Energiegevers en energienemers

In het dagelijkse leven heb je continu te maken met energiegevers en energienemers. Van sommige activiteiten of gebeurtenissen krijg je enorm veel energie, maar sommige van deze activiteiten en gebeurtenissen kosten ook enorm veel energie. Op het moment dat de energienemers overheersen voel je je sneller futloos, somber en moe. Gelukkig is hier wat aan te doen! De eerste stap is om de situatie in kaart te brengen. Wat zijn nu eigenlijk je energiegevers en energienemers? Vervolgens kan je proberen om er verandering in aan te brengen.

Als ik mezelf vergelijk met een aantal maanden terug is er veel veranderd. Hoewel ik er nog niet helemaal ben gaat het zeker de goede kant op. Dit komt onder andere omdat ik actief probeer de energienemers te verminderen en de energiegevers te vermeerderen.

Mijn lijstje een aantal maanden geleden:

Energienemers: sporten, dagelijkse dingen zoals boodschappen en koken, nadenken, piekeren en doemdenken, irritaties, frustraties en verveling.
Energiegevers: slapen, leuke dingen doen, op avontuur en weekendjes weg, sporten.

Zoals jullie kunnen zien is het lijstje met energienemers groter dan het lijstje van energiegevers. Je kan je bedenken dat dat in de praktijk niet werkt. Als je het vergelijkt met een emmer water, is de emmer in de meeste gevallen bijna leeg. Alles waardoor je energie krijgt is binnen no time weer weg door de grote hoeveelheid energienemers. Het is niet in balans.

Oke, dan weten we dat. En nu?

Nu is het verstandig om te proberen om de energienemers te verminderen en de energiegevers te vermeerderen. Klinkt in eerste instantie wat ingewikkeld, maar in de praktijk merk je snel verschil!

Energienemers verminderen

Sporten zag ik in het begin als energienemer maar ook als energiegever. Inmiddels ben ik wat milder richting mezelf geworden wat betreft sporten en krijg ik voornamelijk energie van sporten! Heb ik na 1 kilometer hardlopen steken in mijn zij en voelt het niet goed? Jammer dan, terug naar huis. Dat is niet erg. Ik probeer meer naar mijn lichaam te luisteren en het niet te pushen, dat kost namelijk enorm veel energie.

Het dagelijkse bedenken wat we moesten eten en dan vervolgens boodschappen doen was ook een enorme energienemer. Zeker in een drukke stad zoals in Rotterdam is boodschappen doen niet altijd een pretje. Daarom ben ik begonnen met een receptenboekje en het streven om twee keer in de week boodschappen te doen! Hierdoor begin ik koken zelfs leuk te vinden! Binnenkort zal ik daar nog een los artikel over schrijven. Door dit te doen denk je meer vooruit (op een praktische manier) en kost het allemaal aanzienlijk minder tijd!

Nadenken, pieken, doemdenken, irritaties, frustraties en verveling. De key? Mindfulness. Het is zoals het is. Kan je er iets aan doen? Dan moet je er vooral iets aan doen. Kan dat niet? Probeer het dan te accepteren. Dit klinkt wel een stuk makkelijker dan het in de werkelijkheid is, maar door er alleen al bewust mee bezig te zijn kan het je enorm veel rust geven.

Energiegevers vermeerderen.

Slapen is voor ieder persoon een goede manier om energie te krijgen. Heb je moeite met een goede nachtrust? Probeer regelmaat te creëren en een kopje thee te drinken voordat je gaat slapen. Een goede nachtrust is enorm belangrijk!

Door leuke dingen te doen word je vrolijk en krijg je energie. Dit kan hem zitten in grote dingen zoals vakanties en weekendjes weg maar het kan ook in kleine dingetjes zitten door dagelijks even te knutselen, een boek te lezen, een serie kijken, kaartjes te versturen en ontvangen via postcrossing. Er zijn zoveel mogelijkheden om uit kleine dingetjes veel plezier te kunnen halen.

Zoals ik eerder ook al zei, sporten kan een enorm energiegevende werking hebben, als je het op de juiste manier doet! Jezelf afbeulen zodat je ’s avonds volledig uitgeput bent is niet handig. Sport, maar doe het met regelmaat en wees lief voor je lichaam.

Twee hele belangrijke energiegevers die in eerste instantie niet in mijn lijstje stonden maar wel super belangrijk zijn; voeding en ontspanning. Je lichaam heeft voeding nodig om juist te functioneren en om je energie te geven. Er zijn veel discussies over wat nu juiste voeding is en wat niet, waar ik me niet aan zal wagen, maar het belangrijkste, wat alle voedingspatronen gemeen hebben is regelmaat. Als je de ene dag 3000 calorieën binnenkrijgt en de volgende dag 1000, zal je lichaam dat niet leuk vinden. Als je heel veel sport maar vervolgens geen eiwitten tot je neemt, zal je lichaam dat ook niet leuk vinden. Probeer je voeding aan te passen op je leefwijze.

Ontspanning is iets wat iedereen op een andere manier invult. Zo kan je bijvoorbeeld een aantal keer per week mediteren, maar het belangrijkste is dat je gewoon even een momentje voor jezelf neemt. Een momentje van rust. Zonder gehaast en verplichtingen, gewoon even niks.

Nu ziet mijn lijstje er zo uit!

Energienemers: nadenken, piekeren en doemdenken, irritaties, frustraties en verveling.
Energiegevers: slapen, leuke dingen doen, op avontuur en weekendjes weg, sporten, knutselen, een boek lezen, series kijken, gezond en regelmatig eten, ontspanning en dagelijkse meditatie.

Dat is best een flink verschil toch? Irritaties en dergelijke staan nog steeds wel bij de energienemers, maar in mindere maten omdat ik er nu beter mee om kan gaan vergeleken met eerst. Doordat de energienemers verminderd zijn en de energiegevers vermeerderd zijn heb ik in het dagelijks leven meer energie en ziet de wereld er ook een stuk mooier uit!

Hebben jullie je energienemers en energiegevers wel eens in kaart gebracht?