Dit gaan we in ons nieuwe huis anders doen

Op het moment dat we ons inschreven voor het huurappartement waar we nu wonen, wisten we eigenlijk al dat het tijdelijk zou zijn. Na twee keer uitgeloot te zijn voor ons droomhuis, hoopten we alsnog ingeloot te worden voor de derde fase. Gelukkig gebeurde dat, maar duurt het nog even voordat we weer mogen verhuizen. Ongeacht de verdere toekomstplannen moesten we contractueel gezien minstens een jaar in het huurappartement wonen.

Dat is prima, maar…

We zijn de eerste bewoners van dit huurappartement, waardoor het bij oplevering nog helemaal leeg was. Afgezien van een nette keuken (met vaatwasser, halleluja) en een badkamer was er verder niks. De muren zijn netjes afgewerkt met bouwbehang; dat lijkt net stucwerk, dus daar hebben we niks aan gedaan. De vloer daarentegen was gewoon beton en er waren geen gordijnrails te bekennen, daar moesten we natuurlijk wel iets mee doen.

Hartstikke leuk natuurlijk zo’n nieuwbouw huurappartement. Maar we wilden natuurlijk geen bakken geld uitgeven aan iets waar we maar een jaar zouden gaan wonen. Daarom hebben we geprobeerd om alles zo low budget mogelijk te doen. Nu konden we nog het één en ander proberen. Straks met een nieuwbouw koophuis leg je niet ‘zomaar’ even een vloer in je hele huis. Dankzij onze low budget keuzes en experimenten hebben we veel geleerd! Sommige dingen zou ik namelijk niet snel voor een tweede keer doen.

Dit gaan we in ons nieuwe huis anders doen

De vloer

We hebben één van de goedkoopste vloeren uitgezocht, die toevallig op dat moment ook nog eens in de aanbieding was. Deze hebben we vervolgens laten leggen door een vloerenlegger van werkspot. En jawel, je raadt het al: de goedkoopste natuurlijk. Nou, daar hebben we van geleerd. De vloer piept en kraakt aan alle kanten. Niet zo gek natuurlijk als je voor het goedkoopste laminaat gaat. Dat doen we de volgende keer dus anders. Ook willen we de vloer de volgende keer laten leggen door iemand van het bedrijf waar de vloer vandaan komt. Toen de vloerenlegger langskwam om naar onze bolstaande vloer te komen kijken was het al snel: “Ja, dat krijg je nu eenmaal met goedkoop laminaat.” Ja, prima. Dat geloof ik ook allemaal wel, maar met een vloerenlegger van de leverancier zelf heb je die discussie in ieder geval niet.

De raambedekking

Ons appartement is dusdanig stuntelig qua indeling dat het praktisch onmogelijk is om overal gordijnen op te hangen. Met bijvoorbeeld een grote paal in de hoek moet je eigenlijk op zoek naar een gordijnrail met een s-bochtje. Of je moet heel handig zijn of het moet weer op maat gemaakt worden, wat vanzelfsprekend ook weer geld kost. Uiteindelijk hebben we redelijk goedkoop gordijnen op maat laten maken. In de slaapkamer en ‘logeerkamer’ hebben we witte gordijnen en in de woonkamer hebben we witte inbetweens op de plekken waar dat kon.

Dit gaan we in ons nieuwe huis anders doenNu het winter is maakt het niet zoveel uit, maar in de zomer heb ik de inbetweens vervloekt. Met een woonkamer op het noorden schijnt ’s avonds de zon recht op je televisie. In ons nieuwe huis zou ik sowieso eerst goed kijken naar de stand van de zon, voordat we ook maar iets doen. Voor de woonkamer zou ik nu eerder gaan voor verduisterende raambekleding gecombineerd met vitrage of inbetweens. Als de zon dan een keer fel je kamer in schijnt, heb je in ieder geval een mogelijkheid om te verduisteren. Toch fijn als je een film of serie wilt kijken!

De inhoud van de verhuisdozen

Het uitpakken van verhuisdozen an sich is al een hele klus; maar om de inhoud van die dozen ook weer netjes een plek te geven is misschien nog wel lastiger. Zeker als je weet dat je woonsituatie niet permanent is, maakt dat de ‘noodzaak’ van het opruimen alleen maar minder. Permanent is het nooit natuurlijk, maar voor één jaartje (het worden er uiteindelijk twee), is dat toch anders. In ons nieuwe huis ga ik alles écht opruimen. Niet meer alleen de dozen uitpakken en het in een lade gooien, maar ook daadwerkelijk alles een eigen plekje geven.

Wat zou jij anders doen in een volgend huisje?Disclaimer