Even babbelen; Ik kan niet zo goed ontspannen

Mijn hoeveelheid vakantiedagen is nog steeds aardig hoog en daarom neem ik zo nu en dan nog een extra dagje vrij, naast dat ik sowieso elke week al een dag vrij ben aangezien ik maar 32 uur werk. De afgelopen twee dagen was ik vrij, maar hoewel ik superveel leuke dingen heb gedaan, heb ik niet het gevoel dat ik echt heb kunnen ontspannen.

Wat is ontspannen?

Maar terwijl ik dat zo zeg begin ik me af te vragen wat ontspannen eigenlijk is. Heb ik in de afgelopen twee dagen nu wel of niet kunnen ontspannen? Als je heel erg druk bezig bent met allemaal dingen die je leuk vindt, kan je het dan ook ontspanning noemen?

ont·span·nen
1. losmaken wat gespannen is
2. door afleiding tot rust laten komen: zich ontspannen

Kijk, dat is al verhelderend. Tot rust komen. Ja dat is de afgelopen twee dagen eigenlijk niet gebeurd. Woensdagochtend begon mijn dag met het opruimen van het huis en vervolgens had ik een date met lieve Stella in Leiden. We aten een heerlijke couscoussalade in het park en vervolgens ging ik twee uur later alweer richting het station om op de Haagse Hogeschool aan een klas voeding en diëtetiek studenten te vertellen over diabetes type 1. Daarna was het alweer vijf uur, ging ik richting huis, maakte ik een bordje pasta, ruimde ik mijn hobbykast op en ging ik nog even vijf kilometer hardlopen.

Even babbelen; Ik kan niet zo goed ontspannenEven babbelen; Ik kan niet zo goed ontspannenDonderdagochtend deed ik de administratie, printte ik een hele voorraad foto’s uit zodat ik óóit weer een keer verder kan met mijn project life album en besloot ik om daarna een lekkere lange douche te nemen om te ‘ontspannen’. Helaas was dat van korte duur omdat ik onder de douche een hypo kreeg en dus stapte ik daar snel weer onder vandaan om te gaan lunchen. Tijdens de lunch keek ik een aflevering Orphan Black en daarna ging ik de stad in omdat ik wat spulletjes wilde halen bij een aantal winkels. En nu, donderdagmiddag om half 4, besef ik me dat ik een klein stoomtreintje ben en niet écht kan ontspannen.

Bij de V&D kocht ik het nieuwe boek van Rens Kroes en een leuk pyjamabroekje met flamingo’s. Maar het geduld om gewoon een paar uur op de bank te hangen (in mijn nieuwe pyjamabroekje :D) met een boek of tijdschrift heb ik gewoon niet. Ik lees het wel, maar snel. Want ik moet nog een nieuw poging doen om een moestuintje in leven te houden, verder met mijn project life album enzovoorts. Maar het gekke is, hoewel ik dus niet écht ontspan, vind ik het wel stuk voor stuk hele leuke dingen om te doen!

Kort samengevat; Ik weet niet of mijn vorm van ontspannen goed is. Hoewel ik heb gedaan wat ik wilde doen en dat ook hartstikke leuk vond heb ik geen moment rust gehad. En dat terwijl ik ’s avonds wel gewoon met een voldaan en tevreden gevoel ga slapen. Misschien ben ik wel het type dat pas echt tot rust komt op een ligbedje naast een zwembad.

Wat betekent ontspannen voor jullie?