Een beter milieu; zo draag jij je steentje bij

Het is een veelgehoorde uitspraak; een beter milieu begint bij jezelf. Ondanks dat ik weet dat het niet al te best gaat met de aarde, doe ik er te weinig aan om daar verandering in te brengen. Want wat maakt het nu uit als ik mijn steentje bijdraag aan een beter milieu? Dan hebben we nog steeds 7,347 miljard andere mensen die dat misschien niet doen.. Stomme manier van denken, dat weet ik. Want misschien dat je niet in je eentje de aarde kunt redden; maar je wel een verschil kunt maken.

En om die reden merk ik dat ik de laatste tijd een stuk bewuster bezig ben met het milieu. Ik sta nog steeds iets te lang onder de douche, gooi al mijn afval in één vuilnisbak en rijd nog steeds niet zuinig met onze auto. Maar er is een begin en beter iets dan niets, toch? We hoeven niet allemaal van de van de een op de andere dag helemaal ‘groen’ te zijn en te doen. Het is prima om elke dag stapje voor stapje een klein beetje te verbeteren waar mogelijk.

Drie tips voor een beter milieu

Meer groen; plantjes, overal plantjes!

Ken je de fotosyntheseformule nog van tijdens de biologieles? CO2, beter bekend als koolstofdioxide komt vrij bij de verbranding van fossiele brandstoffen, zoals olie en aardgas. Dankzij de stijging van CO2 wordt het broeikaseffect versterkt en wordt de aarde steeds warmer; een proces dat de laatste jaren steeds sneller gaat. Nu zijn er talloze manieren om de hoeveelheid CO2 in de lucht terug te dringen, waarvan het hebben van een tuin/groen balkon er één is. Planten zetten CO2 om in zuurstof en zo wordt de lucht met elk plantje weer wat schoner!

Neem groene energie af bij je energieleverancier

Ook de energieleveranciers worden steeds milieubewuster. Denk aan windmolens, bodemwarmte en zonnepanelen. Vroeger nam je ‘normale energie’ af. Tegenwoordig is het aan jou als consument om te bepalen waar jij wilt dat je energie vandaan komt. Met de bouw van ons nieuwe huis krijgen wij bijvoorbeeld één zonnepaneel omdat dit verplicht is in combinatie met een dakkapel. Ondanks dat het er nu maar eentje is, zitten we er wel aan te denken om deze in de komende jaren uit te breiden met meerdere zonnepanelen. Waarom zou je nog ‘normale energie’ afnemen, terwijl je voor hetzelfde geld, of een paar euro meer, groene energie kunt afnemen? Je kunt eenvoudig online energie vergelijken, om zo een energieleverancier te vinden die bij jou past.

Koop zoveel mogelijk lokaal

Als je Nederlandse producten koopt dan draag je automatisch je steentje bij aan een beter milieu, aangezien er geen vervoer nodig is vanuit het buitenland dat het milieu belast. Natuurlijk heb je nog steeds die ene vrachtwagen die van A naar B rijdt, maar dat belast het milieu een stuk minder dan dat cargo vliegtuig vanuit Azië. Op de verpakkingen van groenten en fruit staat vaak het land van herkomst vermeld, zo kun je dus een stuk bewuster je producten uitkiezen!

Natuurlijk zijn er ook nog een groot aantal no brainers, waarmee je kunt bijdragen aan een beter milieu. Korter douchen, zuiniger rijden, vaker de fiets pakken, geen gloeilampen gebruiken, afval scheiden, de verwarming een paar graden lager, geen apparaten aan laten staan als je ze niet gebruikt, etc. Het spreekt allemaal voor zich, maar het is nog steeds een kwestie van doen.

Hoe draag jij je steentje bij aan een beter milieu?Disclaimer

Gerelateerde artikelen

Reacties

Laat je ook een reactie achter?

 • Merel

  Wat een goed artikel! Ik probeer steeds meer tweedehands kleren te kopen wanneer dat kan. Ook sta ik minder lang onder de douche scheidt ik het afval wanneer dat kan.

  Reageer...
 • Manon

  Interessant artikel, maar je vergeet de meest effectieve tip: stoppen met vlees eten. Als iedereen al 1 keer in de week vegetarisch eet scheelt dat al zoveel aan co2 uitstoot. Hetzelfde geldt voor het consumeren van zuivel.

  Ben zelf om die reden gestopt met vlees eten. Verder heb ik een douchewekker (max 5 min), afval scheiden (vooral plastic!) En heb ik een Dopper gekocht, zodat ik niet steeds weer plastic flesjes hoef te kopen. Sowieso koop ik geen blikjes meer (want, geen statiegeld) en heb ik altijd een recyclebare tas of rugzak mee, zodat ik geen plastic tasjes hoef te kopen. Inderdaad meer de fiets pakken, een grote pot thee zetten ipv steeds weer die waterkoker aan voor de kopjes thee tussendoor… Het zijn de kleine dingen! ;)
  Oh en een leuke tip om meer over te lezen/leren over een duurzame levenstijl is het boek De Goede Gids. Echt een aanrader!

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Scheelt dat al zoveel ja? Super interessant! Van een lange warme douche en een goed stukje vlees neem ik liever nog geen afscheid, maar het is sowieso al goed om er bewust mee om te gaan. Knap van je dat je gestopt bent met vlees eten!

   Reageer...
 • WaterSpaarders

  Wat een tof artikel. Wij van WaterSpaarders roepen iedereen in Nederland op om korter te douchen. Op deze manier leveren wij een bijdrage aan een beter milieu.

  Reageer...
Laat een reactie achter

In samenwerking met
 • Interesse in een samenwerking?