Gedachten; Winterdip, ga eens weg

Vertelde ik anderhalve week geleden nog dat de winterdip zich nog niet heeft gemeld, begin in nu toch een beetje te twijfelen. En juist dit twijfelen maakt het zo ingewikkeld. Het gaat goed, maar voor mijn gevoel staat de winterdip om het hoekje en wacht hij totdat hij me kan overmeesteren. Sinds halverwege januari voel ik me vooral lichamelijk niet zo top en ik merk dat me dat zowel lichamelijk als geestelijk een stuk kwetsbaarder maakt.

Het begon halverwege januari met pijn in mijn knie na een dappere poging tot tien kilometer hardlopen. De week daarna kreeg ik last van mijn maag en voelde ik me soms zo naar dat ik een paar nachten zittend in bed geslapen heb. Omdat ik in die periode écht niet ziek wilde zijn, zeker met het zicht op de wintersport, bleef ik knokken tegen het appelige gevoel. Eenmaal in Oostenrijk ging het toch mis en kreeg ik een griepje te verduren. Uiteindelijk heb ik mezelf daar aardig doorheen gewerkt, mede dankzij de koude berglucht en het wéér niet toegeven. Ik was op wintersport en wilde skiën en was daarom niet van plan om in bed uit te zieken. Richting het einde van de vakantie ging ik me beter voelen en had ik de griep overwonnen, hoera! Toch voel ik me nog steeds niet fit. Vermoeid en futloos en dat terwijl ik prima slaap. Als ik alleen al aan hardlopen denk word ik kriebelig, maar misschien moet ik het juist daarom wél doen en ga ik me er beter door voelen. Op de juiste manier hardlopen is een grote energiegever.

Wat betreft de geestelijke winterdip merk ik dat het vooral tussen mijn oren zit en ik een angst heb ontwikkeld en me daar ook naar gedraag. Vorig jaar negeerde ik mijn winterdip en ging het mis. Uiteindelijk is het goedgekomen, maar waarom zou het dit jaar niet nog een keer gebeuren? Omdat je inmiddels geleerd hebt hoe je je er tegen kan weren! Ja, dat is ook wel zo, maar wat nou als? En zo gaat het de afgelopen paar dagen continu in mijn hoofdje. Het is druk met gedachten die ik vervolgens rationaliseer en dat kost energie. De angst om weer terug te vallen overheerst en daardoor denk ik er veel meer over na. Doe ik dit wel goed? Wat nu als ik dit doe? Als ik dat doe, is dat dan verstandig? Hoe kan ik voorkomen dat dit of dat gebeurd? Ik denk ook de hele tijd: “De winterdip heeft zich nog niet gemeld”, net alsof die er gegarandeerd gaat komen en het alleen wachten is op wanneer. Het is een beschermingsmechanisme, maar het vergroot de angst alleen maar.

Gek word ik er van. Misschien is dat hardlopen wel een goed idee. Begin januari, waarin ik 69 kilometer hardgelopen heb, ging het immers hartstikke goed. Ook overweeg ik om een energy light te kopen om eens te experimenten met lichttherapie. Veel mensen zeggen dat dit dé oplossing is tegen een winterdip en/of het voorkomen ervan. Elke ochtend drink ik een kopje koffie en eet ik een ontbijtje terwijl ik blogjes lees op de bank, maar dit kan net zo goed aan tafel met een energy light voor mijn snufferd. Ze zijn een beetje aan de prijs, maar als het helpt, waarom dan ook niet? Het is het proberen waard.

Hebben jullie ervaring met lichttherapie?

Bron afbeelding: Cocorrina

Gerelateerde artikelen

Reacties

Laat je ook een reactie achter?

 • Tischa

  Ik kan lichttherapie zeker aanraden! Ik heb ook ieder jaar last van een best heftige herfst en winter dip en dit jaar heb ik voor het eerst lichttherapie geprobeerd. Bij mij helpt het omdat ik het vrolijke en energieke gevoel dat ik in de zomer heb, hiermee op kan wekken. Ik kan bijvoorbeeld het gevoel voor me halen van het lekkere zomerse weer. Beetje vaag verhaaltje misschien, maar ik heb het idee dat het bij mij wel werkt. Ook ben je als het goed is minder moe door de lichtdeeltjes.

  Zelf ben ik ook begonnen met yogalessen deze winter en dat heeft ook erg veel geholpen, maar ik weet niet of dat voor jou een optie is.

  De lichttherapie raad ik in ieder geval zeker aan!

  xxx

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Dat klinkt heel erg fijn! Mag ik vragen wat voor een lamp je hebt? Yoga is opzich ook wel een optie, maar de twee keer dat ik dat geprobeerd heb, vond ik het niet zo’n succes! Maar dat is inmiddels alweer een paar jaar geleden. Misschien moet ik nog eens een poging wagen!

   Reageer...
   • Tischa

    Ik heb een lamp van het merk Medisana, gewoon besteld op Wehkamp.nl.
    Je hebt verschillende vormen van yoga, misschien heb je net een vorm geprobeerd die je niet aanspreekt. Ik hou zelf bijvoorbeeld niet van het langzame en zweverige dat sommige yogavormen kunnen hebben, dus daarom doe ik power yoga, gewoon via mijn sportschoolabonnement.
    Succes en sterkte!

    Reageer...
    • Lauriëtte

     Power yoga klinkt al een stuk interessanter! Het was inderdaad erg zweverig. Op een gegeven moment lag er zelfs iemand naast me te slapen.. Heel vreemd. Bedankt voor de tip! Ik ga eens kijken voor de lamp!

     Reageer...
 • Dina

  Meehh bah. Ik dacht ook dat de winterdip bij mij weg zou blijven, maar heb ook het idee dat ‘ie misschien toch nog even komt. Veel buiten spelen is voor mij altijd de enige oplossing (ook al is dat misschien niet zo aantrekkelijk met de kou).

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Veel buiten blijven spelen dan! :) Ik ga vandaag op mijn vrije dag ook lekker door de stad wandelen! :)

   Reageer...
 • Eva

  Ik heb echt nog nooit last van een winterdip gehad.. tot dit jaar. En hij begint nu gelukkig langzaam een beetje weg te trekken nu de dagen weer wat langer worden en er wat meer zon begint te schijnen :) Hoop echt dat dat even doorzet en de lente gewoon snel komt! Zo’n energy light / daylight lamp schijnt trouwens voor sommige mensen wel echt te werken, hoor best enthousiaste verhalen maar bij anderen heeft ’t ook weer geen effect.. Misschien eens proberen? :)

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Wil het inderdaad eens proberen, maar vind het vrij duur! Daarom wil ik de keuze wel goed overwegen! :) Vandaag was gelukkig een fijne zonnige dag! :)

   Reageer...
 • Cindy

  Ik heb nu een aantal jaar een wake-up light en dat werkt voor mij prima, maar dat is ook echt iets wat je uit moet proberen. Het is geen echte lichttherapie natuurlijk. Wel goed dat je nu je winterdip niet negeert. Heel veel succes ermee!

  Reageer...
  • Lauriëtte

   De wake up light heb ik een tijdje gehad, maar na een periode raakte ik daar aan gewend en sliep ik er doorheen. Dankjewel Cindy, komt goed!

   Reageer...
 • Rosanne

  Vervelende winterdippen… Ik had er altijd veel last van, maar het lijkt met de jaren minder te worden. Gelukkig. Mijn beste vriendin heeft er altijd nog veel meer last van dan ik en zij heeft de lichttherapie ook gedaan – of nog steeds, dat weet ik niet. In ieder geval: zij was er heel enthousiast over. Ik denk dat je het gewoon eens moet proberen. Misschien geeft het idee alleen al, dat er een oplossing is, energie :)

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Klinkt goed! Hoor er inderdaad veel positieve verhalen over!

   Reageer...
 • Esther Marieke

  Wat vervelend dat je die angst en twijfels blijft houden! Een griepje negeren is ook niet altijd goed, want dan stapelt het zich misschien op. Ik hoop dat lichttherapie helpt! Klinkt ook eigenlijk best logisch.. Het is het proberen waard denk ik!

  Reageer...
 • tessa

  Ik herken het heel erg. Ik heb geen winterdip gehad, maar op het randje van een burn out gezeten. Als ik weer met van alles tegelijk bezig ben wordt ik ook bang om terug te vallen. Ik wil ook dingen proberen, maar doe dat bijvoorbeeld niet omdat ik bang ben voor een terugval. Bij mij begon het in de zomer. In oktober sleepten mijn ouders ook zo’n lampje bij mij thuis naar binnen, haha. Eerlijk, het helpt wel. Ennn.. toen ik begon met bloggen kun je het ook prima als lamp gebruiken als je daglicht nodig hebt voor een foto, haha. Ik heb wel een hele grote van mijn ouder gekregen, waardoor dat mogelijk is;). Hopelijk heb je snel weer rust in je hoofd:)! xxxx

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Haha wat een goede tip! Daar had ik nog helemaal niet over nagedacht! Kan ik ook eindelijk foto’s maken in de avond! Maakt het gelijk weer iets interessanter haha, mocht het dan niet werken kan ik hem in ieder geval nog gebruiken! Dankjewel voor je lieve reactie Tessa!

   Reageer...
 • Bente

  Ik heb er zelf geen ervaring mee maar ik kan me voorstellen dat er alleen al aan beginnen kan helpen tegen je angsten!

  Reageer...
 • Marion

  Ik heb geen ervaring met een winterdip en ook niet met die lichttherapie. Ik hoor er echter wel vaak goede verhalen over. Zou mooi zijn als dat je een beetje vooruit kan helpen.

  Reageer...
 • Jasmijn

  Wat vervelend! Ik hoop dat de lichttherapie helpt! Ik heb ook zo’n lamp. Het werkt heel goed als ik energie nodig heb. Een aanrader!

  Reageer...
 • Suuz

  Heel herkenbaar,, ben er ook mee aan het stoeien!! slik je extra Vit D ?? Inderdaad yoga helpt mij en sauna’s … warmte! ook lichttherapie is zeker aan te raden! en misschien mindfulness? of luisteren naar hele rustgevende fijne muziek!

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Nee! Maar ga wel regelmatig onder de zonnebank! :) Bedankt voor je fijne tips!

   Reageer...
 • Suuz

  of een kopje Sint Janskruid thee!

  Reageer...
 • Wendy

  Het broertje van mijn vriend heeft er ervaring mee en voor hem scheen het echt wel te helpen. Ik ben er ook wel nieuwsgierig naar. Wat ik op lichtgebied ook heb ontdekt is dat, sinds ik veel witter licht heb op het kamertje waar ik blog, ik me ook energieker voel. Misschien omdat dat licht dichter in de buurt komt van daglicht?

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Dat zou goed kunnen ja! Fijn om te horen dat er zoveel mensen zijn die er goede ervaringen mee hebben!

   Reageer...
 • Elisa

  Mijn ouders hadden vroeger een zonnebank, ik gebruikte deze altijd in de winter om me weer wat fijner te voelen. Even de warmte op mijn huid even het gevoel dat je in de zon wandelt. Ik vond dat echt super fijn.

  Jammer genoeg ging hij weg, want het bracht me toch elke keer weer een soort rust :)

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Jammer! In december ging ik ook regelmatig onder de zonnebank, bij een zonnestudio. Moet ik ook weer eens doen, heerlijk is dat :)

   Reageer...
 • Hesteranne

  Ik heb er elk jaar ook een beetje last van. Dit jaar doe ik dagelijks wat mindfulness oefeningen en ik merk dat dit voor mij werkt. Ook al is het geen wondermiddel. Gelukkig komt de lente eraan. En probeer ik me daar zoveel mogelijk op te richten. Ik ben benieuwd of lichttherapie voor jou gaat werken. Veel succes!

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Ben benieuwd wat voor mindfulness oefeningen je doet! Dankjewel! x

   Reageer...
 • Jael

  Ik was even helemaal verbaasd, ik dacht namelijk eventjes dat je dat je met ‘energy light’ een blikje light energydrank bedoelde haha! Vond het al een vreemde oplossing ;) Maar wellicht werkt lichttherapie wel, ik hoop het in ieder geval voor je! Heb zelf last van het omgekeerde: een zomerdip. Te warm, teveel vrije tijd, teveel sociale druk dat je ‘op het terras MOET zitten’ (terwijl ik dat zonde van mijn geld en tijd vindt) en dan daar weer over inzitten.. But we can do it! Hoop dat je je snel door dit gevoel heen slaat :)

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Hahaha! Ja dat is inderdaad een vreemde oplossing :’) Denk niet dat dat heel erg zal werken haha. Niks aantrekken van die sociale druk, gewoon doen wat goed voor jou voelt! :) x

   Reageer...
 • sistersandsisters

  Vitamine d in vorm van olie en hoge dosis 1000 iu, ik slik zelf jaren al 5000 iu per dag
  Je wilt nooit meer terug en licht therapie natuurlijk xx

  Reageer...
 • Anneleen

  Een winterdipje klinkt erg herkenbaar. Het is koud en donker buiten en je komt steeds met minder energie te zitten… Ik heb het momenteel ook gehad met de winter en ik snak naar de zon en de mooie lente! Toch denk ik dat het vaak ‘mijn gedachten’ zijn die me in zo’n winterdipje duwen. Dit is dan ook mijn tip Lauriëtte, laat je negatieve gedachten niet te erg de bovenhand nemen. Je hebt vorig jaar een winterdip gehad. Maar wie zegt dat dit terugkomt? Wie zegt dat je hier last van gaat hebben? Ik vind dat je goed bezig bent, meid! Kop op! Ik stuur je een dikke knuffel met heel veel zonnestraaltjes! XX

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Wat ben jij lief Anneleen! Dankjewel! <3 Ik moet ook gewoon optimistisch zijn en niet bang zijn voor de winterdip! Nog eventjes en dan wordt het weer fijn lente. Wij kunnen dit! Dikke knuffel terug! x

   Reageer...
 • Andrea

  Ik slik al een aantal jaren vitamine D in de winter. Echt een aanrader! Je krijgt meer energie en bent vrolijker. Works miracles. En het goede nieuws: het is alweer een stuk langer licht! Spring is coming :)

  Reageer...
Laat een reactie achter

In samenwerking met
 • Interesse in een samenwerking?