Energiegevers en energienemers

In het dagelijkse leven heb je continu te maken met energiegevers en energienemers. Van sommige activiteiten of gebeurtenissen krijg je enorm veel energie, maar sommige van deze activiteiten en gebeurtenissen kosten ook enorm veel energie. Op het moment dat de energienemers overheersen voel je je sneller futloos, somber en moe. Gelukkig is hier wat aan te doen! De eerste stap is om de situatie in kaart te brengen. Wat zijn nu eigenlijk je energiegevers en energienemers? Vervolgens kan je proberen om er verandering in aan te brengen.

Als ik mezelf vergelijk met een aantal maanden terug is er veel veranderd. Hoewel ik er nog niet helemaal ben gaat het zeker de goede kant op. Dit komt onder andere omdat ik actief probeer de energienemers te verminderen en de energiegevers te vermeerderen.

Mijn lijstje een aantal maanden geleden:

Energienemers: sporten, dagelijkse dingen zoals boodschappen en koken, nadenken, piekeren en doemdenken, irritaties, frustraties en verveling.
Energiegevers: slapen, leuke dingen doen, op avontuur en weekendjes weg, sporten.

Zoals jullie kunnen zien is het lijstje met energienemers groter dan het lijstje van energiegevers. Je kan je bedenken dat dat in de praktijk niet werkt. Als je het vergelijkt met een emmer water, is de emmer in de meeste gevallen bijna leeg. Alles waardoor je energie krijgt is binnen no time weer weg door de grote hoeveelheid energienemers. Het is niet in balans.

Oke, dan weten we dat. En nu?

Nu is het verstandig om te proberen om de energienemers te verminderen en de energiegevers te vermeerderen. Klinkt in eerste instantie wat ingewikkeld, maar in de praktijk merk je snel verschil!

Energienemers verminderen

Sporten zag ik in het begin als energienemer maar ook als energiegever. Inmiddels ben ik wat milder richting mezelf geworden wat betreft sporten en krijg ik voornamelijk energie van sporten! Heb ik na 1 kilometer hardlopen steken in mijn zij en voelt het niet goed? Jammer dan, terug naar huis. Dat is niet erg. Ik probeer meer naar mijn lichaam te luisteren en het niet te pushen, dat kost namelijk enorm veel energie.

Het dagelijkse bedenken wat we moesten eten en dan vervolgens boodschappen doen was ook een enorme energienemer. Zeker in een drukke stad zoals in Rotterdam is boodschappen doen niet altijd een pretje. Daarom ben ik begonnen met een receptenboekje en het streven om twee keer in de week boodschappen te doen! Hierdoor begin ik koken zelfs leuk te vinden! Binnenkort zal ik daar nog een los artikel over schrijven. Door dit te doen denk je meer vooruit (op een praktische manier) en kost het allemaal aanzienlijk minder tijd!

Nadenken, pieken, doemdenken, irritaties, frustraties en verveling. De key? Mindfulness. Het is zoals het is. Kan je er iets aan doen? Dan moet je er vooral iets aan doen. Kan dat niet? Probeer het dan te accepteren. Dit klinkt wel een stuk makkelijker dan het in de werkelijkheid is, maar door er alleen al bewust mee bezig te zijn kan het je enorm veel rust geven.

Energiegevers vermeerderen.

Slapen is voor ieder persoon een goede manier om energie te krijgen. Heb je moeite met een goede nachtrust? Probeer regelmaat te creëren en een kopje thee te drinken voordat je gaat slapen. Een goede nachtrust is enorm belangrijk!

Door leuke dingen te doen word je vrolijk en krijg je energie. Dit kan hem zitten in grote dingen zoals vakanties en weekendjes weg maar het kan ook in kleine dingetjes zitten door dagelijks even te knutselen, een boek te lezen, een serie kijken, kaartjes te versturen en ontvangen via postcrossing. Er zijn zoveel mogelijkheden om uit kleine dingetjes veel plezier te kunnen halen.

Zoals ik eerder ook al zei, sporten kan een enorm energiegevende werking hebben, als je het op de juiste manier doet! Jezelf afbeulen zodat je ’s avonds volledig uitgeput bent is niet handig. Sport, maar doe het met regelmaat en wees lief voor je lichaam.

Twee hele belangrijke energiegevers die in eerste instantie niet in mijn lijstje stonden maar wel super belangrijk zijn; voeding en ontspanning. Je lichaam heeft voeding nodig om juist te functioneren en om je energie te geven. Er zijn veel discussies over wat nu juiste voeding is en wat niet, waar ik me niet aan zal wagen, maar het belangrijkste, wat alle voedingspatronen gemeen hebben is regelmaat. Als je de ene dag 3000 calorieën binnenkrijgt en de volgende dag 1000, zal je lichaam dat niet leuk vinden. Als je heel veel sport maar vervolgens geen eiwitten tot je neemt, zal je lichaam dat ook niet leuk vinden. Probeer je voeding aan te passen op je leefwijze.

Ontspanning is iets wat iedereen op een andere manier invult. Zo kan je bijvoorbeeld een aantal keer per week mediteren, maar het belangrijkste is dat je gewoon even een momentje voor jezelf neemt. Een momentje van rust. Zonder gehaast en verplichtingen, gewoon even niks.

Nu ziet mijn lijstje er zo uit!

Energienemers: nadenken, piekeren en doemdenken, irritaties, frustraties en verveling.
Energiegevers: slapen, leuke dingen doen, op avontuur en weekendjes weg, sporten, knutselen, een boek lezen, series kijken, gezond en regelmatig eten, ontspanning en dagelijkse meditatie.

Dat is best een flink verschil toch? Irritaties en dergelijke staan nog steeds wel bij de energienemers, maar in mindere maten omdat ik er nu beter mee om kan gaan vergeleken met eerst. Doordat de energienemers verminderd zijn en de energiegevers vermeerderd zijn heb ik in het dagelijks leven meer energie en ziet de wereld er ook een stuk mooier uit!

Hebben jullie je energienemers en energiegevers wel eens in kaart gebracht?

Gerelateerde artikelen

Reacties

Laat je ook een reactie achter?

 • Anne

  Haha, bij de titel alleen dacht ik echt dat het ging om mensen :D Wel echt een goed idee, zo’n lijstje, het zou voor mij ook wel eens kunnen werken!

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Haha dat kan ook. Je hebt ook mensen die alle energie van je nemen! Ook goed om die te verminderen! ;)

   Reageer...
   • Nikki

    Ik heb 2 jaar geleden gebroken met een ‘vriendin’ die me alleen maar energie kostte. Zelfs het breken kostte nog verschrikkelijk veel energie, aangezien de boodschap gewoon niet aan leek te komen :’) Voel me echt veel beter zonder.
    Maarrrr, daar ging het niet over. Interessante blog, goed om eens voor mezelf na te gaan wat mij energie geeft en kost. Leuk, dankje :)

    Reageer...
 • Judith

  Wauw! Inderdaad een heel groot verschil! Ik heb hier gelukkig niet zoveel last van, aangezien een heleboel dingen mij energie geven, maar fijn dat het jou is gelukt om dit om te draaien!

  Reageer...
 • Stella

  Wat een goed en leerzaam artikel, wauw! Ik denk dat dit zeker als een energiegever werkt voor mij; ik ben helemaal geïnspireerd! Mijn energie nemers zijn vooral mijn bijna dagelijkse hoofdpijn en mijn -gelukkig steeds minder wordende- hang naar het perfect willen zijn. Ik denk echt dat ik ook al op de goede weg ben, maar hier heb ik echt veel aan! En ik ben trots dat het al zo veel beter met je gaat! Jeei! Veel liefs!

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Dankjewel lieve Stella! Je tovert altijd een lach op mijn gezicht! :) Fijn dat je ook steeds minder bezig bent met perfect willen zijn, dat kost ook zoveel energie! xx

   Reageer...
 • Kim

  Interessant artikel. En mooi om te lezen dat het een stuk beter met je gaat! :)

  Reageer...
 • Deborah

  Ja ik herken je blogje wel!!
  In het verleden kon ik mij heel erg mee laten slepen door de energievreters. En dan heb ik het alleen nog maar over mijn eigen energievreters. Inmiddels kan ik er een heel goede balans in vinden. Ook de mensen die energie vreten kan ik voor mijzelf beter controleren. Ze zijn er nog steeds, maar nemen mijn energie niet zo snel meer weg.

  Het geeft mij zelfs een bevrijdend gevoel als het mij lukt om iets dat op een bepaald moment energie vreet om te zetten naar iets dat mij energie geeft.

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Dat is fijn! Hoe doe je dat? Door er gewoon een positieve draai aan te geven?

   Reageer...
 • Jorien

  Interessant om te lezen! Ik dacht in eerste instantie dat het ook om mensen ging, net als Anne. Ik denk dat bij mij de laatste tijd mijn energiegevers en -nemers redelijk in balans zijn. Al zou ik meer energiegevers aan mijn lijstje toe willen voegen! Fijn dat bij jou je lijstje er nu beter uitziet (en met super fijne dingen!).

  Reageer...
 • Anneleen

  Mooi geschreven artikel! Ik deel heel persoonlijke dingen niet zo snel maar dit wil ik, naar aanleiding van wat je schreef, toch even kwijt. Ook ik heb een tijd minder goed in mijn vel gezeten. Ik weet nog goed dat mijn therapeut me omschreef als een spons. Ik ben erg gevoelig en neem alles in me op, zoals een spons zich vult met water. En hoe jij dat omschrijft, zijn dat de energienemers. Het probleem bij mij was dat mijn spons nooit werd uitgewrongen zeg maar, mijn energienemers kwamen nooit op de achtergrond en er waren dus ook bijna geen energiegevers. En door dit zo te bekijken, heb ik geleerd dat het erg belangrijk is om dingen van je af te zetten (niet te veel piekeren, frustraties, verdriet). En misschien nog wel belangrijker, dat je dingen doet voor jezelf en je af en toe even tegen jezelf zegt, oké nu mag ik me even rot voelen. Want soms is daar helemaal niks mis mee…

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Mooi geschreven Anneleen! Ik herken me ook wel in het verhaal van de spons. Soms mogen we gewoon best even verdrietig zijn en ons rot voelen. Het is alleen de kunst om er dan niet in te blijven hangen en het inderdaad weer even van ons af te zetten. Bedankt voor het delen! x

   Reageer...
 • Suuz

  wauw wat een mooi inspirerend artikel zeg! ik ga dit ook eens opschrijven….
  THANKS!

  Reageer...
 • Donna Luisa

  Goed bezig! Leuk artikel! :)

  Reageer...
 • Elsbet | La Vie Pure

  Enorm interessant!

  Reageer...
 • Benthe

  Wat een ontzettend goed artikel! Hier moet ik ook zeker eens naar gaan kijken.

  Reageer...
 • Linda

  Interessant en iets om over na te denken. Ik probeer ook bij alles te bedenken: ja maar wil IK dit? Word IK hier blij van als ik dit doe? En dan kan het bijvoorbeeld ook zo zijn dat ik er uiteindelijk blij van word doordat ik het fijn vind om iemand anders happy te maken. Maar als het antwoord echt nee is, dan doe ik het in veel gevallen niet. Natuurlijk zijn er ook uitzonderingen maar ik probeer me aan deze ongeschreven regel te houden! Wat voor mij verder vooral energie neemt is dat steeds denk aan “wat ik allemaal moet doen” en dat probeer ik weer te verminderen door het meteen op te schrijven als ik iets bedenk wat ik nog moet doen. Of nog beter: ik doe het meteen even!

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Slim! Ik las laatst ergens dat als je maar 5 minuten kost, het verstandiger is om het gewoon gelijk te doen. Anders krijg je uiteindelijk van die mega todo lijstjes met allemaal kleine dingetjes. Goed om jezelf steeds die vraag te stellen :) Gewoon proberen om alleen maar dingen te doen waar je gelukkig van wordt.

   Reageer...
 • Andrea

  Wat een fijn artikel. Ik ga hier ook voor mezelf eens over nadenken!

  Ik woon trouwens ook in Rotterdam. In de stad en kan lopend naar de supermarkt, maar ik begrijp wel wat je bedoeld qua energie. Ik doe al mijn boodschappen 1x in de week. Soms is dat best lastig om op zaterdag al te bedenken wat ik vrijdag wil eten, maar ik koop eigenlijk nooit alle maaltijden vers. Ik bedenk altijd maar voor ongeveer 4 avonden gerechten, mijn vriend kookt altijd op zaterdag en voor 2 avonden haal ik geen boodschappen. Ik heb altijd genoeg in de vriezer en kan die dagen dus gewoon eten klaar maken, maar ik ben zo ook vrij omdat niet te doen als het zo uitkomt. Als we bijv. onverwacht buiten de deur eten of mijn schoonmoeder eten brengt. Misschien een tip? Zo hoef je maar 1x per week en je hoeft ook niet heel veel gerechten te bedenken. Wel even een voorraadje inslaan haha

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Dat is zeker een goede tip! Dankjewel! We bestellen ook wel eens burrito’s of iets van de Surinamer (beiden niet zo duur!) en dan hebben we ook weer een lege avond opgevuld! Voor nu doe ik nog 2x in de week boodschappen maar uiteindelijk wil ik zeker naar 1x per week! :)

   Reageer...
 • Sabine

  Wat een super fijn artikel. Ik zit nu denk ik in dat dobberende bootje dat jij in die personal update beschreef…

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Maar vind je dat erg of niet? In eerste instantie vond ik het verschrikkelijk om een dobberend bootje te zijn maar inmiddels ben ik er achter dat het helemaal niet zo’n probleem is en dat het prima is om een beetje rond te dobberen en gelukkig te zijn in het ‘hier en nu’ (dat klinkt altijd zo zweverig haha).

   Reageer...
   • Sabine

    Ja, ik vind het wel erg. Weet niet zo goed hoe ik het zo in een reactie op je blog moet uitleggen, maar ik voel me geen dobberend bootje door de omstandigheden maar door mezelf.

    Reageer...
 • Saskia

  Fijn geschreven artikel! En helemaal waar, zonde om met zoveel energie vretende dingen bezig te zijn, die bijna altijd helemaal niet nodig zijn. Ik ben er ook mee bezig om voor mezelf te kijken welke dingen mij energie kosten en welke mij energie geven. Goed idee om dat echt op te schrijven. Ga ik doen!

  Reageer...
 • Judith

  Dit artikel heeft me echt aan het denken gezet! Wel heel erg goed dat je ook over zulke dingen nadenkt en anderen zo inspireert :)

  Reageer...
 • Stéphanie | Expeditie Aardbol

  Heel erg goed artikel! Ik heb vorig een soortgelijke lijst gemaakt, maar dan vooral met mensen ipv activiteiten. De mensen die me te veel energie afnamen ben ik dan ook in bepaalde mate minder gaan zien. Dat is even moeilijk, maar heeft me ontzettend veel rust gegeven. Misschien is het als vervolgstap een goed idee om het ook eens met activiteiten te gaan doen.

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Zeker! Ik heb het ook in eerste instantie toegepast op de mensen in mijn omgeving. Geeft veel rust! :)

   Reageer...
 • Mady

  Echt een goede blogpost. Ik krijg ook echt inspiratie van jouw blog. Herken me goed in het “bootje zonder richting” gevoel, en kan me daar echt rot over voelen. Vooral omdat dingen gewoon niet in balans zijn. Dit is echt een goede post om te kijken of alles nog in balans is. Wat kun je veranderen? Hoe kom je uiteindelijk weer in een goede richting terecht? Een onderdeel van een kompas. En een kompas kan natuurlijk ook wijzen naar een richting waar je nog niet weet wat eruit gaat komen en dat is ook heel mooi. Eh ja, lang zweverig verhaal kort, ik denk dat ik ook een lijst ga maken.

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Dat vind ik fijn om te horen Mady, niet dat je je er rot over kan voelen maar dat mensen het gevoel hetkennen.. Dankjewel voor je reactie en goed dat je een lijstje gaat maken, zorgt voor meer inzicht!

   Reageer...
 • Hardlopen; dan maak je maar zin - Wish Flower

  […] ben. Op de juiste manier hardlopen (niet tot het uiterste gaan, langzaam opbouwen) kan zo’n energiegever […]

  Reageer...
 • Het prijsverschil van groente & fruit (Markt vs. Supermarkt) - Lauriëtte

  […] al dat het dagelijks doen van boodschappen en elke keer weer opnieuw bedenken wat we moeten eten, enorm veel energie kost. Om ervoor te zorgen dat dit minder energie gaat kosten heb ik een receptenboekje gemaakt en op […]

  Reageer...
 • Wekelijks boodschappen doen op een efficiënte manier - Lauriëtte

  […] vertelde ik jullie al eens dat het dagelijks boodschappen doen een enorme energienemer was voor mij. We besloten om wekelijks boodschappen te doen. Maar je schudt niet, terwijl je in de […]

  Reageer...
Laat een reactie achter

In samenwerking met
 • Interesse in een samenwerking?