Bezienswaardigheden in New York die je gezien moet hebben

Na het behalen van mijn diploma in 2013 wilde ik eigenlijk maar één ding. Op reis naar de stad die altijd hoog op mijn lijstje had gestaan. The city that never sleeps, New York! Sinds mijn bezoek aan deze wereldstad heb ik er geen seconde spijt van gehad en wil ik het liefst elk jaar voor een weekje terug naar New York. Tijdens het schrijven van dit artikel en het terugzien van de foto’s kreeg ik zelfs een klein beetje heimwee. De mooie parkjes, de vriendelijke mensen, de sfeer. Ik hou van New York!

New York zit vol met prachtige bezienswaardigheden!

Veel mensen denken dat ze net zoals bij een ‘normale’ stedentrip naar bijvoorbeeld Berlijn of Londen genoeg hebben aan twee à drie dagen om alle bezienswaardigheden te bezoeken. Helaas pindakaas, als je geen gehaaste vakantie wilt, raad ik je echt aan om langer naar New York te gaan, want aan een paar dagen heb je niet genoeg. Tijdens mijn bezoek in 2013 zijn we acht dagen in New York geweest, waarvan ik de eerste twee dagen ziek in bed gelegen heb. Als je vijf à zes dagen gaat, dan heb je genoeg tijd om de onderstaande bezienswaardigheden te bezoeken! Voor dit artikel heb ik mijn best gedaan om alleen de must see bezienswaardigheden uit te lichten, maar zoals je misschien begrijpt was dat een lastige opgave! ;)

Stadsparken van New York

Hoewel je het misschien niet zou verwachten, kent New York vele stadsparken. Je hebt natuurlijk Central Park (daarover later meer), maar terwijl je door Manhattan loopt kom je regelmatig een gezellig stadspark tegen waar mensen genieten van hun lunch, even bijkletsen, lezen of de hond uitlaten. Zo vind je bijvoorbeeld helemaal in het zuiden van Manhattan Battery Park, waar je met de boot naar het Vrijheidsbeeld kan gaan, daarover later ook meer. Bij de New York University heb je Washington Square Park met een grote fontein in het midden en naast de vele andere stadsparken heb je ook nog mijn twee favorieten; Bryant Park en Madison Square Park.

Bryant Park

Bij de New York Public Library vind je Bryant Park, een gezellig stadspark met een groot grasveld tussen alle hoge gebouwen in. Bryant Park ligt midden in het centrum, halverwege Times Square en Grand Central. Zoals in alle stadsparken van New York, staan er overal bankjes en tafeltjes zodat je even kan uitrusten. In Bryant Park hebben ze zelfs een Reading Room! Hier staan allemaal boekenkasten, waar je gewoon gratis gebruik van kan maken. Iets wat je in Nederland niet snel zal zien.

Bezienswaardigheden New York Bryant ParkBezienswaardigheden New York Bryant Park

Madison Square Park

Als je vanaf Times Square richting het Flatiron building loopt zie je Madison Square Park vanzelf liggen. In dit iets grotere stadspark kan je genieten van de beroemde Shake Shack burgers! Helaas was ik op die dag nog een beetje ziekjes en heb ik tot op de dag van vandaag nog steeds geen Shake Shack burger gegeten. Maybe next time! In Madison Square Park zit het overigens vol met eekhoorntjes, so cute!

Bezienswaardigheden New York Madison Square ParkBezienswaardigheden New York Madison Square Park

Times Square en Broadway

Het wereldberoemde Times Square en Broadway zijn plekken waar je gewoon eens geweest moet zijn. De hoge gebouwen, het entertainment op straat en de felle schermen die je tegemoet komen zorgen ervoor dat het behoorlijk indrukwekkend is als je daar om je heen kijkt. Het is zowel overdag als ’s avonds leuk om een bezoekje te brengen, maar ’s avonds is het net iets indrukwekkender door alle lichtjes!

Bezienswaardigheden New York Times Square

Ground Zero Memorial & Museum

Hoewel het niet bepaald een leuke bezienswaardigheid is, kan je een bezoek aan het Ground Zero Memorial eigenlijk niet overslaan. Op de locatie waar voorheen de Twin Towers stonden is een monument gebouwd, dat zo indrukwekkend is, dat het moeilijk is om het te beschrijven. Voorheen was het verplicht om voorafgaand aan je bezoek een ticket aan te schaffen met daarop een tijdsvak. Inmiddels is dit afgeschaft en is het Memorial voor iedereen dagelijks geopend van 7:30 t/m 21:00. Tijdens ons bezoek was het museum nog in aanbouw; Inmiddels is deze ook voor bezoekers toegankelijk. Voor een bezoek aan het Ground Zero Museum heb je wel een ticket nodig!

Bezienswaardigheden New York Ground Zero Memorial

Het Vrijheidsbeeld

Het Vrijheidsbeeld, ook wel bekend als het Statue of Liberty, is het bekendste symbool van New York en daarom ook één van de meest bezochte bezienswaardigheden. Op het zuidelijkste puntje van Manhattan pak je de boot vanaf Battery Park en wordt je naar Liberty Island gebracht. Deze bezienswaardigheid is niet alleen dankzij het Vrijheidsbeeld de moeite waard, maar vooral ook dankzij het uitzicht. Vanaf de boot én vanaf Liberty Island heb je namelijk een geweldig uitzicht over Manhattan, zoals je ook in alle films ziet! ;) Het vrijheidsbeeld is op drie manieren te bezoeken, zo kan je een bezoek brengen aan de kroon van het Vrijheidsbeeld, het voetstuk, of alleen het eiland zelf. Als je een bezoek wilt brengen aan de kroon, is het belangrijk om ruim van tevoren online tickets te bestellen, deze zijn namelijk al maanden van tevoren uitverkocht!

Bezienswaardigheden New York VrijheidsbeeldBezienswaardigheden New York VrijheidsbeeldBezienswaardigheden New York Manhattan

De Brooklyn Bridge

De Brooklyn Bridge verbindt Manhattan met Brooklyn, dat volgens veel mensen ook de moeite waard is om te bezoeken, maar waar ik zelf helaas niet ben geweest. Veel van de bezienswaardigheden van New York zijn, in mijn ogen, tot stand gekomen door de vele films en series. Zo vind ik zelf de Brooklyn Bridge eigenlijk niet heel erg bijzonder, maar vond ik een bezoek toch de moeite waard omdat je de brug vaak voorbij hebt zien komen in de series en het dan toch leuk is om er eens geweest te zijn!

Bezienswaardigheden New York Brooklyn BridgeBezienswaardigheden New York Brooklyn Bridge

Grand Central

Hetzelfde geldt eigenlijk voor Grand Central dat ook in vele films heeft mogen fungeren als filmdecor. Zelf kan ik mij nog goed herinneren dat Grand Central het decor was in de allereerste aflevering van Gossip Girl waarin Serena van der Woodsen weer aankomt in Manhattan of bij het romantische moment van Blair en Chuck dat elke Gossip Girl fan zich nog kan herinneren. Het gebouw is erg groot en als je er eventjes rondloopt zal je je verbazen over hoe mooi en gedetailleerd de gangen en ruimtes zijn.

Bezienswaardigheden New York Grand CentralBezienswaardigheden New York Grand Central

Central Park

Het bekende Central Park van New York is écht een must en daarom raad ik ook aan om daar echt een dag voor uit te trekken. Er is namelijk zoveel te doen! Ik vond vooral de veelzijdigheid van Central Park fascinerend. Zo heb je lang uitgestrekte grasvelden, rotsen met kleine watervalletjes, een aantal meren en zelfs een kasteeltje!

Bezienswaardigheden New York Central ParkBezienswaardigheden New York Central ParkBezienswaardigheden New York Central ParkBezienswaardigheden New York Central Park

Metropolitan Museum

Terwijl je in Central Park bent kan je natuurlijk een mooie wandeling maken (zeker doen!), genieten van een kopje thee in de zon of lekker in het gras een boekje lezen (wel een beetje afhankelijk van het seizoen uiteraard). Maar je kan ook een bezoek brengen aan het Metropolitan museum aan de rand van Central Park. Hoewel ik zelf geen groot museumfan ben, hebben we toch een bezoekje gebracht aan het Metropolitan waar onder andere schilderijen hangen van Rembrandt, Vermeer en Van Gogh. Hoogtepuntje van het Metropolitan was het dakterras, waar je een prachtig uitzicht hebt over de bomen van Central Park en de wolkenkrabbers.

Bezienswaardigheden New York Metropolitan Museum

Central Park Zoo

Ook leuk om te bezoeken als je bij Central Park bent; Central Park Zoo! Het is een kleine dierentuin, maar super leuk om te bezoeken! In het midden bij de Central Garden is een groot bassin met zeeleeuwen en daaromheen zijn gebieden met tropische dieren zoals slangen en andere reptielen, panda’s, aapjes, beren, pinguïns en meer!

Bezienswaardigheden New York Central Park ZooBezienswaardigheden New York Central Park Zoo

Empire State Building

Een bezoek aan één van de hoogste gebouwen mag natuurlijk niet ontbreken als je een bezoekje brengt aan New York. Er zijn een aantal alternatieven; Tijdens ons bezoek aan New York hebben wij het Empire State Building bezocht en als je daar bovenop staat heb je echt het gevoel alsof je on top of the world staat. Alternatieven zijn het observatie dek van het Rockefeller Center, genaamd Top of the Rock. En nu nu het One World Trade Center, ook wel bekend als de Freedom Tower, ook toegankelijk is, kan het ook de moeite waard zijn om vanaf daar de stad te bekijken!

Bezienswaardigheden New York Empire State BuildingBezienswaardigheden New York Empire State BuildingBezienswaardigheden New York Empire State Building

High Line

Tijdens ons bezoek in New York kwamen wij eigenlijk per toeval terecht bij de High Line. Het is een langgerekt stadspark van 1,6 kilometer dat aangelegd is op een oud traject van een verhoogde spoorweglijn. Langs het centrale wandelpad is veel groen aangelegd en zijn er ook gedeeltes waar je lekker in het gras kan liggen. Onderweg is er gelegenheid om even uit te rusten, zo zijn er allemaal verschillende bankjes en lounge-gebieden. Zeker de moeite waard om eens overheen te lopen! :)

Bezienswaardigheden New York High LineBezienswaardigheden New York High LineBezienswaardigheden New York High LineBezienswaardigheden New York High LineAls ik alle bezienswaardigheden van New York zo onder elkaar zie staan besef ik mij pas écht hoeveel moois de stad te bieden heeft. Als je minder tijd hebt, zou ik misschien de Brooklyn Bridge en Grand Central overslaan, maar de andere bezienswaardigheden moet je eigenlijk wel gezien hebben! Ik kan niet wachten op mijn volgende bezoek!

Ben jij wel eens in New York geweest?

Gerelateerde artikelen

Reacties

Laat je ook een reactie achter?

 • Sonja

  New York! <3 Ik ben daar 1 keer geweest, en sindsdien wil ik ontzettend graag een keertje terug. Zo erg zelfs dat ik een tijdje regelmatig droomde dat ik een vliegticket voor 1 euro naar New York kon regelen om er slechts één dagje te zijn, en ik het meteen zonder twijfelen deed… haha!! Mijn absolute hoogtepunt was wel Central Park, ik vond het zo geweldig hoe uitgestrekt dat park is en hoe veelzijdig. Ik droom weer even weg bij je woorden!

  Reageer...
 • Linda

  Jaaaa I <3 NYC! Over 2,5 weken zit ik er weer en hoewel ik de meeste van deze bezienswaardigheden al gezien heb weet ik zeker dat ik naar veel dingen toch gewoon nog een keer toe ga ;-)

  Reageer...
 • Fleur Sophia

  Wat een leuke foto’s allemaal! Ik ben zelf in december voor het eerst in New York voor 6 dagen geweest en heel eerlijk? Ik vond het stiekem wel een beetje tegenvallen. Het was te gek om ooit geweest te zijn – ik wilde hier ook al heel lang een keertje heen- maar ik zou er niet binnenkort perse weer heen hoeven..

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Dat heb ik nog niet zo vaak gehoord! Vond het je naast de bezienswaardigheden ook geen shop walhalla? Alleen voor de winkels die ze daar hebben zou ik al terug willen! ;)

   Reageer...
 • anneleen

  Wat een prachtige foto’s! New York lijkt me zo ontzettend mooi! Ik hoop er ooit samen met Jim heen te kunnen!

  Reageer...
 • Anna

  Ik ga binnenkort in de zomervakantie ook naar NYC.
  Ik heb er ontzettend veel zin in.
  Leuk om te zien wat je er allemaal kan doen!

  Reageer...
Laat een reactie achter

In samenwerking met
 • Interesse in een samenwerking?