DIY; Aan de slag met blackout poetry

Blackout poetry is een leuke manier om mooie teksten en gedichten te creëren. Nu ben ik zelf nooit echt een fan geweest van poëzie en literaire dichtkunst, maar als ik een mooie tekst tegenkom die me aan het denken zet raak ik daar enorm door geïnspireerd. Toen ik op de Instagram van Moniek haar eerste blackout poetry zag besloot ik om het ook eens te proberen. Sinds dat moment ga ik er regelmatig voor zitten, het is namelijk enorm inspirerend, maar vooral ook erg rustgevend.

Het enige wat je nodig hebt om je eigen blackout poetry te maken, is een pagina uit een boek en een stift (of verf en kwast). Vervolgens kies je zelf de woorden uit die je wilt gebruiken. Als je het voor het eerst probeert zal het misschien een beetje wennen zijn, maar na een aantal keer zal je merken dat de verhalen zichzelf vormen.

Er zijn veel verschillende manier om blackout poetry uit te voeren. Zo kan je de niet gebruikte woorden wegkrassen met een stift, maar je kan ook de hele pagina zwart verven zodat alleen de gebruikte woorden zichtbaar blijven. In het begin begon ik gewoon met een stift, maar daarna begon ik het toch wel leuker te vinden om te verven! Zo komt de focus echt op de woorden te liggen. Onderstaande teksten heb ik zelf gemaakt! Drie keer raden uit welk boek dit is!

Blackout poetryBlackout poetryBlackout poetry

Hebben jullie wel eens eerder gehoord van blackout poetry?

Gerelateerde artikelen

Reacties

Laat je ook een reactie achter?

 • Chantal

  Ik heb het wel eens eerder voorbij zien komen, maar nog nooit zelf gedaan!

  Reageer...
 • Citlali

  Volgens mij heb ik hier ooit (lang geleden) van gehoord. Het ziet er erg leuk uit! Lijkt me leuk om een keertje zelf ook te proberen.

  Reageer...
 • Eline

  Wat een leuk idee!

  Reageer...
 • Denna

  Het ziet er leuk uit, het lijkt me ook leuk om een aantal te maken en op te hangen in verschillende fotolijstjes.

  Reageer...
 • Stella

  Wauw. Dit is de eerste keer dat ik hierover lees of hoor of wat dan ook, en het lijkt me inderdaad echt inspirerend en mooi! Ook leuk om met behulp van zoiets een songtekst te schrijven! Ik ga het denk ik maar een keertje proberen! Liefs.

  Reageer...
 • Elisa

  Wat leuk, nee ik heb er nog nooit over gehoord of gelezen :)

  Reageer...
 • Kim

  Wat een tof idee dit! Heb het denk ik wel eens vaker gezien, plaatjes zeg maar. Leuk dat je hierover geschreven hebt. Lijkt mij ook leuk om een keer te doen!

  Reageer...
 • Jantine

  Leuk! Ik denk dat je een tekst heel anders bekijkt als je weet dat je er een gedicht mee gaat maken.

  Volgens mij komt het idee bij Austin Kleon vandaan, hij heeft jaren geleden een boek uitgegeven met dit soort gedichten: http://austinkleon.com/newspaperblackout. Als je van creatieve boeken houdt zijn Austin’s andere twee boeken (‘Steal like an artist’ en ‘Show your work!’) ook de moeite waard!

  Reageer...
 • Karlijn

  Tof! Ik had er nog nooit van gehoord. Weet je wat het is? Ik kom zelf gewoon niet verder dan sinterklaasgedichten. Bij mij rijmt het altijd zeg maar ;) Maar dit is wel heel gaaf zeg. Het is al mooi om naar te kijken, zonder dat je de tekst leest (vind ik). X

  Reageer...
 • Anneleen

  Ik kende dit nog niet. Heel leuk gedaan!

  Reageer...
Laat een reactie achter

In samenwerking met
 • Interesse in een samenwerking?