4007
20

Doel; 100KM Hardlopen in januari

Begin dit jaar kreeg ik van Lin een challenge request binnen de Nike app. Of ik honderd kilometer wilde hardlopen in de maand januari. Jahoor! Ik accepteerde de challenge en toen begon het eigenlijk pas tot me door te dringen. Honderd kilometer, honderd! Voor iemand die gemiddeld zo’n vijf kilometer per hardlooprondje aflegt, is dat dus twintig hardlooprondjes, in 31 dagen. Ja, that’s not gonna happen. Maar toch besloot ik een poging te doen om honderd kilometer te hardlopen in januari.

Goed voorbereid ging ik de uitdaging aan. Het plan; Als ik maandag en woensdag vanuit mijn werk naar huis hardloop en op mijn parttime vrije vrijdag en eventueel de zaterdag of zondag (als mijn lichaam dat toestaat) nog een hardlooprondje doe, zou ik per week uitkomen op zo’n 25 kilometer. Mits ik mijn grenzen iets verleg en per keer meer dan vijf kilometer hardloop. Ik kocht een hardlooprugzak om het hardlopen vanuit werk iets praktischer te maken en toen ging ik vol goede moed van start.

De eerste week ging goed. Op zaterdag, maandag, woensdag en vrijdag ging ik hardlopen en haalde ik 25.5 kilometer. Een fijne start! Kleine side note voor het geval dat mensen denken dat ik daadwerkelijk al in staat ben om acht kilometer achter elkaar af te leggen, dat doe ik wel met kleine wandelpauzes. Ik ren nog steeds onder begeleiding van Evy en zodra het schema behaald is, ren ik met dezelfde interval verder, totdat ik thuis ben.

De tweede week ging ook goed! Ik ging weer vier keer hardlopen, op precies dezelfde dagen en deze week haalde ik 31.5 kilometer. Als ik zo door zou gaan zou ik mijn doel om honderd kilometer te hardlopen in januari wel gaan halen! Op maandag leek het erg makkelijk te gaan. In principe is de route van mijn werk naar huis zo’n 6.5 kilometer, maar ik had zoveel energie dat ik een extra stuk ging en de negen kilometer haalde, zo fijn!

In de derde week ging ik over mijn grenzen heen en heb ik besloten om te stoppen met de challenge. In het weekend voelde ik me niet fit genoeg en ging ik niet hardlopen. Op maandag werd ik te fanatiek en dacht ik dat het wel zou lukken om tien kilometer naar huis te hardlopen. Dat lukte ook wel, maar ik luisterde niet goed naar mijn lichaam. Op die avond kreeg ik na zes kilometer steken in mijn linkerknie. Maar ik wilde tien kilometer hardlopen dus dan doe ik dat. Eenmaal thuis na een warme douche voelde ik dat mijn knie het absoluut niet eens was geweest met mijn idiote streven en besloot ik een paar dagen rust te nemen. De vrijdag daarna was de pijn weg en besloot ik weer te gaan hardlopen. Het was buiten onder het vriespunt en voelde me eigenlijk niet fit. Na een kilometer vond ik het niet meer leuk. Ik kreeg pijn in mijn rechterknie (wat vreemd is, omdat ik last had van mijn linkerknie..) en mijn handjes waren bevroren.

Als ik geen leuke wintersport op de planning had staan, was ik gewoon doorgegaan en had ik zeker weten, met hier en daar een pijntje, de honderd kilometer gehaald. Maar ik ga het mezelf nooit vergeven als ik daadwerkelijk een heftige knieblessure oploop en hierdoor de hele wintersportvakantie in het water valt. Daarom luister ik nu naar mijn lichaam en hou ik het voor gezien. Het was een mooi doel en ik ben erg trots op mezelf hoe ik de eerste twee weken heb gepresteerd en uiteindelijk de 69 kilometer heb gehaald!

Zijn jullie ook wezen hardlopen in januari?