De eerste twee weken met steunzolen

In het afgelopen jaar heb ik regelmatig een bezoek aan de fysiotherapeut gebracht in verband met rug- en schouderklachten. Vervolgens werd het een en ander gekraakt en ging ik weer naar huis. Als je 40, of inmiddels 32, uur achter een bureau zit, is het logisch om te denken dat dat de oorzaak is. Maar toen ik eenmaal doorgestuurd werd naar een Mensendieck therapeut, waar meer gekeken wordt naar de oorzaak van klachten zoals bijvoorbeeld je houding, bleek er een hele andere oorzaak te zijn voor mijn klachten.

Mijn linkerbeen is korter dan mijn rechterbeen. Nu heeft iedereen wel een klein beetje lengteverschil, maar in mijn geval is het verschil dusdanig groot dat ik het ga compenseren in mijn heupen, rug en schouders, waardoor ik nu langzaam een beetje scheef aan het groeien ben. Op naar de podoloog voor steunzolen! Ook daar bleek dat mijn linkerbeen inderdaad zo’n 1 a 2 centimeter korter is. Daarnaast sta ik ook erg met mijn enkels naar binnen en draagt dat allemaal niet bij aan een goede houding. Nadat alles opgemeten was moest ik twee weken wachten en kon ik daarna mijn steunzolen op komen halen!

De eerste twee weken met steunzolen

Het verschil tussen de zolen die standaard in Nike schoenen zitten en steunzolen.

Steunzolen? Dat zal wel pijn gedaan hebben!

Toen mij werd verteld dat ik steunzolen nodig had was mijn eerste reactie: “Ja, dag. Dan kan ik nooit meer mijn Nike’s aan!”. Mijn beeld van steunzolen was een beetje ouderwets. Tegenwoordig kunnen steunzolen namelijk gewoon in (bijna) alle schoenen en zien ze er ook nog eens hartstikke hip uit. Wel wordt er veel gewaarschuwd voor de eerste paar weken. Het verschilt namelijk erg per persoon of je pijn krijgt in je voeten als je steunzolen gaat dragen of dat je er juist binnen no-time aan gewend raakt.

In mijn geval ging het allemaal vrij soepel. Het voelde wel vreemd als ik ’s ochtends mijn schoenen aandeed, maar tien minuten later was ik er alweer aan gewend. Gelukkig heb ik slechts 1 a 2 dagen gehad dat ik aan het einde van de dag écht blij was dat ik mijn schoenen weer uit kon doen. Het verschilt dus inderdaad per persoon, aangezien ik van andere mensen genoeg horrorverhalen heb gehoord over de eerste paar weken met steunzolen. Of ik er echt een hele dag op kan lopen weet ik nog niet omdat dat niet zoveel voorkomt haha, maar daar zullen we tijdens de vakantie in Lissabon snel genoeg achter komen! ;)

De eerste twee weken met steunzolen

Geeft het ook resultaat?

Ja. Direct! Op onderstaande foto’s is het verschil in mijn houding te zien met en zonder steunzolen. Toen ik het zo op de foto’s zag kon ik eigenlijk niet geloven dat het verschil écht zo groot is. Zonder steunzolen zie je dat het vanaf mijn heupen al mis gaat. Vervolgens probeer ik die houding weer te compenseren met mijn schouders, waardoor ik (onbewust) scheef ga staan. Mét steunzolen is dat allemaal opgelost. Gewoon door een extra centimeter!

De eerste twee weken met steunzolenDe eerste twee weken met steunzolen

Hardlopen met steunzolen

Hoewel ik mijn steunzolen ook kan gebruiken in mijn hardloopschoenen, wordt aangeraden om daar in de eerste paar weken nog eventjes mee te wachten. Vriendlief had ook al geopperd dat het misschien verstandig was om daar na de Royal Run mee te gaan experimenteren. Maar aangezien het allemaal hartstikke voorspoedig ging met de steunzolen, kwam mijn eigenwijze ik naar boven en ben ik vorige week enorm ambitieus met steunzolen gaan hardlopen. Het ging de eerste twee kilometer best aardig, maar daarna voelde het alsof mijn linkervoet in brand stond. Brrrr wat een naar gevoel was dat! Uiteindelijk heb ik het een beetje af laten koelen in een voetenbadje met ijsklontjes en heeft de blarenpleister zijn werk gedaan! Note to self: Altijd luisteren naar het vriendje en niet eigenwijs na anderhalve week al met steunzolen gaan hardlopen! ;)

Hebben jullie ervaring met steunzolen?

Gerelateerde artikelen

Reacties

Laat je ook een reactie achter?

 • Leonie

  Ik kan me hier ZO goed mee identificeren dat het bijna eng is. Mijn ene been is ook korter dan het andere en als ik geen steunzolen draag – plus als ik mijn schouders ooit een keer ontspan – kan ik ook zo’n foto maken als jij, haha. Ik heb mijn steunzolen nu … 3 jaar? en ik kan niet meer zonder. Ik kwam erachter dat ik ze nodig had toen ik een ontstoken voetpees (aan de onderkant) kreeg na een paar dagen in Parijs met school (oei, dat voelt lang geleden). Daarna door naar de podo en van die veel te dure zooltjes aangemeten. Ze deden bij mij niet ontzettend pijn, maar ik heb er behoorlijk lang aan moeten wennen. Ik was zo verbaasd toen ik opeens 5 km kon wandelen zonder pijn te hebben, wist ik veel dat mensen dat niet hoorden te hebben na een stukje wandelen? De combinatie van de juiste schoenen en de zolen hebben me afgelopen jaar zelfs 21,2 km door Rome heen gesleurd. Iets waarvan ik nooit had verwacht dat nog te kunnen, haha. Wat betreft hardlopen met de zolen had ik meer problemen dan ik zou willen en ik ben regelmatig terug gegaan om de zolen aan te passen. Begin dit jaar had ik nieuwe nodig en die waren ietsje anders dan mijn oude – gelijk ontzettend last van nieuwe shin splints. Ik zag mijn trip naar Australië al helemaal drama worden, maar na wat aanpassingen was het net alsof ik mijn oude zolen weer aan had. Dat zou dan ook een tip van mij voor jou zijn: als het echt pijn gaat doen met hardlopen na je gewennings periode kun je beter terug gaan. Soms heb je andere zooltjes nodig voor het hardlopen dan voor het normale wandelen omdat je je lichaam op een andere manier belast. Zelf kon ik gelukkig dezelfde zolen gebruiken, maar ik heb nooit verder gerend dan 5km – dan begonnen mijn voetzolen toch te branden. Inmiddels loop ik niet meer (herstellende van shin splints). Ik heb trouwens ieder jaar nieuwe zolen nodig – ja, dat is een duur grapje – maar er is dan ook van alles mis met mijn voeten. Mijn enkels zijn gedraaid, mijn knieën zijn ongelijk, ik heb al scoliose, mijn voeten zijn zo goed als helemaal doorgezakt (+ overgewicht… tja) en mijn tenen hebben verkeerde drukpunten. Haha, zorgenkindje hier! Anyway. Als je vragen hebt of tips wil of iets dergelijk dan mag je altijd even bij me aankloppen. Sorry voor deze halve blogpost – het is beter dan mijn essay schrijven en het is fijn om even los te gaan tegen iemand die je situatie begrijpt :) Trouwens! Ben hier al een poosje niet meer geweest maar ik vind die nieuwe uitstraling van je site heel tof!

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Aah lief! Bedankt voor het compliment en aardig dat ik bij je terecht kan voor vragen! Binnenkort (als in over een maand ongeveer) ga ik nog eens proberen om ermee te hardlopen, kijken of het dan beter gaat! Eerlijk gezegd zit ik er niet zo op te wachten om speciale hardloopsteunzolen te kopen, het is allemaal al zo duur :P Ze hebben mij verteld dat ik deze voor normaal én voor hardlopen kan gebruiken, dus daar ga ik nog maar even op hopen! :D

   Reageer...
 • Manon

  Hij ziet er eigenlijk hartstikke hip uit! En wat een verschil als je ze aan hebt, nu even geduld voor je er weer op gaat hardlopen :)

  Reageer...
 • Miranda

  Dat is inderdaad een groot verschil als de de foto’s van je schouders ziet. En fijn dat je zo snel gewend was aan de steunzolen. Ik heb zelf al jaren steunzolen en zal niet meer zonder kunnen. Ik draag ze ook gewoon in mijn converse.

  Reageer...
 • Annelies

  Oh wat een verschil in je houding zeg! En ook al ziet niemand ze als je, je schoenen aan hebt, ze zien er wel hip uit. Wat fijn dat de overgang van geen steunzolen naar wel steunzolen dragen aardig soepel ging. Je hoort wel eens anders. Het hardlopen komt vanzelf weer. Alles op zijn tijd. Eerst even rustig wennen. X

  Reageer...
 • Marion

  Wat goed dat je ook hier over schrijft. Ik ken inderdaad ook alleen maar de horror verhalen over de eerste paar weken. Goed om eens te lezen dat dat ook heel anders kan gaan. Wat kan je het verschil goed zien op die twee foto’s zeg!

  Reageer...
 • Tiffany

  Dankzij mijn steunzolen ben ik van afschuwelijks gewichtspijn in mijn knieën af, zo fijn! Wel jammer dat ik mijn sandaaltjes en hakken niet meer vaak kan dragen :(

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Kan je die niet een klein beetje laten verbouwen zodat dat wel weer kan? Weet niet precies wat de mogelijkheden zijn, maar bij mijn podoloog zag ik wat foldertjes liggen van sandalen i.c.m. steunzolen!

   Reageer...
 • Madam Elisa

  Ik heb nooit steunzolen gedragen en heb ze denk ik ook niet nodig :) Maar ik vind jouwe eigenlijk wel heel hip en wat een verschil!

  Reageer...
 • Mylene

  Wowww, wat een verschil zie je! Wel fijn dat je inmiddels een oplossing hebt voor jouw klachten en dat het ook nog eens in een hip jasje kan. Ik denk zelf dat ik ook steunzolen moet nemen, omdat ik nogal scheef loop en ook vaak last heb van rug/schouders/nek en daardoor ook hoofd. En de laatste tijd begint mijn voet ook pijn te doen als ik op platte schoenen zoals sandalen loop. Maar goed. Ik kan wel dingen roepen en zelf doktertje spelen, misschien moet ik het eerst maar eens laten nakijken.

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Hoe je het zo vertelt klinkt het wel aannemelijk dat je misschien steunzolen nodig hebt! Inderdaad even naar laten kijken, ben benieuwd! :)

   Reageer...
 • Kim

  Wow wat een verschil! Echt niet te zuinig. Maar goed dat dit soort dingen bestaan :)

  Reageer...
 • Linda

  Wow, wat een verschil! Dat zou je niet denken inderdaad. Ik heb zelf nu ook zooltjes voor in mijn hardloopschoenen en daar moet ik nog heeel erg aan wennen (lees: ik kreeg net als jij blaren). Nu loop ik ze thuis in en loop ik er af en toe een kilometer op (dat lukt nog net wel blaarloos), maar erg hard schiet het nog niet op doordat er steeds wel wat tussendoor komt.

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Dat is wel slim, misschien ga ik ze ook gewoon thuis dragen!

   Reageer...
 • Britt • Annebrittures

  Ik heb ook steunzolen! En het is al een tijdje geen taboe meer. Toen mijn broer en mama ze moesten hebben dacht ik echt ‘heh, wat is dat?’ en uiteindelijk moest ik er ook dragen. Viel allemaal reuze mee! Bij mij is het maar voor naar binnen knikkende voeten. maar bij jou is het wel erg extreem! Ik weet wel dat je nog veel miserie zal hebben bij het kopen van nieuwe schoenen, da’s echt geen pretje want zulke zolen passen niet overal in.

  Reageer...
  • Lauriëtte

   We gaan het ervaren! Zolang ze maar in mijn Nike’s passen! :P

   Reageer...
 • Annemarie

  Lauriëtte wat een goed en pakkend verhaal omtrent steunzolen. Moet er helaas ook weer aan geloven. Afgelopen week bij de orthopeed geweest en die constateerde stugge knik-platvoeten. Kort gezegd kan je dan zeggen dat er van nature geen of nauwelijks model en welvingen in mijn voeten zitten. Als je bij de voet, in onbelaste stand, de tenen iets naar achteren druk wordt er geen voetholte zichtbaar, Daarnaast zijn de ballen onder de voorvoeten doorgezakt (doorgezakte voorvoeten) en knikken de voeten ook nog behoorlijk naar binnen bij het staan (het knikken van de voeten). Dat ik veel last er van heb, kan ik niet zeggen, maar lang staan is altijd een probleem geweest en laat ik het dan maar niet hebben over op hakken lopen (beetje lage blokhakjes lukt dan nog net) en het andere goedbedoelde modeschoeisel.

  In mijn kindertijd altijd ook al steunzolen gehad. Dus weet wel een beetje wat het is, maar het moet nu moderner en makkelijker zijn. In mijn pubertijd gestopt met het dragen van steunzooltjes, paste niet meer bij mij (en je wilde daar toch ook niet mee gezien worden). Tevens zijn schoenen thans beter geschikt voor steunzooltjes.

  Heb nu verwijzing voor de orthopedisch-instrumentenmaker Moet ik dan woensdagmiddag a.s. heen voor opmeten- en afdrukken laten maken van de voeten. Het had ook gekund bij de orthopeed in het ziekenhuis, want daar wordt ook gelijktijdig zitting gehouden door de orthopedisch-instrumentenmaker in de naastgelegen gipskamer, maar op mijn moment was dat meisje die het zal moeten doen er niet. Balen anders was het one stop shopping geweest, nu moet ik er weer speciaal achteraan.

  Maar wat een verschil het normale zooltje t.o.v. je steunzolen. Veel meer model en welvingen. Speciaal gekozen voor de lange? Vroeger kreeg ik als kind altijd die 3/4-tjes. Die liepen van hak/hiel tot onder de bal van de voorvoeten.

  Maar waar ga jij hen voor je steunzolen? Orthopeed en orthopedisch-instrumentenmaker of ga je naar een Podoloog? Hoe doen ze tegenwoordig het aanmeten? Vroeger moest ik altijd voor het maken van gipsvoetjes (gipsafdrukken dus).

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Hi Annemarie! Hoe is het gegaan gisteren? Ik ga naar de podoloog, moet binnenkort maar weer eens een bezoekje brengen voor nieuwe zooltjes. De vorige keer heeft ze eigenlijk geen hele spannende dingen gedaan bij het aanmeten van de zooltjes; het ging toen vooral om het hoogteverschil, maar de volgende keer wil ik ook graag goed kijken naar de stand van mijn voeten. Omdat de lange zooltjes uiteindelijk niet in al mijn schoenen paste heb ik ze laten inkorten, het zijn nu dus 3/4 zooltjes geworden! :)

   Reageer...
   • Annemarie

    Hé Lauriëtte, Allereerst ga ik nooit meer op woensdagmiddag, druk, druk en nog eens druk. Allemaal kinderen !! Voor de rest is het goed gegaan. Voeten zijn opgemeten, staan lopen op te zien hoe je je voeten neerzette, op tenen en hakken staan/lopen enz. Daarna afdrukken maken. Wilde ze eerst doen via een schuimbakje (waar je dan in moest gaan staan en vervolgens wegzakte) maar uiteindelijk is toch gekozen voor de onbelaste gipsafdrukken. Die 3/4 zooltjes heb ik ook altijd. Die lange kunnen dan wel gewenst en beter zijn, maar ze moeten wel een beetje redelijk plaatsbaar zijn in je schoenen.
    Ga jij niet regelmatig op controle bij de podoloog of ga je alleen heen als je last hebt? Hoe doet de podoloog dan bij jou het aanmeten, ook afdrukken van de voeten maken of geheel anders? Jij ze in je kindertijd dan niet eerder gehad? Maar wat een kostbare grap, ik schrok mij helemaal wild. Wat betaal jij voor nieuwe zooltjes? Moeten dan ook nog een beetje redelijke schoenen bij met los en uitneembaar voetbed, en liefst ook nog dichte hiel en vetersluiting. Resumé: je hebt voor een kapitaal aan je voeten. Wat voor schoenen heb jij? Durea, Gabor, Hassia, Footnotes, Thinks en Verhulst om zo maar wat merken te noemen? Krijg jij nog vergoeding vanuit aanvullend pakket?

    Reageer...
    • Lauriëtte

     Hi Annemarie, ik ga alleen als ik het vermoeden heb dat ik weer nieuwe steunzolen nodig heb. Volgens mij waren mijn zooltjes iets van 150 euro? Ik draag ze gewoon in mijn normale schoenen, Nike’s, Ecco etc. Vanuit mijn aanvullende pakket krijg ik wel het één en ander vergoed ja, dat scheelt weer! :)

     Reageer...
 • Slechte gewoontes afleren; het veranderen van je gedrag - Wish Flower

  […] Hoewel het een hele onschuldige slechte gewoonte lijkt, zorgde het er wel voor dat mijn ‘scheefgroei‘ verergerde. Van de een op de andere dag corrigeerde ik mijzelf steeds als ik met mijn benen […]

  Reageer...
 • pim

  Jeetje wat een verschil in je houding. Het kleinste verschil in de zolen kan de balans in de rest van je lichaam verstoren of herstellen. Zo zie je maar. Goed dat je zegt dat steunzolen in alle schoenen passen.

  Reageer...
Laat een reactie achter

In samenwerking met
 • Interesse in een samenwerking?