Een dagje naar De Tuinen van Appeltern

De geur van bloemen, het geluid van vrolijk fluitende vogeltjes en de warmte van de zon. Gecombineerd met een zacht briesje maakte vorige week donderdag tot een mooie dag. Mijn moeder en ik hadden het genoegen om een bezoek te mogen brengen aan De Tuinen van Appeltern! Omgeven door vele bloemen en planten hebben we op ons gemakje rondgestruind en keken we onze ogen uit.

Een dagje naar De Tuinen van AppelternEen dagje naar De Tuinen van AppelternEen dagje naar De Tuinen van Appeltern

De Tuinen van Appeltern

In het begin van de jaren tachtig begon Ben van Ooijen in het dorpje Appeltern, gelegen in de buurt van Nijmegen, zijn eigen hoveniersbedrijf. In eerste instantie bedoeld als portfolio legde hij een aantal kleine modeltuinen aan. Daardoor zou het eenvoudiger worden om zijn diensten te kunnen verkopen. Al snel bleken de modeltuinen meer aandacht te krijgen dan het hoveniersbedrijf zelf. Daarom besloot Ben om het tuininspiratiepark verder te ontwikkelen met als idee om daar alle in Nederland geproduceerde producten en planten een plekje te kunnen geven.

Inmiddels meer dan 25 jaar later zijn De Tuinen van Appeltern meer dan 22 hectare groot! Naast een overvloed aan inspiratie en informatie is er nu ook genoeg vermaak en de beleving te vinden waardoor een bezoekje aan De Tuinen van Appeltern ook voor mensen zonder tuin een leuk dagje weg is.

Een dagje naar De Tuinen van AppelternEen dagje naar De Tuinen van AppelternEen dagje naar De Tuinen van Appeltern

Ons bezoek aan Appeltern!

Op uitnodiging van Appeltern mocht ik een bezoek brengen aan het grootste tuininspiratiepark van Europa. Als plus één vroeg ik mijn moeder om mee te gaan, want wie houdt er nu meer van planten en bloemen dan mijn moeder? Na een klein uurtje met de auto vanaf Rotterdam reden we de natuur en rust tegemoet. Bij de entree kregen we netjes een plattegrond overhandigd en een podcatcher. Met deze podcatcher konden we gebruik maken van de interactieve rondleiding; De fluistertour zoals ze het bij De Tuinen van Appeltern noemen.

Na een kopje thee op het terras, het was tenslotte heerlijk weer, begonnen we aan onze wandeling. In De Tuinen van Appeltern zijn meer dan 200 voorbeeldtuinen en tienduizenden planten te vinden. Door de tuinroute te volgen zouden we hier zoveel mogelijk van zien. Langs de tuinroute stonden informatieborden waarmee we via onze podcatcher informatie konden krijgen over de desbetreffende tuin of plant. Handig voor als je geïnteresseerd bent naar het verhaal achter het ontwerp!

Een dagje naar De Tuinen van AppelternEen dagje naar De Tuinen van AppelternEen dagje naar De Tuinen van AppelternOmdat wij op een vrij rustige dag een bezoek brachten aan Appeltern was er helaas maar één van de eet- en drinkgelegenheden geopend. Omdat wij halverwege onze wandeling wilden lunchen en daarvoor weer naar de ingang moesten wandelen was het niet optimaal. In de weekenden en op de iets drukkere dagen zijn er wel meerdere restaurants geopend. Na de overheerlijke lunch bij het tuincafé vervolgden wij onze wandeling weer richting het noorden van de tuinen.

Een dagje naar De Tuinen van AppelternEen dagje naar De Tuinen van AppelternIedere tuin in Appeltern is anders. Niet zo gek ook aangezien de tuinen ontworpen zijn door verschillende ontwerpers. Zo zijn er hele moderne tuinen waar de focus vooral ligt op strakke vormen en ruige materialen, maar zijn er ook hele sierlijke en kleurrijke tuinen. Persoonlijk vond ik de Nationale Vaste Plantentuin het mooist dankzij de grote verscheidenheid aan kleuren en de ruime indeling, prachtig!

We hadden ons geen betere dag kunnen wensen wat het weer betreft. In de ochtend was de temperatuur precies goed en hadden we een strakblauwe lucht. Pas tegen de tijd dat we weer richting de auto wandelden werd het écht warm.

Een dagje naar De Tuinen van AppelternEen dagje naar De Tuinen van AppelternEen dagje naar De Tuinen van AppelternEen dagje naar De Tuinen van AppelternEen dagje naar De Tuinen van Appeltern

Praktische informatie over Appeltern

De Tuinen van Appeltern zijn van 1 maart tot en met 27 november elke dag geopend. Ook op de zon- en feestdagen! Het park is rolstoeltoegankelijk, kindvriendelijk en open voor honden. Ideaal dus als je een weekendje weg wilt met de familie. Tickets zijn zowel online als aan de kassa van het park te koop.

Een dagje naar De Tuinen van AppelternEen dagje naar De Tuinen van AppelternEen dagje naar De Tuinen van AppelternVan alle tuininspiratieparken staan De Tuinen van Appeltern met stip op de eerste plaats. Het is goed zichtbaar dat er veel aandacht en liefde wordt besteed aan de planten en het onderhoud van het park. De tuinen zijn groot, maar het is niet massaal of toeristisch, verre van zelfs. Mijn moeder en ik hebben een heerlijk dagje weg gehad, bedankt dat we op bezoek mochten komen Appeltern! :)

Ben jij wel eens in De Tuinen van Appeltern geweest?Disclaimer

Gerelateerde artikelen

Reacties

Laat je ook een reactie achter?

 • Madam Elisa

  Ziet er heel erg mooi uit, ik ben daar nog nooit geweest :)

  Reageer...
 • Sanne

  Ik ben er nog nooit geweest maar het ziet er wel zalig uit. Echt genieten van al dat moois.

  Reageer...
 • Inge

  Wauw dat ziet er wel mooi uit zeg! Ben er nog nooit geweest.

  Reageer...
 • Valerie

  Wat een mooie foto’s heb je gemaakt! Ik had er nog nooit van gehoord, maar het ziet er mooi uit daar :-)

  Reageer...
 • anneleen

  Wauw lijkt me een prachtige plek! Echt genieten!

  Reageer...
Laat een reactie achter

In samenwerking met
 • Interesse in een samenwerking?