Een dagje uit naar museum Voorlinden

Museum Voorlinden is misschien wel het meest fotogenieke museum van Nederland, met een aantal kunstwerken van groots kunstenaars. Als je mij vraagt hoeveel musea ik in mijn leven bezocht heb, dan kan ik die op twee handen tellen. Met dan o.a. bekende musea zoals het Metropolitan en het Louvre. Nederlandse musea, met uitzondering van het Rotterdamse Boijmans en de Kunsthal zijn mij eigenlijk onbekend. Een bezoek aan het Rijksmuseum staat nog hoog op de lijst; want daar ‘moet’ je toch een keer geweest zijn als Nederlander. Maar mijn interesse voor Museum Voorlinden nam net iets sneller toe, dankzij de vele prachtige foto’s die van het museum te vinden zijn op social media. Hoog tijd dus om een bezoek te brengen aan het museum, gelegen in Wassenaar.

Een dagje uit naar museum Voorlinden

Tentoonstellingen

Museum Voorlinden heeft een aantal kunstwerken die permanent te zien zijn, maar heeft ook wisselende tentoonstellingen. Tijdens ons bezoek waren De tussentijd (t/m 3 december), Shio Kusaka & Jonas Wood (t/m 7 januari) en Michael Johansson (t/m 7 januari) te zien.

Museum Voorlinden Shio Kusaka & Jonas WoodMuseum Voorlinden Michael Johansson

Links: Shio Kusaka & Jonas Wood – Rechts: Michael Johansson

Als je aan komt lopen bij het museum zie je een felgekleurde iglo, in de verte op bovenstaande foto te zien, gemaakt van koelboxen. Michael Johansson verzamelt alledaagse objecten waarmee hij door te stapelen en puzzelen installaties creëert. Tijdens de tentoonstelling is bestaand werk te zien, maar ook een nieuw kunstwerk van 40 m² dat in samenwerking met Museum Voorlinden is gemaakt.

Een dagje uit naar museum VoorlindenHet kunstwerk Weed van Tony Matelli is één van mijn favorieten geworden. De realistische paardenbloem is in werkelijkheid gemaakt van brons en vervolgens geschilderd. Hoe langer je er naar kijkt, des te mooier en indrukwekkender dit stukje onkruid wordt.

Permanente kunstwerken

Museum Voorlinden kent een aantal permanente kunstwerken, waaronder de bekende Swimming Pool van Leandro Erlich, het kunstwerk van Ron Mueck en het prachtige sculptuur van Richard Serra.

Een dagje uit naar museum VoorlindenMuseum Voorlinden Swimming Pool van Leandro Erlich

Rechts: Swimming Pool van Leandro Erlich

Tijdens ons bezoek aan Museum Voorlinden was het een zonnige herfstdag. De zon zorgde voor een interessant lijnenspel; het leek net alsof het museum er zo voor gemaakt was. Prachtig.

Couple under an Umbrella van Ron Mueck

Ron Mueck maakt hyperrealistische beelden waar je uren naar kunt kijken. Op de allereerste foto kun je een kunstwerk van hem zien; Couple under an Umbrella. Voor de kunstwerken gebruikt hij veel moderne materialen, maar ook realistisch materiaal zoals kippenvel, adertjes en haartjes.

Swimming Pool van Leandro Erlich

De kunstwerken van de Argentijnse kunstenaar Leandro Erlich kenmerken zich als optische illusies. Speciaal voor Museum Voorlinden heeft Leandro het zwembad opnieuw ontworpen dat ook te zien is in New York en Japan. De daadwerkelijke diepte van het zwembad is slechts 10 centimeter. Onder de glazen plaat, zul je geen last hebben van het water en kun je gewoon ‘in het zwembad’ staan!

Museum Voorlinden Open Ended van Richard SerraMuseum Voorlinden Skyspace van James Turrell

Links: Open Ended van Richard Serra – Rechts: Skyspace van James Turrell

Open Ended van Richard Serra

Richard Serra gebruikt voor zijn kunstwerken cortenstaal, met een typerende bruine roestkleur. Na het zien van het immense kunstwerk van Richard wil ik dolgraag ook andere musea bezoeken met het werk van de Amerikaanse kunstenaar, zoals bijvoorbeeld het Guggenheim Museum in Bilbao waar zijn grootste kunstwerk staat. Als je door de kunstwerken loopt is het net alsof je je in een doolhof waant.

Skyspace van James Turrell

Speciaal voor Museum Voorlinden ontwierp James Turrell een kunstwerk genaamd Skyspace. De ruimte is omringd met een bank waarop je kunt zitten en heeft een vierkant gat in het dak waardoor je de lucht kunt zien. De stilte gecombineerd met de langs zwevende wolken zorgen voor een sereen gevoel. Als je ergens tot rust wil komen, dan is dit dé plek.

Praktische informatie

Mijn vriend en ik bezochten het museum op een zaterdag. Doordat we precies op het moment van openen voor de deur stonden viel het mee met de drukte. Rond het middaguur werd het ongezellig druk, waardoor je niet meer de rust had die je eigenlijk wel verwacht in een museum. Doordeweeks schijnt het er heerlijk rustig te zijn; wel zo fijn als je mooie foto’s wil maken!

De entree voor volwassenen is €15 en voor jongeren (13 t/m 18 jaar) €7,50. Het museum is dagelijks geopend van 11:00 tot 17:00. Ook met Kerst, Nieuwjaar en andere feestdagen.

Ben jij wel eens een dagje naar Museum Voorlinden geweest?

Gerelateerde artikelen

Reacties

Laat je ook een reactie achter?

  • Karlijn

    Eén van mijn lievelingsmusea in Nederland. Maar dat wist je volgens mij al ;) Als je Voorlinden mooi/interessant vindt kan ik je ook zeker museum de Pont in Tilburg aanraden. Dezelfde soort kunst, goede tentoonstellingen en een museum met veel kleine kamertjes waardoor je steeds iets nieuws ontdekt! X

    Reageer...
Laat een reactie achter

In samenwerking met
  • Interesse in een samenwerking?