Doel; 100KM Hardlopen in januari

Begin dit jaar kreeg ik van Lin een challenge request binnen de Nike app. Of ik honderd kilometer wilde hardlopen in de maand januari. Jahoor! Ik accepteerde de challenge en toen begon het eigenlijk pas tot me door te dringen. Honderd kilometer, honderd! Voor iemand die gemiddeld zo’n vijf kilometer per hardlooprondje aflegt, is dat dus twintig hardlooprondjes, in 31 dagen. Ja, that’s not gonna happen. Maar toch besloot ik een poging te doen om honderd kilometer te hardlopen in januari.

Goed voorbereid ging ik de uitdaging aan. Het plan; Als ik maandag en woensdag vanuit mijn werk naar huis hardloop en op mijn parttime vrije vrijdag en eventueel de zaterdag of zondag (als mijn lichaam dat toestaat) nog een hardlooprondje doe, zou ik per week uitkomen op zo’n 25 kilometer. Mits ik mijn grenzen iets verleg en per keer meer dan vijf kilometer hardloop. Ik kocht een hardlooprugzak om het hardlopen vanuit werk iets praktischer te maken en toen ging ik vol goede moed van start.

De eerste week ging goed. Op zaterdag, maandag, woensdag en vrijdag ging ik hardlopen en haalde ik 25.5 kilometer. Een fijne start! Kleine side note voor het geval dat mensen denken dat ik daadwerkelijk al in staat ben om acht kilometer achter elkaar af te leggen, dat doe ik wel met kleine wandelpauzes. Ik ren nog steeds onder begeleiding van Evy en zodra het schema behaald is, ren ik met dezelfde interval verder, totdat ik thuis ben.

De tweede week ging ook goed! Ik ging weer vier keer hardlopen, op precies dezelfde dagen en deze week haalde ik 31.5 kilometer. Als ik zo door zou gaan zou ik mijn doel om honderd kilometer te hardlopen in januari wel gaan halen! Op maandag leek het erg makkelijk te gaan. In principe is de route van mijn werk naar huis zo’n 6.5 kilometer, maar ik had zoveel energie dat ik een extra stuk ging en de negen kilometer haalde, zo fijn!

In de derde week ging ik over mijn grenzen heen en heb ik besloten om te stoppen met de challenge. In het weekend voelde ik me niet fit genoeg en ging ik niet hardlopen. Op maandag werd ik te fanatiek en dacht ik dat het wel zou lukken om tien kilometer naar huis te hardlopen. Dat lukte ook wel, maar ik luisterde niet goed naar mijn lichaam. Op die avond kreeg ik na zes kilometer steken in mijn linkerknie. Maar ik wilde tien kilometer hardlopen dus dan doe ik dat. Eenmaal thuis na een warme douche voelde ik dat mijn knie het absoluut niet eens was geweest met mijn idiote streven en besloot ik een paar dagen rust te nemen. De vrijdag daarna was de pijn weg en besloot ik weer te gaan hardlopen. Het was buiten onder het vriespunt en voelde me eigenlijk niet fit. Na een kilometer vond ik het niet meer leuk. Ik kreeg pijn in mijn rechterknie (wat vreemd is, omdat ik last had van mijn linkerknie..) en mijn handjes waren bevroren.

Als ik geen leuke wintersport op de planning had staan, was ik gewoon doorgegaan en had ik zeker weten, met hier en daar een pijntje, de honderd kilometer gehaald. Maar ik ga het mezelf nooit vergeven als ik daadwerkelijk een heftige knieblessure oploop en hierdoor de hele wintersportvakantie in het water valt. Daarom luister ik nu naar mijn lichaam en hou ik het voor gezien. Het was een mooi doel en ik ben erg trots op mezelf hoe ik de eerste twee weken heb gepresteerd en uiteindelijk de 69 kilometer heb gehaald!

Zijn jullie ook wezen hardlopen in januari?

Gerelateerde artikelen

Reacties

Laat je ook een reactie achter?

 • Tessa

  Ik vind het heel erg knap van je dat je toch de challenge aannam! Maar het is inderdaad ook heel belangrijk om naar je lichaam te luisteren! Je moet inderdaad nu niet met een blessure aankomen als je op wintersport gaat!
  Liefs, Tessa

  Reageer...
 • Bente

  Bijna 70 kilometer hardlopen in een maand vind ik ook al heel wat! Ik heb een tijdje stil gestaan qua hardlopen (een bezoekje naar de sportschool had in de kou en regen meer mijn voorkeur) maar ik ga nu weer hard aan de bak, ik wil in mei een PR lopen bij de Nike run in Amsterdam :)

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Erg logisch! Moest me er ook toe zetten om die kou in te gaan. Stoer! Succes met trainen! :D

   Reageer...
 • Pauline

  Goed dat je naar je lichaam hebt geluisterd. En je mag zeker trots op jezelf zijn! Ik doe het je niet na hoor! Haha

  Liefs,
  Pauline

  Reageer...
 • Anne

  Wow, 69 kilometer is alsnog heel veel :)! Ik kan me goed voorstellen dat je nou niet echt zat te wachten op een heftige blessure door over je grenzen heen te gaan..

  Reageer...
 • Manon

  69 kilometer is ook hartstikke veel! Ik snap dat je gestopt bent, want je wilt niet met een blessure op wintersport!

  Reageer...
 • Dina

  Knap van je hoor! En heel goed dat je naar je lichaam luistert.

  Reageer...
 • Lonneke

  Goed dat je gewoon naar je lichaam hebt geluisterd. En ik heb ook heel veel respect voor de 69 kilometer die je hebt gelopen. Ook dat is veel!

  Reageer...
 • Miranda

  69km is veel zeg. Ik heb er 0… Zit nog steeds te twijfelen of ik aan hardlopen moet gaan beginnen. Ik hoor er veel positieve verhalen over.

  Reageer...
  • Lauriëtte

   In het begin vind ik het echt niet leuk, maar na een tijdje heb je het een soort van ‘nodig’. Heel erg fijn om te doen, probeer het eens! :)

   Reageer...
 • Elsbet | La Vie Pure

  Wow, respect hoor! Het is trouwens erg goed om naar je lichaam te luisteren!

  Reageer...
 • Britt -Radianto-

  Wow, je hebt het toch twee weken flink volgehouden! 69 km, weet je wel hoeveel dat is?! Ik haal een kilometer moeilijk, dus vind het erg knap! En het zou inderdaad zonde zijn als je een knieblessure overhield aan een challenge.

  Reageer...
 • ines

  Ik ben iet meer gaan lopen door examens, maar deze maand ben ik sowieso van plan om het terug op te nemen!

  Reageer...
 • Deborah

  Ik vind het al een prestatie op zich!!
  Mijn wintersport zou ik er ook niet voor vergooien. Misschien zou je het in op kunnen splitsen in twee maanden?

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Dat is wel een goed idee! Iedere maand 50 kilometer is haalbaar!

   Reageer...
 • Paul

  Ik vind het alsnog heel knap hoor! En begrijpelijk dat je geen risico’s wilde nemen met een vakantie in het zicht. In de komende maanden zijn er weer nieuwe kansen om alsnog die 100 te halen.

  Reageer...
 • Anneleen

  Goed dat je naar je lichaam luistert, Lauriëtte! Je hebt dat toch heel goed gedaan, ik doe het je niet na…

  Reageer...
 • Mylene

  Wow, bijna zeventig kilometer is alsnog heel veel. Ik kreeg de uitnodiging ook, maar honderd is gewoon te veel voor mij. Het moet wel leuk blijven. Misschien als ik later ooit meer dan 15km ga lopen. Voorlopig hou ik het ook bij de rondjes van 5 tot max. 10 km :)

  Reageer...
Laat een reactie achter

In samenwerking met
 • Interesse in een samenwerking?