De eerste beelden van mijn analoge Kodak Brownie

Oke, laten we eerlijk zijn. Het is eigenlijk niet mijn Kodak Brownie, maar die van mijn oma. Hoe we erop kwamen weet ik eigenlijk al niet eens meer; we hadden het in ieder geval over analoge fotografie. Voordat ik het wist stond ik samen met mijn oma bij de zoldertrap en waren we op zoek naar een écht oude camera. De Six-20 Brownie van Kodak: het meest nostalgische en mooie zwarte doosje dat ik ooit heb gezien. “Neem maar mee”, zei mijn oma.

Wat is daar dan de lol van?

Niet alleen bij mezelf maar ook bij andere leeftijdsgenootjes zie ik soms een soort verlangen naar vroeger. Dat hele digitale ‘altijd online’ wereldje is leuk, maar ouderwetse platenspelers, analoge camera’s, cassettebandjes en videobanden zijn net zo leuk. Mijn favoriete Disney videobanden zal ik bijvoorbeeld nooit wegdoen en stiekem hoop ik dat My First Sony ook nog op de zolder van mijn ouders ligt. Dat analoge van vroeger, en dan met name analoge fotografie is zoiets moois. Terwijl ik dit schrijf besef ik me dat ik waarschijnlijk hartstikke zweverig overkom, maar het is puur. Het is spelen met licht. Er komt geen vonkje elektriciteit bij kijken en je bent er veel bewuster mee bezig dan hoe we nu omgaan met fotografie.

De eerste beelden van mijn analoge Kodak Brownie

Op zoek naar de juiste film

Eenmaal thuis heb ik natuurlijk gelijk het halve internet afgespeurd voor meer informatie over de camera. De Six-20 Brownie van Kodak is een zogenaamde boxcamera, geïntroduceerd in 1946. De versie die ik nu thuis heb, is gemaakt tussen 1946 en 1953; dat betekent dat de camera zo’n 65 jaar oud is! Al snel kwam ik erachter dat de 620 film die in de camera gaat, niet meer te verkrijgen is. Dat is en blijft het nadeel van ouderwetse spulletjes. Gelukkig zijn er een aantal alternatieven en is het mogelijk om een 120 film te gebruiken, die nog wel verkrijgbaar is!

Zo’n camera is nog behoorlijk ingewikkeld, maar dankzij een aantal video’s ben ik erachter gekomen hoe het allemaal werkt. Van de twee manieren om 120 film te gebruiken is er één ingewikkelde manier en, achteraf gezien, ook een hele eenvoudige manier. Omdat ik had verwacht dat alleen de ingewikkelde manier zou werken zat ik er een beetje tegenaan te hikken en heb ik langere tijd niks met de camera gedaan. Tot vorige week!

Nadat het gelukt was om een 120 film te plaatsen kon ik de camera eindelijk gaan gebruiken! Terwijl ik onderweg was naar de stad maakte ik een aantal foto’s: voornamelijk testbeelden om erachter te komen of de camera het überhaupt nog deed. Na de achtste foto bleek de film vol te zijn. Omdat ik geen idee had waar ik 120 film kon laten ontwikkelen reed ik naar Kamera Express. Zij zouden mij vast verder kunnen helpen. En jawel, ik kon de film bij hun achterlaten, super fijn! Twee dagen later kreeg ik al een telefoontje dat ik de negatieven kon ophalen.

De eerste beelden van mijn analoge Kodak Brownie!

Toen ik de negatieven had, reed ik dezelfde dag nog langs mijn ouders. Zij hebben namelijk een mooie negatievenscanner staan, waarmee je negatieven eenvoudig kunt digitaliseren. Zo kon ik binnen 48 uur al het resultaat zien! De kleuren zijn ietwat dof, maar de kwaliteit is boven verwachting. Toch mooi dat ze dat 65 jaar geleden al konden.

De eerste beelden van mijn analoge Kodak BrownieDe eerste beelden van mijn analoge Kodak BrownieDe eerste beelden van mijn analoge Kodak Brownie

Gebruik jij nog wel eens een analoge camera?

Gerelateerde artikelen

Reacties

Laat je ook een reactie achter?

 • Ellen

  Wauw wat cool zeg! Eeg mooi gelukt, ik heb ook nog steeds rolletjes die ik moet laten ontwikkelen, oeps

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Dankje! Gewoon even langs de hema/kruidvat, ben benieuwd! :D

   Reageer...
 • Anna Maria

  Ik vind analoog wel echt heel stoer, had er eentje maar helaas is die echt overleden. Tegenwoordig gebruik ik alleen digitaal…

  Reageer...
 • Stella

  Ah, wat lief dat je die van je oma mee mocht nemen! En wat ziet hij er inderdaad oldschool uit; zo leuk he, zulke dingen van vroeger. Ik snap helemaal wat je bedoelt. Helaas kan al slecht omgaan met de moderne camera’s, laat staan dat ik zoiets moeilijk zal vinden! Ik vind de foto’s wel echt mooi geworden; zo’n leuk effect! Veel plezier er nog mee! Liefs.

  Reageer...
 • Brendon

  Duizend keer beter dan die hipster-filters op Instagram. Lijkt alsof je foto’s uit de jaren 70 hebt geschoten. Erg tof.

  Reageer...
 • Silvana

  Oh WAUW, wat ontzettend tof! Je foto’s zijn echt heel mooi geworden. Ook ik had met mijn oma precies zo’n gesprek, en ook zij greep naar een oude camera die ik mocht hebben; de Olympus Trip 35! Een heel bekend cameraatje, met automatische lichtsensor. Toevallig heb ik er een paar dagen geleden weer een rolletje ingedaan en wilde ik vandaag ermee op pad, alleen regent het nu mega hard. Meh. Maar, ik heb zin om er weer mee aan de slag te gaan!

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Dank je! Aah de Trip 35 is ook tof! :D Ben je al op pad gegaan?

   Reageer...
 • Rianca

  Aaaaah tof! Ik ben dol op analoge fotografie, maar met een camera uit de jaren ’40/’50 is nog veel toffer. Geeft meteen een heerlijk sfeertje. Ik hoop dat je meer beelden gaat maken. <3

  Reageer...
 • Laura

  Oh alles ziet er gelijk veel cooler uit! Love het effect.

  Reageer...
 • Karlijn

  Wat zijn ze mooi geworden!

  Reageer...
 • annouska

  Hey zo 1 staat er ook bij mijn ouders in de kast ter decoratie. Ik vind die zo mooi en blijkbaar maakt hij ook nog gave foto’s. De volgende keer eens vragen of ik hem mag lenen. ^^

  Reageer...
 • Zelf maken: een lichtbak voor dia's - Wish Flower

  […] ik nog het origineel, in de vorm van dia’s. Net zoals mijn oude videobanden van vroeger en de analoge camera van mijn (andere) opa en oma, bewaar ik dit soort nostalgische spulletjes graag als […]

  Reageer...
 • Leuke hoekjes maken in huis met betaalbare posters - Wish Flower

  […] van een gedemonteerde camera, beide in een zwarte lijst. Gecombineerd met mijn analoge La Sardina en Kodak Brownie is het daardoor gelijk een leuk […]

  Reageer...
 • vivian

  hay super toffe blog, ik heb net een six-20 Brownie aangeschaft en ik was benieuwd waar je de rolletjes hebt gekocht?

  groetjes

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Hi Vivian, dankjewel! Ik heb de rolletjes gewoon online gekocht! :)

   Reageer...
 • Emma

  Hoihoi!

  Ik ben even benieuwd hoe het je nu uiteindelijk gelukt is met de 120 film.. De moeilijke manier bedoel je denk ik overspoelen mee en de makkelijke manier met een nagelknipper de spoel bijknippen (heb al uitgebreid research gedaan hihi) Heb zelf de ‘E’ variant onlangs bij de kringloop gekocht. Ben reuze benieuwd of hij nog werkt!!

  Groetjes, Emma

  Reageer...
 • Dingen die ik graag vaker zou willen doen - Wish Flower

  […] dat precies zoiets. Ik vind het nog steeds hartstikke leuk, maar het komt er gewoon niet van. De analoge Kodak Brownie heeft ook eerst maanden liggen te verstoffen voordat ik er iets mee deed; maar toen ik de eerste […]

  Reageer...
Laat een reactie achter

In samenwerking met
 • Interesse in een samenwerking?