Bril of lenzen; De voor- en nadelen

In oktober kreeg ik mijn eerste bril. Het begon als een experiment, aangezien ik regelmatig hoofdpijn had. Misschien dat het met een bril minder zou worden en mijn ogen meer rust zouden krijgen. Met mijn zicht was niks mis, ik zag uitstekend! Toen ik eenmaal mijn bril had kwam ik al snel tot het besef dat ik niet meer zonder kon. Tijdens de wintersport zat ik enorm te stoeien met die bril, want met mijn zonnebril zag ik wazig en met mijn normale bril was het zonlicht weer te sterk. Tijd om op zoek te gaan naar een oplossing.

Bril of lenzen?

De vraag was vervolgens; Wil ik een bril of lenzen? Als ik bij een bril zou blijven moest ik een zonnebril op sterkte aanschaffen. Als ik over zou stappen op lenzen kon ik mijn zonnebril blijven dragen en was daarmee alles opgelost. Ik besloot naar de opticien te gaan om proeflenzen te proberen. Het eerste setje lenzen was prettig qua draaggemak, alleen zag ik niet scherp, terwijl ik mét bril wel scherp zag en het dezelfde sterkte was. Het tweede setje was dramatisch, daarmee zag ik slechter dan zónder bril. Het derde setje was fijn, ze zaten prettig en irriteerde niet! Alleen zag ik met die lenzen ook niet scherp.

Bril of lenzen; De voor- en nadelenMaar wacht eens even, met mijn bril zag ik opeens ook niet meer scherp. Het zal wel weer tussen mijn oren zitten dacht ik. Ik ben vast moe en dat draait wel weer bij. Totdat ik mijn collega’s ook niet meer scherp kon zien op een afstandje en het uitzicht vanaf ons balkon ook wat troebel werd. Ik maakte weer een afspraak bij de opticien. “Wat was uw sterkte mevrouw, -0.75 en -0.50?” – Ja.. – “Okey, nou, dat is nu -1.50 en -1.25”. Daar schrok ik wel even van. Tijdens alle proeflens perikelen zijn mijn ogen regelmatig gemeten en de sterkte was nog altijd hetzelfde. Dat betekent dus dat mijn ogen in 1 a 2 weken, flink achteruit zijn gegaan. Aangezien ik morgen voor een week naar Kreta vertrek vond ik dit nieuws extra vervelend. Ga je naar zo’n mooi eiland, zie je alles wazig. Lekker dan.. Gelukkig was de opticien zo vriendelijk om me nog een vierde setje proeflenzen te geven, mét de juiste sterkte! En wat is de wereld toch weer mooi als je scherp kan zien!!

De voor- en nadelen op een rijtje

De voordelen van een bril; Als je een mooi montuur uitzoekt kan een bril hartstikke leuk staan en kan het zelfs bepaalde lijnen in je gezicht versterken! Grootste voordeel; Je hebt geen last van geïrriteerde ogen. Ook brengt het wat gemak met zich mee. Heb je even geen zin in je bril? Dan zet je hem gewoon af en daarna weer op, lekker makkelijk.

De nadelen van een bril; Hoewel je er snel aan went, kan een bril je gezichtsveld belemmeren aangezien je het montuur continu ziet. De glazen van je bril beslaan als je een kopje thee drinkt, of als je in de winter een metro instapt. Het is lastig om te sporten met een bril en in de zomer heb je naast je bril ook nog een zonnebril op sterkte nodig.

De voordelen van lenzen; Lenzen zijn ideaal tijdens het sporten. Met de meeste lenzen kan je gewoon zwemmen. Je hebt geen montuur dat in de weg zit, waardoor je gezichtsveld hetzelfde is als normaal en je kan gewoon je vertrouwde zonnebril dragen!

De nadelen van lenzen; Het kan zijn dat je ogen gaan irriteren, zo’n lens zit toch direct op je oog. Daarom kan je ook beter niet in je ogen wrijven, je lens ligt er binnen no time uit. Als er een klein stofje op de lens komt merk je dit direct en moet je de lens schoonmaken. Het is een aardig karwei om je lenzen elke ochtend en avond in en uit te doen en ze schoon te maken. Ook kan je niet even snel je lenzen ‘afzetten’ zoals je met een bril wel kan. Als je dus lenzen hebt voor veraf, is het een heel gedoe als je ze even uit wilt doen als je bijvoorbeeld van plan bent om een uurtje te computeren.

Hoewel ik nog steeds wat struggles heb met mijn lenzen zie ik voor nu in ieder geval scherper dan met mijn bril. Liever soms wat gekriebel in mijn oog en dat ik soms wat wazig zie, dan dat ik continu wazig zie. En nu kan ik gewoon mijn Ray-Ban zonnebril dragen in Kreta! Vandaag ga ik nog even snel langs de opticien om een nieuw brilletje uit te zoeken, want als ik moet kiezen tussen een bril of lenzen, gaat mijn voorkeur toch wel uit naar een bril. De kans is groot dat ik in de zomer op zonnige dagen lenzen ga dragen omdat dat lekker makkelijk is met een zonnebril en op de bewolkte of winterse dagen mijn bril!

Hebben jullie ervaring met een bril of lenzen?

Gerelateerde artikelen

Reacties

Laat je ook een reactie achter?

 • Tiffany

  Ik doe precies het zelfde, ik draag in het najaar vooral mijn bril en in het voorjaar bijna altijd lenzen. bevalt prima!

  Reageer...
 • Bianca

  Ik heb nu ook een proefset lenzen en ervaar hetzelfde probleem als jij. Met mijn lenzen zie ik waziger dan met bril en bij mij zijn mijn lenzen al op de nieuwe sterkte en de bril niet. Het is erg frustrerend.

  Hopelijk vind ik net zoals jij straks de juiste lenzen, want het bevalt mij wel goed.

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Heb je wel zeker weten de goede sterkte met je lenzen dan? Nu ik eenmaal de juiste sterkte heb vind ik ze wel fijn! :)

   Reageer...
 • Bente

  Ik heb sinds een paar maanden een bril. Bizar hoe ik met bril nu alles weer in HD zie ;). Ik herken wel de nadelen van een bril dus ga binnenkort toch ook maar eens kijken hoe lenzen bevallen. Al ben ik bang dat het geen goede combinatie met hooikoorts is…

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Heeeerlijk is dat he! Toen ik eergisteren lenzen op de juiste sterkte kreeg was ik weer zo blij dat de wereld in HD was! ;) Lenzen met hooikoorts is inderdaad geen super combinatie :(

   Reageer...
 • Renate

  Wat bizar dat in de twee weken je ogen zo erg achteruit zijn gegaan. Komt het niet doordat je hebt zitten spelen met verschillende sterktes? Daar kan je hoofd aardig van slag raken. Ik zou het lekker bij een bril houden. Ogen zijn erg kostbaar en elke dag er iets inporren lijkt me niet het meest zachtaardige idee.

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Opzich valt het wel mee met de verschillende sterktes! Mijn bril is -0.50 en -0.75 en de verschillende setjes die ik heb geprobeerd ware beide -0.75 en toen opeens bleken ze achteruit gegaan te zijn. Maar het zou best kunnen dat door de lens perikelen mn ogen het niet zo leuk vonden, hoewel ik het erg vreemd zou vinden als dat ervoor zorgt dat de kwaliteit van je (eigen) lens achteruitgaat..

   Reageer...
 • Denna

  Heel handig artikel. Ik twijfel altijd tussen lenzen en een bril. Maar ik doe mijn bril eigenlijk alleen maar op tijdens het autorijden en hoorcolleges, dus ik vind lenzen het niet waard.

  Reageer...
 • Citlali

  Bekend probleem. Ik heb nu ong. een jaar een bril, ik ben er wel aan gewend geraakt. Soms is het wel erg vervelend, maar ik stoor me er gelukkig niet heel veel aan. Ik heb nog nooit lenzen gehad, misschien moet ik dat toch maar eens proberen. Ik wil alleen mijn ogen niet laten checken omdat ik bang ben dat ze erg achteruit zijn gegaan :( ik zie met bril nog wel scherp, maar zonder zie ik zoo slecht sinds mn bril. Veel plezier in Kreta!!
  Xx

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Zolang je voor je gevoel nog scherp ziet met bril ben je niet achteruit gegaan hoor! :) Je ogen wennen aan je bril dus daarom die je nu mega wazig zonder bril. Dankjewel! :D

   Reageer...
 • Dina

  Leuk om de vergelijking te lezen. Ik kan dus echt helemaal niks met lenzen, ik heb hooikoorts, dus sowieso al vaak last van geïrriteerde ogen.

  Reageer...
 • Blauwesokken

  Een bril staat je goed! :-)
  Ik heb een bril én lenzen. Thuis heb ik vrijwel altijd mijn bril op, maar daarbuiten altijd lenzen. Ik vind lenzen veel fijner! En heb er gelukkig weinig last van. Ik heb nu al jaren lenzen (zo’n 8 a 9 jaar) en de eerste twee jaren was het wennen en “zoeken” naar welke lenzen het prettigst zaten. Nu heb ik enkel een keer savonds laat last van mijn lenzen als ik ze al vanaf smorgens vroeg in heb. Verder valt het gelukkig dikkkk mee! :-)

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Dankjewel! Wat fijn om te horen dat zo’n combinatie goed mogelijk is! Wat voor last heb je ’s avonds? Dat het een beetje gaat irriteren?

   Reageer...
   • blauwesokken

    Ja na een lange dag lenzen willen ze ’s avonds inderdaad wel eens gaan irriteren, dat gevoel dat je het liefst in je ogen wilt wrijven maar dat kan dan niet! Ik heb trouwens wel altijd een mini flesje lenzenvloeistof bij me, zodat als ik er echt last van heb, ik mijn lenzen even ‘nat’ kan maken. Dat helpt dan wel!

    Reageer...
 • Lauradenkt

  De nadelen die je bij lenzen noemt, heb je alleen in het begin. Ik heb vanaf mijn vijftiende lenzen (eerst harde, daarna zachte) en ik heb ze binnen twee seconden eruit en erin :) (oh en ik kan trouwens mijn bril niet afzetten, want ik heb -7 en zie dus echt niets zonder bril haha) Maar het fijnste is om gewoon allebei te hebben, zodat je kunt wisselen!

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Aah super! Vind het nu namelijk nog heeeel erg wennen, maar als de nadelen verdwijnen lijkt het me wel wat.

   Reageer...
 • Florence

  Ik heb beiden maar ik draag wel liever lenzen, hoewel ik het soms nog wel eens fijn vind om mijn bril boven te halen :’)

  Reageer...
 • Lisa

  Oh ik kan zo nog honderd nadelen opnoemen van mijn bril. Hij is op één of andere manier al-tijd vies, je raakt hem kwijt… en na een jaar kloppen mijn glazen niet meer maar met mijn zonnebril stel ik het vervangen nog maar even extra lang uit (want duur). Ik heb al een bril sinds ik vier was en ik ben niet van plan om hem in te ruilen voor lenzen. Maar ja, iedereen heeft andere voorkeuren (en andere ogen) dus je moet vooral doen wat voor jou fijn werkt!

  Reageer...
 • Hesteranne

  Ik heb een tijdje lenzen gehad maar ik had (voor mijn gevoel in ieder geval) snel last van mijn ogen. Ik kon niet wachten als ik thuis was om ze uit te doen. Inmiddels draag ik gewoon weer een bril, al vind ik lenzen mooier staan. Ik denk wel dat ik op een gegeven moment er lenzen bij neem maar voorlopig ben ik heel blij met mijn bril!

  Reageer...
 • Cindy

  Ik draag overdag altijd mijn bril, op mijn werk. Alhoewel ik mijzelf met lenzen leuker vind, was het geen optie, omdat ik hele droge ogen heb. Voor een dagje weg, sporten of een avondje stappen draag ik liever lenzen. Ik moet eerlijk bekennen dat ik het beter zie met mijn bril en als ik de hele dag mijn bril op heb gehad en ik doe ’s avonds mijn lenzen in, dan zie ik echt slecht met lenzen in. Zonnebril op sterkte ligt altijd in de auto, ik kan niet zonder.

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Heb je dan voor de momenten dat je toch je lenzen draagt, daglenzen? Weet nog niet helemaal hoe ik dat wil gaan doen namelijk. Klinkt wel als een goede mix! Wen je vervolgens wel weer aan je lenzen als je ze ’s avonds in doet?

   Reageer...
   • Blauwesokken

    Denk dat het per persoon verschillend is? Ik heb zelf nooit last van de overgang van bril naar lenzen of andersom. Zie met beide even scherp ook.

    Reageer...
 • Emma

  Leuk artikel! Ik heb laatst ook de voor- en nadelen van een bril op een rijtje gezet haha. Zelf ben ik een fervent brildraagster en ik weet niet beter dan dat ik een bril heb. Lenzen lijken me van die irritante priegeldingen haha…
  X Emma

  Reageer...
 • Sabine

  Ik begon ooit met een bril die ik dan alleen droeg als het nodig was, bijvoorbeeld in de klas. Toen ging mijn sterkte ook achteruit en had ik hem eigenlijk wel constant nodig, maar ik vond het niet leuk staan, dus ging ik een tijdje voor lenzen. Vervolgens ging mijn bril kapot, en had ik een nieuwe die ik zo leuk vond staan dat ik mijn lenzen liet liggen (ook omdat ik het maar irritant vond om elke keer in te doen en uit te halen). En nu ben ik al jaren ‘dat meisje met die bril’ en vind ik mijn gezicht kaal zonder, haha. :D

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Haha wat een gedoe is dat allemaal geweest! Ik vind je bril ook heel erg leuk bij je staan!

   Reageer...
   • Sabine

    Haha ja, en mijn sterkte verandert ook nog elk jaar… Grr. Dankjewel, die van jou is ook heel leuk! :D

    Reageer...
 • Anneleen

  Slecht zien lijkt me zo vervelend. Ik heb geen ervaring met brillen/lenzen, maar mijn moeder draagt een bril en vind dit soms echt vervelend, een bril is heel snel vuil en hij dampt inderdaad geregeld aan… Ik vind jou ook leuk staan met bril :)

  Reageer...
 • Ysanne

  Wat apart dat het zo snel achteruit ging opeens. Ik heb zelf nachtlenzen, heel tevreden over! Nooit gedoe overdag met lenzen (omdat je ze dan dus niet in hebt haha) en ’s nachts slaap je toch dus dan merk je het niet.

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Daar heb ik een aantal keer over gehoord! Hoe werkt dat precies? Je draagt ze snachts en daardoor zie je overdag goed? Dat lijkt me echt geweldig!

   Reageer...
 • Simone

  Ik heb jaren een bril gehad. Maar later bleek dat ik heel ergens anders hoofdpijn van kreeg. En dat was te droge ogen. Sinds een aantal maanden heb ik dus geen bril meer maar alleen oogdruppels. Ik vond een bril echt verschrikkelijk en dit is echt fantastisch. Geen hoofdpijn meer!

  Reageer...
 • Karin

  Ik had zo ongeveer hetzelfde probleem met brillen en lenzen, maar wat de PERFECTE oplossing voor mij was, zijn nachtlenzen. Het lost ook jouw ‘nadelen’ argumenten voor zowel de bril als lenzen op. Je slaapt met de lenzen in, dus weinig last van vuiltjes door het ‘dagelijks gebruik’. ‘S Nachts wordt dan de bolling van je oog weer teruggevormd naar de ‘scherpe’ stand, waardoor je overdag goed kunt zien. Bij mij werken ze goed, bij de laatste check zag ik zelfs tot 150% scherp dus zelfs veel scherper dan de gemiddelde persoon. Ik moet wel zeggen dat ze niet supercomfortabel slapen, maar ik vind het goed te tolereren :)

  Reageer...
 • Elsbet | La Vie Pure

  Ik heb nu al meer dan een jaar lenzen en ben er ontzettend over te spreken, ik zie dan weer persoonlijk zo goed als geen nadelen :)

  Reageer...
 • Elisa

  Ik zou bijna roepen “wees blij dat je lenzen kunt!!!” Maar dat klinkt zo onaardig en zo bedoel ik het helemaal niet :) Maar ik heb de keuzen nooit mogen maken, lang leven ingewikkelde ogen :) Gelukkig ben ik niet anders gewenst dan van 2 jarig klein meisje n de kinderwagen met een brilletje. De baby foto’s zijn wel super schattig daardoor hihi.

  Reageer...
 • Paul

  Een bril staat je goed hoor! Zelf ben ik ook een brildrager, maar ik vind lenzen niet prettig. Mijn ogen voelen droog en geïrriteerd wanneer ik lenzen draag, dus die heb ik al jaren geleden afgezworen.

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Dankjewel! Ik heb ook liever een bril, ben hard op zoek naar een leuk montuur!

   Reageer...
 • Roos

  Grappig artikel, ik ben namelijk aan het twijfelen om permanent over te gaan op bril! Ik draag nu ook vaak lenzen, maar ik heb hele droge ogen dus dat kan ik sowieso niet de hele dag doen. Wat jij zegt qua bril even afzetten enzo… dat ligt ook echt aan je sterkte. Ik heb best wel slechte ogen en zelfs computeren zonder bril zou niet gaan, dan zie ik echt te weinig.

  Reageer...
 • Janike

  hoi!
  idd vreemd dat je ogen zo achteruit zijn gegaan! hebben ze ook je oogdruk gemeten? als die verhoogd is kan het idd de sterkte van je ogen beinvloeden.

  Reageer...
  • Meike

   Oh en ik denk dat een vlindermodel je geweldig zou staan!

   Reageer...
  • Lauriëtte

   Achteraf bleek dat mijn ogen achteruit waren gegaan door mijn hoge bloedsuikers. Na de diagnose van diabetes werd alles weer normaal.

   Reageer...
 • Zonnebril op sterkte van Ace & Tate - Wish Flower

  […] sinds vorig jaar oktober een bril heb en in de tussentijd, afgezien van Kreta waar ik enorm zat te rommelen met lenzen, geen tropische bestemmingen heb bezocht, is het niet eerder nodig geweest om een zonnebril op […]

  Reageer...
 • De diagnose van diabetes; groetjes vanuit het ziekenhuis - Lauriëtte

  […] te vullen, zoveel dorst had ik. Ook kreeg ik bij de opticien te horen dat de sterkte van mijn ogen flink achteruit was gegaan en als klap op de vuurpijl viel ik ook nog eens vier kilo af, wat voor mij vrij veel is, […]

  Reageer...
 • The diagnosis of diabetes; hello from the hospital - Lauriëtte

  […] again to fill it up again, that’s how thirsty I was. At the optician’s I was told that the strength of my eyes had deteriorated considerably and to top it off, I also lost four kilos of weight, which is quite a lot for me, as I […]

  Reageer...
 • De diagnose van diabetes; weer thuis na mijn ziekenhuisopname - Lauriëtte

  […] tijdje terug schreef ik over mijn brillen en lenzen perikelen. In oktober kreeg ik een bril met sterkte -0.5 en kon ik nog prima zien zonder bril. Tijdens de […]

  Reageer...
Laat een reactie achter

In samenwerking met
 • Interesse in een samenwerking?