Gestopt met de pil; Drie maanden later

Drie maanden geleden maakte ik de overstap van de Diane pil naar de Mirena, een hormoonspiraaltje. De reden hiervoor was redelijk eenvoudig; Het feit dat mijn lichaam dagelijks een grote hoeveelheid hormonen binnenkreeg vond ik niet fijn. Door te stoppen met de Diane pil en te starten met het hormoonspiraaltje ging ik van 1035 microgram aan hormonen per dag naar 20 microgram. Dat is een groot verschil!

Als je mijn eerdere update over de Diane pil en het hormoonspiraaltje hebt gelezen kan je je vast nog goed herinneren dat de plaatsing van het hormoonspiraaltje alles behalve een pretje was. Of anders gezegd; Het was een hel. Inmiddels zijn we drie maanden verder en is het tijd voor de beloofde update! Want hoe gaat het nu?

De overgang van de pil naar het hormoonspiraaltje

Toen het hormoonspiraaltje eenmaal geplaatst was had ik sterk mijn twijfels. Het deed de eerste paar dagen veel pijn en na het lezen van verschillende horrorverhalen online had ik er een hard hoofd in. Toen de pijn na een aantal dagen weg was begon ik er iets meer vertrouwen in te krijgen. Het grote nadeel op dat moment was alleen nog dat er maar geen einde kwam aan mijn ongesteldheid. Het mooie van het hormoonspiraaltje is dat je in negen van de tien gevallen nooit meer ongesteld bent! Maar als je toevallig dat ene andere geval bent, is de kans groot dat je continu ongesteld bent. Zal je net zien…

Gelukkig was de ongesteldheid na drie weken ook weer voorbij en ben ik sindsdien niet meer ongesteld geweest, hoera! Het is fijn om niet meer elke avond te hoeven denken aan de pil en mooier nog; De komende vijf jaar hoef ik me helemaal niet meer bezig te houden met anticonceptie! Dat scheelt een hoop tijd en zorgen.

Stemmingswisselingen

Of er qua stemmingswisselingen iets veranderd is vind ik lastig om te zeggen. Voor mijn gevoel ben ik iets stabieler en minder emotioneel, maar heeft dat ook wel weer zijn fases. Misschien gek, maar ik bekijk de laatste tijd bepaalde zaken iets rationeler en daar moet ik nog best een beetje aan wennen. Of het door de overgang van de pil naar het hormoonspiraaltje komt weet ik niet maar het is in ieder geval fijn om te weten dat eventuele hormonen mijn stemming nu niet beïnvloeden.

Huidproblemen

Over mijn huid was ik de eerste paar weken super optimistisch. De vorige keer dat ik gestopt ben met de Diane pil had dat een enorme uitwerking op mijn huid. Dat vond ik dusdanig vervelend dat ik uiteindelijk weer ben begonnen met de pil. Deze keer ging het de eerste twee maanden super goed. Er was geen verandering merkbaar en zichtbaar, wat echt su-per fijn was! Natuurlijk wist ik wel dat het een paar maanden kan duren voordat je lichaam went aan een nieuwe hormoonbalans, maar het was fijn om te denken dat het deze keer allemaal goed zou gaan.

Na twee maanden was het voorbij met de pret. Begin december begon mijn huid merkbaar te veranderen. Sindsdien wordt mijn huid twee keer zo snel vet en is de talgproductie voor mijn gevoel vertienvoudigd. Gelukkig is het nog niet zo erg, maar mijn t-zone, schouders, rug en hoofdhuid hebben het zwaarder dan normaal. Op de foto’s zie je dat mijn huid onrustiger is dan normaal dat het iets donkerder is bij de zone rondom mijn neus. Verder zie je vooral een groot verschil in sproetjes haha!

Voor de ergste ontstekingen (die op dit moment gelukkig even niet heb) gebruik ik Erytromycine, een antibiotica die de groei van bacteriën tegengaat. Verder egaliseer ik elke ochtend mijn huid met een klein beetje concealer en foundation, maar is mijn huid rond het middaguur zo vettig dat je dit er zo afveegt.. Het grote nadeel is dat het allemaal van binnen uit komt. De hormoonbalans is doordat ik ben gestopt met de pil helemaal verstoort. Maar ik heb ergens de hoop dat het allemaal wel weer minder wordt zodra dit weer gestabiliseerd is. Geduld is een schone zaak!

Voor nu blijf ik mijn huid goed reinigen en ga ik regelmatig een bezoekje brengen aan de schoonheidsspecialiste om zo mijn huid een beetje te helpen. Mocht iemand tips hebben, laat het dan vooral weten, much appreciated!

Gerelateerde artikelen

Reacties

Laat je ook een reactie achter?

 • Anne

  Wat fijn om te lezen dat het, na wat zware weken, nu allemaal goed is! Lijkt me knap lastig om zo’n keuze te maken! Ik begrijp het wel helemaal, en vind het hele idee van hormonen in je lichaam stoppen, ook totaal niet prettig.

  Reageer...
 • Sonja

  Ah, fijn dat je hier een artikel over schrijft. Ik zit er al een tijdje over na te denken dat ik misschien wil switchen, ik wist eigenlijk niet eens dat het hormoonverschil zo ontzettend groot was! En ook dat je merkt dat je veel minder door je hormonen en rare emoties beïnvloed wordt, vind ik heel goed om te lezen. Denk nu toch dat ik ook echt wil gaan overstappen.

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Bizar he? Schrok ik ook erg van! Ik zou eigenlijk, afgezien van de plaatsing, geen nadelen van het hormoonspiraaltje kunnen bedenken! :)

   Reageer...
 • Marloes

  Wat gek dat je huid meer veranderd dan he! Bizar hoeveel invloed dit eigenlijk heeft. Ik ben nu 1 jaar gestopt met de pil en overgestapt naar de LadyComp. Ik merk wat mijn huid betreft weinig veranderingen. Wel heb ik meer donshaartjes gekregen op mijn gezicht. Dat is wel balen!

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Oeh de LadyComp, daar ben ik altijd erg benieuwd naar geweest! Is het wat?

   Reageer...
 • Marion

  Herkenbare tubetjes en flesjes. Mijn man stond iedere dag twee keer mijn rug te bestempelen met zo’n flesje. Het hielp wel wat, maar pffff, ik weet hoe zwaar het is. Ik hoop echt dat het weer beter gaat worden voor je. Ik ben uiteindelijk weer begonnen met de Diane pil. De hidradentis (die aandoening met ontstekingen die ik heb) werd zo heftig dat het niet meer leefbaar was voor mij. Gewoon dikke vette pech in mijn geval. Veel succes, meid. Ik duim voor je!

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Mweh, wat naar dat je weer moest beginnen. Logische keuze natuurlijk, maar wel vervelend. Is er geen andere medicatie die de hidradentis kunnen onderdrukken? :( Jij ook veel succes, xx!

   Reageer...
   • Marion

    Nee helaas niet. Alles geprobeerd, maar goed, beter dit dan helemaal niets.

    Reageer...
 • Elsbet | La Vie Pure

  Interessant om te lezen! Ik ben er ook nog niet uit, of ik nu met de pil zou beginnen of niet, vind het toch maar een eng gedacht, al die hormonen. Erg fijn dus om jouw ervaring te lezen!

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Als je de keuze hebt, zou ik gaan voor een hormoonspiraaltje! :)

   Reageer...
 • Britt • Annebrittures

  Ik heb dus precies hetzelfde probleem op vlak van een vettige huid. Ik doe poeder op (dat absorbeert dus al suuuper veel) en na 12 uur ongeveer ben ik een blinkende discobal en kan je het eraf wrijven. Verdween dit bij jou toen je de pil begon te nemen. (Dan kan ik in ieder geval wat hoop hebben voor wanneer ik dat mag nemen.) Ik ben best blij dat ik daar allemaal nog niet over hoef na te denken over het hele pil/spiraaltjes gebeuren, haha. En die onzuiverheden vallen echt super goed mee hoor! ( :

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Lastig om te zeggen. Ik heb de Diane pil vanaf mijn 17/18e geslikt en heb in die periode niet echt last gehad van een vettige huid. Maar naast anticonceptie is de Diane pil ook een medicijn tegen acne. Maar dat is alleen bij de Diane pil het geval :) Haha, dankjewel! ;)

   Reageer...
 • Pepie

  Hi, ik slikte ook de Diane pil en ik ben er nu inmiddels een half jaar mee gestopt. Mijn advies voor je huid; rozenwater, freeman gezichtmasker met scrubdeeltjes en mineralen uit de dode zee en Paula’s Choice liquid BHA. Mijn huid (vooral mijn t-zone) is ook erg vettig en met deze producten kan in het goed onder controle houden. Verder vermijd ik voedende crèmes en dergelijke. Succes ermee en ik vind dit een interessant artikel, bedankt voor je openheid.

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Graag gedaan, bedankt voor je complimenten. Jij heel erg bedankt voor je tips, klinkt goed! :D

   Reageer...
 • IrisM

  Hoi Lauriëtte!

  Ik weet niet of je nof op dit topic komt, maar wilde toch even een reactie achterlaten. Ik heb jouw stukje gevonden omdat ik aankomende dinsdag van de Diane naar de Mirena ga. En wat bleek, ik heb echt precíes dezelfde overstappen en pillen gehad als jij! Eerst 2 jaar Diane maar daar kreeg ik toen doorbraakbloedingen bij, daarna de micro30 en daarna de Yasemin.

  En bij mij inderdaad ook tijdens die andere 2 pillen erg veel acne die ik niet had toen ik nog uberhaupt geen pil slikte, en het gevoel alsof er een donkere wolkendeken over mijn gemoedstoestand heen lag. Ondertussen weer ruim een half jaar de Diane, en de spottingen beginnen al weer.

  Ik ben er dan ook klaar mee en krijg binnenkort een Mirena. Een vriendin van mij heeft deze ook, en had qua pijn precies dezelfde ‘procedure’ als jij. Enorm heftige pijn bij plaatsing, daarna nog dagenlang flinke krampen en uiteindelijk 20 dagen ongesteld geweest.

  Ik vind je huid trouwens wel meevallen! Of lijkt dat door de sproetjes? Ik heb ook sproeten haha :). Ik ben heel erg benieuwd hoe mijn lichaam erop gaat reageren. Hopelijk heeft het iniedergeval geen invloed op mijn werk, want ik ben momenteel degene die het beste meedraait (horeca) en word dus ook het meeste in gezet. Ze kunnen eigenlijk niet zonder me zegmaar..

  Bedankt voor je stukje, ik heb er veel aan! :)

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Hi Iris! Het lijkt mee te vallen door mijn sproetjes, maar het zit bij mij vooral onderhuids :( Heb je inmiddels een spiraaltje? Ben benieuwd naar jouw ervaring!

   Reageer...
 • Astrid

  Probeer groene klei masker van de tuinen. Ik raad hem echt enorm aan, werkt beter dan schoonheidsspecialist.

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Hi Astrid. Bedankt voor je tip, inmiddels zijn we een iets ander traject ingeslagen! :)

   Reageer...
 • Suzanne

  Hoi hoi. Ik heb een tip voor je huid.(mocht het nog nodig zijn) De dermatoloog gaf mij als tip.. Zo min mogelijk van alles! Stop ermee.. Geen scrubs.. Geen schoonheidsspecialist.. Geen zalfjes of dagcremes.. Alleen WASSEN MET ZEEP.. simpel een blok zeep, palmolive raadde zij me aan. ‘Savonds en ‘smorgens met een washandje. Goed laten soppen en dan afspoelen. Ik doe het nu zeker een halfjaar en wat een verschil!! Kan het echt aanraden! Hoop dat jullie hier iets aan hebben :-)

  Groetjes Suzanne

  Reageer...
 • Mijn 25-jarige puberhuid en strijd tegen acne - Wish Flower

  […] de nieuwe hormoonbalans. Van mijn optimistische gedachten bleek helaas niets waar. Begin dit jaar vertelde ik dat mijn huid drie maanden nadat ik gestopt was met de Diane pil langzaam weer begon te veranderen in dat van een 14-jarige puber. Met een beetje […]

  Reageer...
 • Gestopt met roaccutane: zes maanden later - Wish Flower

  […] pil de vorige keer veranderde in een slachtveld, bereidde ik mij voor op het ergste. En jawel, drie maanden later was mijn huid enorm verslechterd en was ik weer terug bij […]

  Reageer...
Laat een reactie achter

In samenwerking met
 • Interesse in een samenwerking?