Buikslaper; het vinden van een geschikt hoofdkussen

Het vinden van het juiste hoofdkussen kan een grote uitdaging zijn. Zeker als je niet weet waar je op moet letten, kun je al snel een miskoop begaan. Niet handig natuurlijk, want een goede nachtrust zonder lichamelijke klachten is hartstikke belangrijk. We slapen tenslotte zo’n 30% van ons leven! Als je elke ochtend wakker wordt met hoofd-, nek-, of rugpijn, is het hoog tijd om eens op zoek te gaan naar een nieuw hoofdkussen.

Het type hoofdkussen dat je nodig hebt is helemaal afhankelijk van je slaaphouding: op je zij, op je rug of op je buik. Als we kijken naar de cijfers slapen de meeste mensen op hun zij, gevolgd door mensen die slapen op hun rug. Gek genoeg slaapt slechts 5% op hun buik! Het is dan ook niet de meest ‘gezonde’ slaaphouding, maar ik had eigenlijk wel verwacht dat er een groter percentage mensen op hun buik zou slapen.

Als buikslaper op zoek naar een hoofdkussen; waar let je op?

Als je als buikslaper op zoek gaat naar een geschikt hoofdkussen, zijn er verschillende aspecten waar je op moet letten. In de grote wereld van hoofdkussens is er keuze genoeg; met onderstaande tips is de keuze hopelijk makkelijker gemaakt!

 • Er wordt wel eens gezegd dat je als buikslaper niet per se een kussen nodig hebt. Door het hoofdkussen vervorm je de natuurlijke curve en kun je in theorie last krijgen van lage rugpijn en nekpijn. Als je net zoals ik toch graag met een hoofdkussen slaapt is het belangrijk om een zacht puntkussen aan te schaffen. Hiermee is de afstand tussen het hoofd en het bed vrij klein en is de vervorming van de natuurlijke curve minimaal.
 • Puntkussens heb je er ook weer in honderden verschillende vormen en maten. Als buikslaper kun je het beste kiezen voor een dun en zacht puntkussen; ook weer om de afstand tussen het hoofd en bed vrij klein te houden.
 • Let ook goed op de vulling van het hoofdkussen. Je kunt het beste gaan voor een ademende vulling, zoals synthetische bolletjes, vezels of dons.

Het vinden van een geschikt hoofdkussen als buikslaper

Hoofdkussen van Bedsupply

Na vier jaar waren onze hoofdkussens hoog aan vervanging toe. Wist je dat je een hoofdkussen eigenlijk elke twee à drie jaar moet vervangen? Als we eenmaal een fijn hoofdkussen hebben gevonden, willen we deze vaak zo lang mogelijk gebruiken. In samenwerking met Bedsupply mochten mijn vriend en ik een nieuw hoofdkussen uitzoeken. Het eerste kussen dat we bestelden was eigenlijk iets te hoog en te ‘poofy’. Als ik op mijn buik lag, vond mijn nek dat geen pretje. Je wilt het natuurlijk toch een paar nachtjes proberen, maar tijdens de tweede nacht heb ik mijn oude vertrouwde hoofdkussen weer tevoorschijn getoverd.

Gelukkig begrijpen ze bij Bedsupply dat het lastig kan zijn om in één keer het perfecte kussen te vinden en is het mogelijk om binnen veertien dagen het kussen retour te sturen. Het tweede kussen sloot beter aan op onze verwachtingen en was vooral een stuk lager. We hebben gekozen voor een medium/zacht kussen omdat we eigenlijk allebei in slaap vallen op onze zij en wakker worden op onze buik. Het is nu extra lastig om ’s ochtends uit bed te komen! ;)

Wat is jouw favoriete slaaphouding?Disclaimer

Gerelateerde artikelen

Reacties

Laat je ook een reactie achter?

 • Veerlez

  Ik vind het als buikslaper zo moeilijk om een kussen uit te kiezen, ik gebruik eigenlijk altijd hele oude afgedankte kussens van andere familieleden, die zijn zo dun geworden dat ik er heerlijk op kan slapen. Op vakantie stop ik liever een trui in een kussensloop dan dat ik een kussen van het hotel gebruik. Dit is wel een goed artikel, dan weet ik waar ik het best op kan letten! Thx!

  Reageer...
 • Ayla

  Herkenbaar! Ik ben zo’n onhandige slaper dat ik nog nooit een fijn kussen heb gevonden. Brede schouders, dus op mijn zij slapen vraagt een dik kussen, maar als ik op mijn buik lig dan is dat weer totaal niet fijn. Ik vraag me altijd af hoe wij buikslapers dat ooit gaan doen als er een zwangerschap in zicht komt!

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Haha ja, dat wordt een lastige periode! Op je zij liggen dan maar! ;)

   Reageer...
 • annouska

  Oh toen ik de titel van jou blog las moest ik meteen aan mijn speciale kussen denken. Ik ben jaren bezig geweest om een goed kussen te vinden dat er voor zorgde dat ik geen nekpijn meer kreeg. En daarom kocht ik 5 jaar geleden een cinderella kussen. GODDELIJK, zelfs na al die jaren ben ik nog steeds tevreden!

  (Owja, ik weet dat ik mijn kussen moet vervangen eens in de zoveel jaar, maar ik was mijn kussen op een speciale manier in de wasmachine en hij is nog prima!)

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Dan hoef je inderdaad nog geen nieuwe! :D Wij zijn er ook zo blij mee, ik slaap heerlijk!

   Reageer...
 • Denise

  Dit is voor mij een perfecte oplossing, leuk artikel! Ik ben een “buikslaper” met als gevolg veel last van nekpijn. Ik laat mijn nek behandelen bij KPR, zij zijn hierin gespecialiseerd. Nu ik dit artikel lees ga ik ook een speciaal hoofdkussen kopen, ik hoop dat dit mijn probleem verhelpt, bedankt voor de tip!

  Reageer...
Laat een reactie achter

In samenwerking met
 • Interesse in een samenwerking?