor het geweldige eindresultaat, waarbij je zoals jij ook zegt echt volwassen kan voelen en geen 14-jarige puber met vet haar en onder de acne.
  Ook ik (zoals ik nu doe) zou het zo nog eens doen, het is het voor mij helemaal waard!

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Hi Suzanne! Vervelend om te horen dat je de kuur nog een keer moet doen, maar hopelijk blijft het resultaat blijvend! Succes de komende maanden! :)

   Reageer...
 • Stella

  Het mag dan echt een paardenmiddel zijn; gelukkig heeft het wel geholpen! Super fijn! Ik ben ook heel benieuwd wat er met mijn huid gaat gebeuren als ik stop met de pil. Ik slik hem nu echt al bijna 10 jaar en stiekem vind ik dat heel vervelend en eng, maar stoppen is ook weer iets wat zo veel nadelen heeft.. En dat spiraaltje durf ik ECHT niet. Maar goed – ik hoop in ieder geval dat mijn huid nog een tijdje rustig blijft, want ik kan me echt voorstellen hoe rot het is als dat niet het geval is. Liefs!

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Naww, lief! Slik je de Diane pil, of een andere? Zolang je geen mega belangrijke reden hebt om te stoppen met de pil (zoals ik wel met de Diane pil had) dan zou ik ook niet stoppen hoor! Stoppen heeft inderdaad ook weer andere nadelen.. ;) xx!

   Reageer...
 • Carmen

  Hi Lauriëtte,

  Ik begin komende week met de kuur, voor zo’n 6/7 maanden. Vanavond veel gelezen en vlogs gezien over roaccutane en de ervaringen hiermee. Ik ben vooral benieuwd hoe het nu met je huid gaat, gezien het nu ongeveer een jaar geleden is dat je bent gestopt met de kuur.

  Ik hoop nog steeds een mooi resultaat! Liefs!

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Hi Carmen, spannend! Het gaat nog steeds goed met mijn huid, ik zal er binnenkort weer eens een update over schrijven. Succes met het starten van de kuur!

   Reageer...
 • Rosa

  Ha Lauriette,
  Toen ik 20 was begonnen de pukkies te komen, balen!
  Op mijn 25e mijn 1e kuur roa gekregen, 3 maanden geslikt toen vond ik het resultaat voldoende mooi om te stoppen. Destijds is er nooit verteld over gewicht icm tijd van slikken.
  Na 23 jaar kwamen er steeds meer pukkies terug, heb toen 5 jaar lang benylperoxide gesmeerd, dit vond ik achteraf heel slecht voor mijn huid. Tot een maand geleden ik besloot om weer via de dermatoloog roacuttane te vragen, want ja …ook op je 53e wil je een gladde huid. Ben nu 6 weken bezig (20mg) en de droge huid en lippen zijn aanwezig. Ik gebruik de laagste dosering en wil dit middel 3 maanden slikken. Bedankt voor jou tips voor de verzorgingsproducten.
  Rosa

  Reageer...
 • Annemarieke

  Hoi Lauriette,
  Ik ben nu 3 weken gestopt na een kuur van bijna 1 jaar. Ik merk dat ik sinds enkele dagen weer dagelijks mijn haar moet wassen. Mijn huid daarentegen is mooi gaaf en niks aan te zien.
  Hoe ging dat bij jou? Is dat dagelijks haar wassen bij jou ook weer teruggekomen? Groetjes!

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Toen ik net gestopt was met de kuur had ik dat inderdaad ook; heel naar, want ik was bang dat ik weer terug bij af was. Maar uiteindelijk is dat weer minder geworden en viel het allemaal reuze mee! Hoe gaat het nu bij jou?

   Reageer...
 • Dide

  Hi!

  Ik heb mijn roacutane kuur net afgerond. Helaas krijg ik van mijn dermatoloog weinig hulp betreft huidverzorging NA zo een heftige kuur. Ik ben bang dat ik na een huidanalyse middelen voor de extreem droge huid krijg waardoor de acne misschien weer terug komt. Mag ik vragen hoe jij dit hebt opgepakt?

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Hi Dide! Hoe is je huid nu, na de kuur! Ik hoop dat je blij bent met het resultaat. Ik heb ook weinig hulp gekregen qua huidverzorging. In het algemeen eigenlijk, dus ook na de kuur. Het was voor mij een kwestie van proberen en kijken wat wel / niet werkt. Ik gebruik nog steeds dezelfde gezichtsverzorging als tijdens de roaccutane behandeling, met uitzondering van de reinigingscrème; ik was mijn gezicht nu gewoon in de ochtend en avond met water, voordat ik de gezichtscrème aanbreng. Hopelijk help dit je een beetje! :)

   Reageer...
Laat een reactie achter

In samenwerking met
 • Interesse in een samenwerking?