Drie vragen om je te weerhouden van een miskoop

Voorheen kocht ik alles wat los en vast zat. Leuk shirt? Hoppa in mijn winkelmandje. Special edition smaak van Oreo? Oeh, alleen in Amerika verkrijgbaar. Oh wacht! Bij Amazon hebben ze het, dertig euro voor een pakje? Okey! Ik deed miskoop na miskoop en voordat ik het wist was mijn bankrekening aan het begin van de maand alweer leeg. Toen eind vorig jaar de verhuisplannen serieuzer begonnen te worden besloot ik dat het tijd was om iets in mijn uitgavenpatroon te veranderen!

Nooit meer een miskoop met mijn nieuwe motto!

Als je geld wilt sparen is minder geld uitgeven de meest voor de hand liggende oplossing. Toch is dat niet altijd zo makkelijk als gedacht, zeker als je gewend bent om alles wat los en vast zit te kopen. Gelukkig kom ik met mijn nieuwe motto een heel eind!

If you can’t stop thinking about it. Buy it.

Drie vragen om je te weerhouden van een miskoop

Heb ik het echt nodig?

Negen van de tien keer kan je op deze vraag nee antwoorden. Het is hierbij belangrijk dat je je emoties even opzij zet, want tsja, op het moment dat je iets leuks ziet heb je dat natuurlijk gewoon nodig. Probeer rationeel na te denken. Kan je zonder? Ja? Waarom zou je het dan kopen? Als je deze vraag tijdens een shopping spree in gedachten houdt, zal je veel minder snel geld over de balk smijten.

Krijg ik spijt als ik het niet koop?

Deze vraag is voor mij het allerbelangrijkst en daarmee ook bijna gelijk aan mijn motto! Als ik iets leuks zie laat ik het tegenwoordig gewoon hangen/staan en denk ik er nog even over na. Als ik het vervolgens vergeet, was het blijkbaar toch niet zo bijzonder als ik in eerste instantie dacht. Als ik er over blijf twijfelen weet ik eigenlijk ook genoeg. Dan kan je het maar beter niet kopen. Mij is geleerd dat als je twijfelt over een aankoop het vaak resulteert in een miskoop. Daar bleek in de praktijk inderdaad een kern van waarheid in te zitten. Als het na een aantal dagen nog steeds door mijn hoofd spookt, dan is het blijkbaar zo mooi en bijzonder dat ik er spijt van krijg als ik het niet koop.

Moet het echt nu? Heeft het haast?

Toen ik actief aan de slag ben gegaan met mijn spaarplan ben ik verlanglijstjes gaan maken. Als ik dan iets moois zag, voegde ik het toe aan mijn favorieten. Vond ik het na een tijdje nog steeds de moeite waard, pas dan bestelde ik het! In de tussentijd kan je ook nog even nadenken over de praktische zaken. Kan het kledingstuk makkelijk gecombineerd worden? Past het meubelstuk in je interieur? Etc. Je moet misschien een beetje zelfdiscipline en geduld hebben, maar uiteindelijk bespaar je op deze manier een hoop geld en doe je veel minder snel een miskoop. Het is vaak ook leuker om uiteindelijk iets te kunnen kopen als je er al langere tijd naar uit kijkt!

Hoe zorg jij ervoor dat je geen miskoop begaat?

Gerelateerde artikelen

Reacties

Laat je ook een reactie achter?

 • Tiffany

  Bij twijfel niet kopen! Dat helpt mij echt fantastisch vooral bij kleding. sindsdien geef ik minder geld uit en wat ik koop vind ik echt fantastisch en gebruik ik veel. Bij winkels als action waar alles leuk en goedkoop is probeer ik ook extreem kritisch te zijn: ga ik het echt gebruiken?

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Vooral bij winkels zoals action is het inderdaad handig om extra kritisch te zijn! ;)

   Reageer...
 • Anna

  Heel inspirerend stuk! Ik heb hier ook last van, soms koop ik echt miskoop na miskoop. Zo ontzettend zonde. Ik heb vaak echt het gevoel dat het meteen moet wanneer ik iets leuks zie in de winkel, maar dat is natuurlijk onzin. Eerst een paar dagen wachten en dan kijken of ik het nog steeds zo leuk vindt. Goed om een tijdje te wachten en dan pas te bedenken of je het zou willen hebben! :)

  Reageer...
 • Fleur Sophia

  Fijne tips die je ons geeft om een miskoop te voorkomen! Ik heb zelf gelukkig niet zo’n gat in mijn hand, maar toch zou ik wel meer basic items willen kopen ipv kledingstukken met prints bijv.

  Reageer...
 • Dina

  Goede tips! Ik ga vooral altijd na of ik iets écht nodig heb en of dat nú moet. Soms dan heb ik het niet nodig of hoef ik iets niet per se nu te kopen, maar dan spookt het wel al dagen (soms zelfs weken of maanden) door mijn hoofd en dan koop ik het toch. Dat voelt soms ook gewoon goed.

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Maar dan weet je ook zeker dat je het echt graag wilt en is het een weloverwogen keus!

   Reageer...
 • Stella

  Oh men, dit moet ik echt opnemen en het afspelen als ik de stad in ga. Ik doe eigenlijk echt te vaak miskopen. Zucht. Maar, dit helpt wel. Ik hoop dat ik het me kan herinneren en er iets mee kan doen. Dankjewel voor de fijne tips <3

  Reageer...
 • Marsha

  Goede tips! Ik smijt gelukkig niet zo snel geld over de balk. Ik ben meer het zuinige typje haha. -x-

  Reageer...
 • Irma

  Heel stiekem was ik eerst langs deze blog gescrolled, want confrontatieee. Maar eigenlijk vind ik ‘m heel fijn en helpend! Ik denk dat ik het stap voor stap eens ga proberen! Dankjewel!

  Reageer...
 • Simone

  Die vragen stel ik mezelf ook heel vaak. En meestal laat ik het dan liggen. Ik wil veel hebben, maar het overgrote deel heb ik helemaal niet nodig. Zo hou ik tenminste wel een leuk bedrag per maand over, ipv dat ik bijna te kort kom.

  Reageer...
 • Mariska

  Meestal heb ik het niet echt NODIG, maar vind ik het gewoon super mooi. En krijg ik spijt als ik het niet haal. Maar dit zijn wel goede richtlijnen!

  Reageer...
 • Week report #17 - Streets Ahead

  […] doen we allemaal wel eens, maar dat betekent niet dat je niet je best kunt doen om ze te voorkomen. Dit zijn drie vragen die je daarbij kunnen […]

  Reageer...
Laat een reactie achter

In samenwerking met
 • Interesse in een samenwerking?