De voor- en nadelen van wonen in de stad

Rotterdam! Wat mij betreft één van de mooiste steden in Nederland, maar dat is niet zo gek aangezien ik mijn hele leven al naast/in Rotterdam woon. Maar als ik nu zou mogen kiezen tussen het wonen in de stad of buiten de stad dan antwoord ik zonder na te denken buiten de stad. Na vier jaar in het centrum van Rotterdam ben ik erachter gekomen dat het wonen in de stad grote voordelen heeft, maar ook een aantal nadelen. Het lijkt me heerlijk om net iets buiten de stad te wonen, zodat je minder last hebt van de nadelen, maar nog steeds kan profiteren van de voordelen!

De voor- en nadelen van wonen in de stad

Voordelen van wonen in de stad

 • Alles is dichtbij! Het is natuurlijk wel een klein beetje afhankelijk van waar je woont in de stad, maar als je hartje centrum woont heb je zo’n beetje alles op loopafstand. De supermarkt, de tandarts, de winkels, de leuke restaurantjes en zelfs het ziekenhuis! De allereerste foto is gemaakt vanaf het dakterras van het Havenziekenhuis. Elke keer als ik de mooie Rotterdamse skyline zie besef ik me weer even hoe mooi deze stad eigenlijk is. Dat hebben Hagenezen, Utrechters en Amsterdammers volgens mij ook wel met ‘hun eigen stadje’!
 • Je woont lekker centraal. Je hoeft niet eerst een halfuur te fietsen naar een station, je kan gewoon kiezen uit een trein, metro of tram! Zeker als je in de randstad woont zit je binnen no-time in andere grote steden. Met de Intercity Direct is het vanaf Rotterdam slechts 42 minuten naar Amsterdam!
 • In de stad hoef je je in principe nooit te vervelen. Het aanbod is groot en je kan er vanalles ondernemen als je dat zou willen. Er zijn bijvoorbeeld tientallen yogastudio’s en sportscholen. Keuze genoeg! Daarnaast is er voldoende werkgelegenheid en ben je ’s avonds lekker snel thuis!

De voor- en nadelen van wonen in de stad

Nadelen van wonen in de stad

 • Over het algemeen is er weinig natuur in de grote stad. Er zijn natuurlijk wel mooie stadsparken, maar grote natuurgebieden waar je bijvoorbeeld tien kilometer door het bos kan hardlopen of een middag kan rondstruinen zijn er vaak niet. Nu we het toch hebben over hardlopen, in de stad zijn zoveel stoplichten! Dan is een natuurgebied toch fijner om te gaan hardlopen! ;)
 • Als je in de stad woont heb je natuurlijk meer mensen, waar helaas ook minder leuke mensen. Op een zaterdagnacht kom je ze natuurlijk vaker tegen dan doordeweeks, maar het komt ook wel eens voor dat ik ’s ochtends in de metro tegenover een dronkenlap zit terwijl ik onderweg ben naar werk. Je zal mij niet horen zeggen dat je buiten de stad nooit vreemd dronken gespuis tegenkomt, maar tijdens een wandeling in de stad, kom je er altijd wel eentje tegen..
 • In de stad is het altijd druk! Zeker in de zomermaanden wordt de stad overspoeld met dagjesmensen en poppen de festivals elk weekend weer uit de grond. Dit is natuurlijk hartstikke leuk als je zelf fanatiek alle festivals bezoekt, maar als je na een werkweek eventjes rustig een tijdschrift wilt lezen op de bank met een poppodium onder je balkon is dat toch wel een beetje jammer.

Waar gaat jouw voorkeur naar uit? Wonen in de stad of buiten de stad?

Gerelateerde artikelen

Reacties

Laat je ook een reactie achter?

 • Andrea

  Ik woon nu 2,5 jaar in het centrum van Rotterdam en zou voorlopig echt nog niets anders willen. We wonen bij de Oude Haven en hebben best een vrij uitzicht (richting de maas). Alles om de hoek en ja ik weet het niet … ik vind de drukte gewoon heerlijk. Als ik bij mijn ouders slaap (in een dorp) slaap ik dan ook niet. Ik ben zo gewend aan de drukte haha

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Wat een mooie locatie! Wat typisch dat je zo snel gewend bent geraakt aan de stad! Zou juist verwachten dat je het dan weer heerlijk zou vinden om weer lekker in een rustig dorpje te slapen! ;)

   Reageer...
 • Lisa

  Ik woon sinds januari in Rotterdam en ik vind het hier zo leuk!

  Ik moet toegeven dat ik het soms wel een beetje zat ben, hoor. Ik woon in een studentenflat op de 4e verdieping en ik heb geen balkon. De Kralingse Plas is 20 minuten lopen en er zitten ook niet echt parken dichterbij. Het groen is nog wat ik het meeste mis, eigenlijk.

  Mijn ouders wonen nog in Amersfoort, ook een stad, maar wel een stuk dorpser dan Rotterdam. Daar is het park lekker dichtbij en woon ik gewoon in een fijne woonwijk, en we hebben daar natuurlijk een tuin. Verder is het gewoon een ideale stad waar alles wel is en de afstanden zijn korter, alleen qua uitgaansgelegenheden en OV en zo valt het wat tegen. Oh, en aan de ene kant ben je zo in de Heuvelrug en op de Veluwe, maar ook zo in Utrecht/Amsterdam (ik vind Amsterdam serieus ver van Rotterdam, omdat ik vanaf Blaak kom en dus niet de IC direct kan nemen). Toen het zo warm was aan het begin van afgelopen zomer noemde ik het huis van mijn ouders mijn zomerhuis, haha. Nee, maar ik vind het heerlijk om daar gewoon in het weekend te zijn vanwege de rust en ruimte, maar na een tijdje verlang ik weer terug naar mijn eigen kamertje. En ik vind het heerlijk dat ik die luxe heb!

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Dat is zeker een luxe! Mocht je het dan toch even zat zijn kan je gewoon een weekendje naar je ouders! Leuk dat je ook in Rotterdam woont!

   Reageer...
 • Sonja

  Leuk, dit. Ik kom zelf van oorsprong uit een minidorpje en woon nu in Utrecht, een hele verandering dus waardoor ik me heel goed hierin herken! Ik hou van alle mogelijkheden van de stad, maar ook enorm van de rust van de natuur. Ik zou het liefst inderdaad ook gewoon vlakbij een grote stad wonen, om te kunnen profiteren van beide…

  Reageer...
 • Dina

  Leuk om te lezen! Ik woon officieel ook in een stad (een hoofdstad van een provincie zelfs), maar ook al zit ik ‘lekker centraal’, er is hier vrij weinig te beleven hihi.

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Misschien dat er dan toch een groot verschil zit tussen de steden in de randstad en buiten de randstad! Lijkt me wel lekker rustig daar hoor in het noorden van Nederland! :)

   Reageer...
  • lucas marinus

   njaw
   tallah kheba

   Reageer...
   • karel

    njaw
    tallah kheba

    Reageer...
 • Cindy

  Ik heb 23 jaar in een buitenwijk van een stadje gewoond, daarna 3 jaar midden in de stad aan een drukke doorgaande weg naar het ziekenhuis en het centrum en nu woon ik weer bijna 4 jaar in een buitenwijk van de stad. Ik vind het nadeel dat ik eerst 20 minuten met de auto naar de stad moet of een half uur moet fietsen naar het centrum, maar ach, dat heb ik er dan wel weer voor over. De rust is hier heel erg fijn en we zitten zo bij prachtige natuurgebieden. De drukte van die doorgaande weg, daar heb ik nooit aan kunnen wennen. Zo vaak geluidsoverlast en ambulances die af en aan reden. Wel weer fijn: lopend naar de winkels en de kroegen haha.

  Reageer...
  • Cindy

   (dat laatste, die doorgaande weg en lopend naar de kroeg, dat was in mijn 3 jaar in de stad wonen tijd haha)

   Reageer...
 • Saskia | SASHIONBLOG.com

  Ik woon momenteel vlakbij Rotterdam, maar zou zó graag in Rotterdam wonen! Ik heb heel eventjes in Utrecht gewoond en ik heb daar gemerkt dat wonen in de drukke stad gewoon meer bij mij past dan een kleiner stadje, haha.

  – Saskia

  Reageer...
 • Luna

  Interessant om te lezen! Ik ben nu 15 en wij hebben altijd in een dorp gewoond. Maar ik denk dat ik naar de stad zal gaan als ik ga studeren. De stad inspireert me gewoon, het lijkt me heel bruisend en altijd wat te beleven. Ach ja, ik heb nog eventjes om te bepalen of ik in een stad of dorp ga wonen. ;)

  Reageer...
 • Marcella

  Wij wonen aan de rand van de stad, in een kwartier in het centrum en zo in de natuur. Ideaal!

  Reageer...
Laat een reactie achter

In samenwerking met
 • Interesse in een samenwerking?