Effectief wekelijkse boodschappen doen

Afgelopen zaterdag was ik helemaal in mijn nopjes, want het doen van de wekelijkse boodschappen was nog nooit zo soepel gegaan! Het doen van de boodschappen zelf is niet zo bijzonder, maar de voorbereiding nam voorheen aardig wat tijd in beslag. Terwijl ik onder de douche stond (blijkbaar krijg je dan inderdaad de meest briljante ideeën) bedacht ik me opeens dat ik misschien de lijstjes functie op de website van Albert Heijn kon gebruiken. Niet dat ik de website nu zo graag wil promoten, maar het scheelt echt enorm veel tijd en zorgt voor een snel overzicht.

Eerder vertelde ik jullie al eens dat het dagelijks boodschappen doen een enorme energienemer was voor mij. We besloten om wekelijks boodschappen te doen. Maar je schudt niet, terwijl je in de supermarkt staat, even een boodschappenlijst voor een week uit je mouw, dat heeft voorbereiding nodig. We begonnen een receptenboekje, met gerechten en de benodigde ingrediënten. Uiteindelijk koste dat toch nog aardig wat tijd, aangezien je gerechten moet kiezen, alle lijstjes onder elkaar moet schrijven en dan moet je vervolgens in de supermarkt nog de producten bij elkaar verzamelen en loop je in negen van de tien gevallen steeds heen en weer omdat je toch nog iets bent vergeten.

Effectief wekelijkse boodschappen doenDat is nu verleden tijd! Op de website van Albert Heijn kan je lijstjes maken en deze als favoriet opslaan. Ik heb de benodigdheden van gerechten in het receptenboekje overgenomen en zo per gerecht een lijstje gemaakt. Je kan gelijk je gewenste product toevoegen, zodat je ook precies de hoeveelheid kan kiezen en het merk dat je wilt. Vervolgens maak ik voor de gehele week een planning wat we op welke dag willen eten en dan hoef je alleen nog maar alle kleine lijstjes van gerechten toe te voegen aan de grote boodschappenlijst. Natuurlijk heb je ook nog huishoudelijke dingen nodig zoals vuilniszakken, wasmiddel en dergelijke, daarom heb ik daar ook een lijst voor gemaakt.

Effectief wekelijkse boodschappen doenEn dan komt het briljante gedeelte! Je kan de boodschappenlijst sorteren op looproute op basis van de winkel waar je naartoe gaat. Zo hoef je maar één keer door de winkel te lopen, zonder dat je steeds naar het begin moet omdat je iets ben vergeten. Veel van de huishoudelijke producten hebben we niet wekelijks nodig, daarom print ik de lijst uit en bekijk ik vervolgens wat we nog in huis hebben en wat niet. Zo voorkom je dat je dubbele dingen koopt, maar ook dat je halverwege de week opeens zonder vuilniszakken zit.

Effectief wekelijkse boodschappen doenWat een enthousiasme over het doen van wekelijkse boodschappen he? Het scheelt enorm qua rust in mijn hoofd. Ik maak een lijstje, we halen de boodschappen (je hebt wel een sterke man nodig, of een auto) en dan zijn we gewoon klaar voor een week! Ik zou echt nooit meer terug willen naar het dagelijks boodschappen doen.

Doen jullie wekelijkse boodschappen? Hoe maken jullie je boodschappenlijstje?

Gerelateerde artikelen

Reacties

Laat je ook een reactie achter?

 • Linda

  wat leuk om te lezen! Ik doe ook maar 1x per week boodschappen meestal, maar ik woon op kamers en ga in het weekend naar huis dus dat is dan meestal ook maar voor 4,5 dag. En ik bedenk van tevoren wat ik wil eten en schrijf die ingredienten op mijn lijstje:)

  Reageer...
 • Karin

  Ik gebruik al jaren de Appie-app, die doet precies hetzelfde, maar dan hoef je niet te printen en kun je de boodschappen (ook op looproute) sorteren. Zo handig! Je kunt ook vanaf vrijdag de bonus voor volgende week bekijken, weet je meteen of je niet beter een weekje kunt wachten :)

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Volgens mij werkt het bijna hetzelfde inderdaad! Ik vind het persoonlijk fijner om de lijstjes op mijn laptop te maken!

   Reageer...
 • Dina

  Ooh wat heerlijk, boodschappen voor de hele week. Dan ben je in 1x klaar! Wij gaan eigenlijk om de dag naar de supermarkt, het is niet zo handig om boodschappen voor een hele week mee te nemen op de fiets. :(

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Nee dat begrijp ik :( Dan zou je een aanhangwagentje achter je fiets moeten handen haha.

   Reageer...
 • Nienke

  Hahah ik mag hopen dat het ook zonder auto of sterke man lukt, want anders worden wekelijkse boodschappen voor mij wat problematisch ;)
  Nee ik ben al m’n leven lang gewend dat er weekboodschappen op de fiets gedaan worden aan de hand van lijstjes. Is voor mij ook absoluut de meest rustige manier om boodschappen te doen. Scheelt veel impulsaankopen!

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Haha ja maar jij bent zelf al heel erg sterk! ;) Zeker! We snoepen nu ook zoveel minder omdat het gewoon niet in huis is!

   Reageer...
 • Miranda

  Ik doe meestal 1 of 2 keer per week boodschappen, 1 keer als ik het weekend naar huis ga (ik woon op kamers in Belgie) en 2 keer als ik in Belgie blijf. De tweede keer boodschappen zijn dan weekend boodschappen voor 3 dagen en deze zijn meestal duurder dan de boodschappen die ik voor doordeweeks heb gehaald. Ik zou het als ik samen ga wonen heel fijn vinden om maar 1 keer per week boodschappen te doen, alleen hebben we allebei geen auto… Dus dan misschien toch maar 2x per week?

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Of als je heel erg dicht bij een supermarkt woont lopend! Dat doen wij! :)

   Reageer...
 • Tineke

  Hoe handig is dat?! Alleen jammer dat ik niet al mijn boodschappen bij de Ah doe, maar verspreidt over meerdere winkels!

  Reageer...
 • Anneleen

  Oh wat handig! Ook super handig met zo’n looproute. Ik denk dat wanneer mijn vriend en ik samen wonen, we dit ook best zo kunnen doen. Ik heb vaak geen inspiratie wat receptjes betreft en vaak lopen we in een supermarkt als kippen zonder kop ;) goed om te onthouden dit!

  Reageer...
 • Tabitha

  Ze hebben ook nog een app voor op de smartphone en tablet. Ook kun je producten van andere winkels op je lijst zetten, naam van de winkel ervoor en eventueel datum van de aanbieding en hij wordt niet voor AH gesorteerd.
  Ik gebruik de lijst van Appie al een paar jaar en sinds een jaar ook op de smartphone. Als we veel boodschappen hebben print ik nog wel eens een lijst voor mijn man uit, zodat hij zijn gang kan gaan en ik de mijne.
  Je kunt de app ook met dezelfde lijst op meerdere apparaten gebruiken, maar dat werkt niet handig met synchroniseren. Thuis doe ik het wel met de tablet, maar in de winkel werkt het niet fijn als je met zijn tweeen boodschappen doet.

  Reageer...
 • Hesteranne

  Ik doe meestal 1 of twee keer per week boodschappen. Ik plan dan alvast vooruit wat ik van plan ben om te gaan eten. Ik kom niet altijd uit, maar meestal heb ik anders nog wel wat in de vriezer liggen.

  Reageer...
 • Leoni

  Handig, maar helaas doe ik nooit boodschappen bij de AH. Maar het ziet er wel uit alsof het je heel veel tijd scheelt.

  Reageer...
 • Sas

  Ik heb niet zoveel met boodschappen doen, m’n lief doet dat dus altijd. Wel zo handig, aangezien hij ook kookt ;-)

  Wij gaan meestal naar de Hoogvliet waar ze nu een ophaal service hebben, ideaal!

  Reageer...
 • Mylene

  Haha, ik kan daar ook zo enorm blij van worden. Heb het alleen nog niet geprobeerd daarmee, maar het scheelt wel enorm veel tijd en energie als je niet steeds heen en weer moet lopen. Dat doe ik dus wel altijd :(

  Reageer...
 • Sabine

  Praise the lord! Ik heb hier op vakantie met Object d’Amour besproken dat ik het niet meer doe dit jaar. As in iedere dag langs de appie. Nope, done, klaar. Wij gaan dit bij thuiskomst proberen, thanks!

  Reageer...
 • Cindy

  Erg handig zeg! Ik bestel boodschappen online bij AH en die halen we op bij een AH Pick-up Point. Zo halen we alleen het nodige en het scheelt enorm in tijd. Eens in de zoveel tijd gaan we naar Lidl toe en dan halen we ook heel veel haha.

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Dat is ook handig ja! Als ik bij de online bestelling ook de gewenste houdbaarheidsdata door kon geven zou ik dat ook op die manier wekelijks doen! :)

   Reageer...
 • Fleur

  Ahh super handig en leuk artikel! Ik ben ook deze week begonnen aan het ‘niet-meer-elke-dag-boodschappen-doen’, maar nu doe ik het twee keer per week omdat ik niet alles in 1 keer kan sjouwen en vaak ook niet ver van te voren weet of ik alle dagen in de week thuis eet.

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Twee keer in de week is ook relaxed! Wij gingen ook niet direct naar 1x per week. Stap voor stap! :)

   Reageer...
 • Deborah

  Het is dat ik negen van de tien keer geen boodschappen haal maar anders had ik serieus gebruik gemaakt van deze handige lijst!!

  Reageer...
 • Judith

  Die lijstjes zijn echt superhandig! Zo vergeet je ook nooit iets als je een favoriet recept maakt! Hoe vaak heb ik niet in de keuken gestaan en dacht ik: “oh chips, ik ben de champignons vergeten te kopen…”

  Reageer...
 • Wendy

  Wij bekijken even wat onze afspraken zijn voor de komende week (zijn we laat thuis, moeten we vroeg weg of eten we helemaal niet thuis) en aan de hand daarvan besluiten we wat we eten (makkelijk of uitgebreider). En dan maken we een lijstje van wat we nodig hebben. Uiteraard checken we ook even de voorraad van bijv. wcpapier ed. En daar na is het boodschappen tijd. :)

  Reageer...
 • Ann

  Wij doen wekelijks boodschappen voor de standaard dingen wat we altijd in huis moeten hebben en dan doe ik nog dagelijks een boodschap voor avond eten. Ik vind het moeilijk om al ruim van te voren te plannen wat we gaan eten

  Reageer...
 • Nicky

  Leuk om te lezen hoe iemand die niet dagelijks in een winkel komt, denkt over boodschappen doen.
  Ikzelf werk in een winkel, een concurrent van Albert Heijn in België, en ik moet zeggen: wekelijks boodschappen doen ken ik niet. Eerder dagelijks. “Wat eten we morgen? Wat is er op dat we morgen nodig hebben?”, en dan breng ik dat de dag erna na of voor het werken mee.. Luxe, misschien wel, misschien niet. Ik denk dat het voordeliger is om wekelijks boodschappen te doen.

  Reageer...
 • Linda

  Oh wat handig! Ik kom bijna nooit bij de AH, ga meestal naar Lidl en als die dan dingen niet heeft haal ik die bij AH – maar dat zijn dan vaak dingen waarvan ik inmiddels weet waar ze liggen :) Wij gaan ook altijd één keer in de week, alleen mijn brood haal ik dan tussendoor nog bij de supermarkt op de hoek (die vinden we te duur om alle boodschappen te halen), ik maak ook altijd van tevoren een lijstje, maar eten kies ik ter plekke in de winkel haha, schrijf alleen op hoeveel keer eten ik nodig heb :)

  Reageer...
 • Eef

  Goede tip! De app ken & gebruik ik ook maar op de laptop lijkt me fijner. Sinds een tijdje proberen wij ook 1 x in de week boodschappen te doen i.p.v. elke dag. Ga zeker even op de website kijken :)

  Reageer...
 • Nathalie

  Super handig! Ik wist niet dat er zoveel mogelijk was! Ik gebruik wel al graag de recepten, maar dat is het ook! Ga het de volgende keer zeker eens proberen!

  Reageer...
 • Elisa

  Hier zijn de voorbereidingen altijd simpel.
  Er hangt een lijstje op de koelkast, als iets op is zetten we het daar op. Daarna koop ik 2 keer in de week de gewone boodschappen, dit is nog geen tas met zijn twee. (we snoepen ni en drinken water of thee)

  Als we dan eenmaal de boodschappen gaan doen gaat er een stoffen tas mee en tegenwoordig zakjes om de groente in te doen. Door het vegetarisch eten koop je veel groente en ik snij eigenlijk alles zelf :) Dit om veel plastic te voorkomen :)

  Boodschappen doen is makkelijk met lijstjes, dan vergeet je niks :)

  Reageer...
 • Iris

  Wat leuk! Ik kende die functie helemaal niet. Wij doen nu sinds een half jaar ook wekelijkse boodschappen in plaats van dagelijks. Het duurde echt even voordat het goed in mijn patroon zat, maar nu gaat het bijna vanzelf! Ik vind het ook zo fijn dat ik er doordeweeks niet meer over na hoef te denken wat we in vredesnaam moeten gaan eten.
  Ik schrijf eerst op een briefje van maandag tot en met zaterdag wat ik wil eten, en er zijn altijd wel een paar gerechten die we standaard elke week eten (veggieburgers en knoflookspaghetti) bijvoorbeeld en de rest vullen we dan op met nieuwe dingen van Youtubefilmpjes (van Jamie Oliver!) of dingen die we al vaker hebben gegeten. En daarna maken we het boodschappenlijstje en doen we direct de boodschappen bij AH XL (lekker zelf scannen, heuj!). Ik vind het op de één of andere manier altijd heel gezellig om samen te doen, haha, sowieso praten over eten <3

  Reageer...
 • Bertine

  heel handig! ik ga altijd naar de lidl en weet ongeveer waar alles staat en dus schrijf ik het ook in die volgorde op in mijn kladblok!

  Reageer...
 • Marcella

  Jaa, liefde voor het wekelijks boodschappen doen! In één je kast vol en volgens mij is het ook goedkoper omdat je niet elke keer opnieuw in de verleiding komt om vanalles te kopen. Prima oplossing dus!

  Reageer...
Laat een reactie achter

In samenwerking met
 • Interesse in een samenwerking?