De eerste vier weken met roaccutane

Had iemand mij niet eerder kunnen vertellen over roaccutane? Wat een wondermiddel! Vorige maand liep ik na mijn bezoek aan de dermatoloog met een recept voor roaccutane het ziekenhuis uit. Hij verzekerde mij dat mijn acne daardoor snel tot het verleden zou behoren. Ietwat sceptisch begon ik de kuur; eerst zien dan geloven. Het mag dan misschien een flinke lijst met bijwerkingen hebben, maar het resultaat is boven verwachting!

Wat doet roaccutane?

De werkzame stof van het geneesmiddel roaccutane is isotretinoïne. Dit stofje maakt de buitenste laag van de huid losser waardoor de oude huid sneller loslaat en de poriën daardoor logischerwijs minder snel verstopt raken. Daarnaast vermindert roaccutane de talgproductie tot wel 60% en remt het de groei van bacteriën en ontstekingen.

De bijwerkingen van roaccutane

Roaccutane wordt ook wel eens een paardenmiddel genoemd. Nu ik het middel zo’n vier weken gebruik kan ik dat beamen. Het is dan misschien een heftig medicijn, maar het is wel doeltreffend. Hoewel de bijwerkingen natuurlijk per persoon kunnen verschillen, vallen de bijwerkingen mij hartstikke mee; maar daarover later meer!

De meest voorkomende bijwerkingen van roaccutane zijn:

 • Droge slijmvliezen; dit merk je aan droge lippen, ogen en neus.
 • Irritatie van de huid; waaronder droogheid, jeuk en kwetsbaarheid.
 • Gewrichtspijn; voornamelijk bij de grote gewrichten.
 • Overgevoeligheid voor UV-licht; als resultaat van een dunnere huid.

De eerste vier weken met roaccutane

Na het lezen van verschillende ervaringen had ik verwacht dat ik na vier à vijf weken misschien wat verschil zou zien, maar na een week deed de roaccutane al goed zijn werk. Inmiddels zijn we vier weken verder en heeft er een hele transformatie plaatsgevonden!

De eerste week
Op een dinsdag nam ik de eerste pil. Op vrijdag merkte ik al dat er iets gebeurde: het bovenste laagje huid van mijn lippen liet los. Op zondag begonnen mijn lippen stuk te gaan en begon mijn gezichtshuid erg droog te worden. Het was in ieder geval alles behalve vet, hoera! De maandag daarop begon mijn huid erg te jeuken, waardoor ik op sommige momenten even niet meer wist wat ik met mezelf aan moest.

De tweede week
Smeren, smeren en nog eens smeren. Mijn lippen waren kapot, mijn hoofdhuid, gezichtshuid en rug jeukte als een malle en alleen door het in te smeren met crèmes en lotions was het nog enigszins dragelijk. Qua gezichtsverzorging moest ik 3 à 4 keer per dag smeren om droge plekken te voorkomen. Maar mijn acne verbeterde aanzienlijk! Er kwamen geen nieuwe ontstekingen meer bij, sommige stukjes huid waren zelfs al helemaal glad. Wel merkte ik in de tweede week dat mijn gewrichten het zwaar hadden. Het was niet per se pijnlijk, maar er was vooral veel spanning en een zeurend gevoel.

De derde en vierde week
Doordat de talgproductie snel verminderde, zorgde dat ervoor dat alle verstoppingen vanzelf naar buiten kwamen. Het werden soms dan misschien wel ontstekingen; maar als je weet dat er geen nieuwe verstoppingen bij komen, is dat niet zo’n probleem. Mijn huid was nog steeds erg droog, op sommige plekken kwamen er zelfs eczeemplekjes. Halverwege augustus ben ik weer naar de schoonheidsspecialiste en apotheek geweest voor advies over de juiste gezichtsverzorging. Drie keer per dag je huid insmeren moet toch niet de bedoeling zijn.. Met mijn nieuwe crèmes zie ik mijn huid nog sneller vooruit gaan!

De eerste vier weken met roaccutane

Heb je last van de bijwerkingen?

Ja, maar niet zo erg als dat ik verwacht had. Het meest vervelende vind ik tot nu toe mijn droge lippen. Ik ben de hele dag in de weer met lippenbalsem; om gek van te worden.. Van mijn neus en ogen heb ik gelukkig geen last. Gelukkig maar, want in gedachten had ik al afscheid genomen van mijn lenzen.. Mijn huid is erg droog, kwetsbaar en vooral héél erg dun geworden. Als ik een vuist maak glimmen mijn knokkels, zo dun en teer is de huid daar nu. Soms vind ik dat best wel een enge gedachte. De huid heeft een beschermende functie en met roaccutane haal ik een flink deel van die beschermlaag weg.

De eczeem die ik in week drie op mijn handen en armen kreeg is alweer bijna verdwenen dankzij de koelzalf die ik van de dermatoloog kreeg. Als je op zoek bent naar een extreem vettige crème, is koelzalf ideaal. Ik vond het persoonlijk een vies vettig goedje, maar het deed zijn werk. Qua gewrichtspijn voelde ik mij op sommige momenten een oud omaatje. Ik heb avonden gehad dat ik echt even niet meer wist hoe ik moest zitten of liggen. Zeker de grote gewrichten in mijn rug heb ik de eerste paar weken goed gevoeld.

Mijn mening

Tot nu toe ben ik erg blij met de werking van roaccutane! De bijwerkingen zijn soms wat vervelend, maar ik wilde geen vette huid meer en die gebeden zijn verhoord. De tijden waarin ik elke dag mijn haar moest wassen en het een paar uur later alweer vet was, zijn voorbij! Nu nog vijf maanden smeren, smeren en nog meer smeren!

To be continued…

Gerelateerde artikelen

Reacties

Laat je ook een reactie achter?

 • Sanne

  Wat fijn dat je hier een artikel over schrijft. Zelf wil ik graag stoppen met de diane 35 omdat ik het idee heb dat mijn lichaam zich er tegen verzet.. heb de pil 2,5 jaar geslikt en ik had echt een mooie huid. Nu ben ik net gestopt en twijfel of ik de yasmin pil wil gaan proberen of geen pil en als de acne heftig terug komt om roaccutane te slikken. Hoe gaat het nu met je huid ?

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Hi Sanne, mijn huid gaat elke dag een beetje vooruit! Mag ik vragen hoe oud je bent? Hopelijk valt het allemaal mee! :)

   Reageer...
   • Sanne

    Ik ben 19 jaar, fijn dat het met je huid beter gaat ! Ja ik hoop ook dat het mee gaat vallen. Hoeveel mg slik je het eigenlijk ?

    Reageer...
    • Lauriëtte

     Misschien zou ik het dan nog iets meer tijd geven.. Je bent nog jong! :) Ik slik nu 20 mg per dag.

     Reageer...
 • Madam Elisa

  Oh wat fijn dat je dit hebt ontdekt en dat het zo voor je werkt! Hopelijk krijg je geen meer bijwerkingen de aankomende tijd, dat hoor je nog wel eens met medicijnen.

  Reageer...
 • Sanne

  Hoe maak je eigenlijk een eigen webiste aan ? :)

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Je kan eenvoudig op de website van wordpress zelf een blog starten! :)

   Reageer...
 • Sanne

  Hoe gaat het nu met je kuur ? Heb je nog last van een jeukende hoofdhuid ?

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Het gaat goed! Elke dag een beetje beter. De jeukende hoofdhuid heb ik gelukkig geen last meer van! :)

   Reageer...
 • Roaccutane behandeling; resultaat na zes maanden - Wish Flower

  […] mijn laatste inhoudelijke update was het nog hoogzomer. Het is maar goed dat ik toen nog niet wist hoe hels een roaccutane […]

  Reageer...
 • saskia

  Hi! Ik ben benieuwd hoe het een jaar later met je acne gaat en je roaccutane ervaring?

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Hi Saskia! Ik ben inmiddels gestopt met de kuur, maar het resultaat is nog steeds goed! Binnenkort zal ik een artikel plaatsen met een update! :)

   Reageer...
 • Vera

  Hi Lauriette,

  Ik ben heel erg benieuwd hoe het nu bij je gaat en of de acne is weg gebleven? Hoe lang heb je de 20 Mg geslikt? Nog bijwerkingen na je kuur gehad? Ik zit nu net in mijn 2e week, spannend… Groetjes Vera

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Hi Vera! Over al jouw vragen heb ik geschreven! De artikelen over mijn ervaringen met roaccutane kun je hier lezen. Hoe gaat het inmiddels met jouw kuur?

   Reageer...
 • erva

  Hey, maandag ga ik beginnen met de roaccutane! Ik heb al een droge huid ik hoop dat het ook bij mij elke dag verbeterd! Fijn je artikel!

  Reageer...
 • Farah

  Hey! Ik gebruik het ook sinds 4 dagen ik zie nog niet echt verschil maar weet iemand toevallig of het ergs is als je make-up doet terwijl je het gebruikt?
  Alvast hartstikke bedankt

  X

  Reageer...
 • Gestopt met roaccutane: zes maanden later - Wish Flower

  […] De eerste vier weken […]

  Reageer...
Laat een reactie achter

In samenwerking met
 • Interesse in een samenwerking?