Afvallen vs. Aankomen; Accepteer elkaar

Hoewel onderstaande blogpost subjectief is heb ik mijn best gedaan om het zo objectief mogelijk te schrijven. Het is niet mijn bedoeling om mensen aan te vallen of te beledigen.

Vier jaar geleden (wat gaat de tijd toch snel) kreeg ik de ziekte van pfeiffer. Ik was toen ongeveer 2 a 3 maanden uitgeschakeld en heb toen veel tijd doorgebracht in bed. Heel erg veel last had ik er na die paar maanden eigenlijk niet meer van. Ik was wel wat sneller moe, maar meer dan dat was het eigenlijk niet. Ongemerkt ben ik in die periode toch 8 kilo afgevallen en ging ik van een gezond BMI van 20,2 naar een niet meer zo gezond BMI van 17,4. Nu zullen een aantal mensen misschien denken, who cares? Super fijn toch, val je zomaar af zonder dat je er iets voor hoeft te doen! Ik begrijp wel dat sommige mensen dat heel erg fijn vinden, maar het is helaas niet voor iedereen een pretje.

Een BMI van 17,4 is namelijk te laag. Het Voedingscentrum zegt het volgende over ondergewicht: “Ondergewicht of ongewenst afvallen kan worden veroorzaakt door gebrek aan eetlust vanwege een ziekte. Een te laag gewicht kan risico’s voor de gezondheid met zich meebrengen. De conditie kan achteruit gaan en iemand kan zich sneller lusteloos en moe voelen. Ook neemt waarschijnlijk de kans op botbreuken toe. Een BMI van 18,5 of minder is een ernstige risicofactor voor botontkalking. Het is verstandig te proberen aan te komen en zo nodig naar de huisarts te gaan.”

afvallen-vs-aankomen-1

Lang verhaal kort. Dankzij de ziekte van pfeiffer is mijn lever een tijdje van slag geweest waardoor mijn eetlust flink is afgenomen. Ik moet er wel eerlijk bij zeggen dat ik tussendoor pieken heb gehad qua gewicht, waardoor duidelijk is geworden dat hoe ik mij voel wel degelijk in relatie staat tot mijn eetlust. Inmiddels vier jaar later zit ik op een BMI van 18,1 wat dus nog steeds niet ‘gezond’ is. Nu is dat niet meer zo’n super groot probleem, ik hoef namelijk nog maar 1 kilo aan te komen dan heb ik een gezond BMI van 18,5. Maar, ik wil meer dan dat. Voordat ik te maken kreeg met de ziekte van pfeiffer woog ik 59 kilo en dat vind ik wel een mooi streven (BMI van 20,2).

Wij willen juist niet afvallen!

Hoewel het mijn goed recht is om aan te willen komen, heb ik niet het gevoel dat dit door iedereen geaccepteerd wordt en ik ben niet de enige die dit gevoel heeft. Een vriendinnetje van mij heeft een BMI van 15,8 en doet al drie jaar haar uiterste best om aan te komen. Ze studeerde Voeding en Diëtetiek maar is gestopt omdat alles wat ze leerde in de praktijk niet werkte. Zij plaatste afgelopen week het volgende op Facebook:

afvallen-vs-aankomen-2

Als je ondergewicht hebt en en probeert aan te komen en het vervolgens niet lukt, is dat vervelend. Als je vervolgens te horen krijgt dat je niet raar moet doen en tevreden moet zijn met hoe je bent is dat extra vervelend. Je hebt toch maatje 34? Wauw! Ik zou willen dat ik jou was! Prima, jouw goed recht maar iedereen bepaalt zelf hoe die wilt zijn en de wereld zou een stuk gezellig zijn als we elkaar in deze keuze gewoon accepteren. Dus als jij graag maatje 34 wilt zijn dan is dat helemaal prima, maar laat mij dan ook lekker maatje 38 willen zijn zonder dat ik zo’n oordelende -huh-jeetje-jij-bent-gek- blik of opmerking krijg.

Sinds begin januari sport ik twee keer per week en probeer ik doormiddel van krachttraining spieren te creëren wat uiteindelijk weer zorgt voor meer gewicht. Op de website van Achmea Health Center had ik gezien dat ze ook diëtetiek aanbieden en dat leek mij een geweldige combinatie. Want ik kan wel gaan sporten, maar als ik vervolgens meer calorieën ga verbranden dan dat ik binnenkrijg schieten we natuurlijk niks op. Oftewel, ik wil zoveel mogelijk calorieën binnenkrijgen, maar dan wel gezonde calorieën. Het is niet zo dat ik elke dag bij de Bram Ladage wil ontbijten, lunchen en dineren.

Sporten met het voor mij daarbij behorende voedingsadvies vanuit één organisatie onder één dak! Geweldig toch?! Maar helaas is de diëtetiek van Achmea alleen voor mensen die willen afvallen en niet voor mensen die willen aankomen. “Aankomen is gewoon een kwestie van veel eten wat je eventueel kan aanvullen met voedingssupplementen” – Hoppa, nou dan weten jullie dat. Simpel toch? Gewoon een kwestie van doen. Ik begrijp het ergens wel hoor dat er zo makkelijk over gedaan wordt. Ik kan elke dag eten wat ik wil en ik begrijp dat mensen die willen afvallen dat frustrerend vinden. Maar als je elke dag meer moet eten dan waar je eigenlijk zin in hebt en vervolgens als je eigenlijk al bommetje vol zit nog 10 happen moet nemen is dat echt niet fijn. Aankomen is moeilijker dan het lijkt.

Nog een voorbeeld. Als je op bol.com zoekt op afvallen in de categorie Nederlandse boeken, zijn er 332 resultaten. Als je vervolgens in dezelfde categorie zoekt op aankomen (Bedoelde je misschien ‘ankommen’? Huh nee, dit bedoel ik dus..) krijg je slechts 11 resultaten, waarvan 1 enigszins waardevol resultaat, een boekje met het calorieën alfabet, hoera! Raar toch? Overgewicht is schadelijk voor de gezondheid, maar ondergewicht ook. Waarom wordt daar niks over geschreven? Dat is ook belangrijk!

De reden dat ik hier zo’n enorm verhaal over schrijf is omdat ik me regelmatig niet begrepen voel en dat is erg vervelend. Ik wil op mijn blog (onder andere) gaan schrijven over manieren die mogelijk kunnen bijdragen bij het aankomen zoals gezonde calorieënbommetjes, voedingssupplementen en de juiste workouts. Ik heb net zoals vele anderen ook nog wat kilo’s te gaan en samen komen we er vast wel ;)

Gerelateerde artikelen

Reacties

Laat je ook een reactie achter?

 • Nienke

  Ik kan het echt enorm waarderen dat je zo eerlijk bent in je post. Ondanks dat ik juist aan de andere kant van je verhaal zit, oftewel een iets te hoog BMI, herken ik het wel. Ik vind ’t een mooi streven van je en ik hoop dat het je lukt :)

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Wat een super lief berichtje Nienke! Erg fijn om van mensen te horen dat ze het ergens toch begrijpen, ook als ze niet in dezelfde situatie zitten :) Hoewel ik niet precies weet wat jouw doelen zijn (en of je die uberhaupt hebt) hoop ik dat jij ook je doelen behaalt, you can do it! :) Je bent in ieder geval super gezond bezig met gezond eten a la sapjes en superfoods! ;)

   Reageer...
 • kato

  Wat erg voor je, goed dat het al een stuk beter gaat. Ik ken het probleem met willen aankomen en niet lukken en andere die maar niet begrijpen dat het niet zo fijn is. Volhouden meid!

  Reageer...
 • Noraly

  Je verhaal vind ik erg herkenbaar. Mijn aandoening heeft bij mij ook voor gewichtsproblemen gezorgd. Ik zit met mijn BMI juist te hoog en mag ook weer niet te veel afvallen. Heel frustrerend, dus ik kan ook de frustratie van je erg goed begrijpen. Ik heb binnenkort een gesprek bij een personal trainer, dus ik ben erg benieuwd wat dat gaat opleveren. Inmiddels ben ik 7 kilo kwijt, maar ik ben er nog niet. Ik wens je veel succes en hou vol!

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Dat lijkt me ook erg vervelend zeg! Ben benieuwd naar je ervaringen straks met een personal trainer. Dankjewel! Jij ook heel erg veel succes! :)

   Reageer...
 • Gwen

  Zooooo herkenbaar jouw verhaal. Ik zit ook met een laag BMI, 17,9 met kleren aan en weinig tot geen eetlust. Ik ben vandaag bij de diëtiste geweest en inderdaad niks geen praatgroepen, sportgroepen of een combinatie ervan; je moet het alleen doen.

  Mijn streven is naar een BMI van 21 te gaan, dat houdt in dat ik er een kilootje of 10 bij moet hebben. Lijkt me heerlijk om over een tijd in een bikini te lopen en dan geen ribben te zien :-)

  Succes met je mooie streven en bedankt voor je herkenbare verhaal!

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Hoi Gwen! Wat een super fijne reactie! Ik vind het ook altijd fijn om te horen dat ik niet de enige ben haha. Het is inderdaad een kwestie van gewoon doen en dan inderdaad alleen :( Jij ook heel erg veel succes met je streven. Binnenkort komt mijn eerste update op mijn blog! Ik hoop zo wat mensen met hetzelfde ‘probleem’ te kunnen helpen. Bij mij gaat het namelijk langzaam de goede kant op. Heel veel liefs! xx

   Reageer...
 • Raounak

  Heel veel succes!!

  Reageer...
 • jessica

  Heyyy dame,

  Ik ben supper supper blij met je blog. Ik heb namelijk hetzelfde probleem. Niemand om me heen neemt mij serieus. Ik heb helemsal niemand om mee te praten als t gaat om het aankome en iedereen vind mij vreemd genoeg raar.Ik heb altijd al maat 34 en ik probeer nu al 2 jaar om een maat 38 te krijgen. Ik wil so graag een maatje 38 heb er gewoon geen woorden meer voor. Een paar maanden geleden kreeg ik nog buikgriep en ben in 5 dagen 5 kilo afgevallen. Ik ben 1,67 en weeg 50. Mijn huisarts wou me zelfs 2 dagen voeden via een infus maar dat wou ik echt niet. Ik heb morge een afspraak met haar om te kijken wat we aan mijn gewicht kunnen doen. Maar het komt vast helemaal weer goed. Ik zal je blog cker blijven bezoeken voor tips. Xoxo

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Hi Jessica, bedankt voor je reactie en bedankt voor je lieve woorden! Wat vervelend zeg dat het de laatste tijd niet zo lekker gaat! :( Ben benieuwd wat het resultaat is van je afspraak morgen! Ik zal binnenkort weer eens een update plaatsen rondom mijn gewicht! x

   Reageer...
 • Manon

  Klopt wat je zegt, er is zoveel te vinden over afvallen en amper over aankomen terwijl dat voor sommigen echt heel belangrijk is om daar informatie over te vinden. Alles eten wat je wilt werkt niet als je alles kunt eten wat je wilt zonder aan te komen. Succes! En wat je in een latere blog schrijft laat het ook je leven niet beheersen :)

  Reageer...
 • Iris Anastasia

  Ook al is dit een ouder artikel wat ik via Google vond: Hulde en dankjewel voor het delen! :) Ik ben altijd tenger geweest, en als ik ziek ben vliegen de kilo’s eraf. Maar mensen begrijpen inderdaad niet dat aankomen heel lastig kan zijn. Dankjewel voor deze mentale oppepper! ;)

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Je bent van harte welkom! Fijn om te horen dat mensen dit artikel vinden! <3

   Reageer...
 • Bodystore supplementen; Heel veel eiwitten - Wish Flower

  […] groot fan. Omdat ik juist wil aankomen en niet wil afvallen zoals te lezen is in mijn blogpost: Afvallen vs. Aankomen, is het beter om te focussen op krachttraining. Begin dit jaar heb ik me ingeschreven bij een […]

  Reageer...
 • Share; Favoriete artikelen van dit moment #3 - Wish Flower

  […] ik een jaar geleden vertelde, ligt te focus in Nederland vooral op het afvallen want het komt (blijkbaar) vrij zelden […]

  Reageer...
 • Aankomen; Mijn grote plan de campagne! - Wish Flower

  […] ik eerder al vertelde in mijn vorige artikel over Afvallen vs. Aankomen, wil ik graag aankomen. Hoewel er niet veel mensen zijn die dezelfde wens hebben als ik, wil ik er […]

  Reageer...
 • Laten we allemaal iets minder oordelen - Wish Flower

  […] hongeren om size zero te willen zijn. Goede boodschap, alleen een nare manier van communiceren. Ik schreef al eens eerder over de battle tussen aankomen en afvallen. Een battle waar ik nog steeds dagelijks mee bezig ben, […]

  Reageer...
 • Maatje 36; Levende kleerhangers, excuse me? - Wish Flower

  […] dan ook nog eens een levende kleerhanger. Vorig jaar deelde ik al een aantal keer mijn mening over afvallen en aankomen. Omdat ik zelf ervaar hoe lastig het is om aan te komen, zijn dit soort opmerkingen best wel […]

  Reageer...
 • Suikervrij leven; De allereerste stap! - Wish Flower

  […] raar vond, waarom zou je suikervrij leven? Snoepjes zijn toch lekker? Daarnaast wil ik juist graag aankomen, dus hoe meer suiker, des te beter! Beetje bij beetje kom ik er achter dat een suikervrij leven […]

  Reageer...
 • Hardlopen met een hartslagmeter - Wish Flower

  […] ik kwam er pas na ongeveer 2 maanden achter dat er vetverbranding in dat rijtje stond en dat dat iets is wat ik absoluut niet wil. Door bewust bezig te zijn met hartslagzones kan je je lichaam op de juiste manier […]

  Reageer...
 • Sap Gezond; Gezonde sappen voor de gezondheid - Wish Flower

  […] een prachtige foto, maar dat is ook de enige foto zie je zult vinden. Wel was blij verrast toen ik ondergewicht in de lijst van aandoeningen zag staan, […]

  Reageer...
 • Hardlopen met een hartslagmeter - Lauriëtte

  […] ik kwam er pas na ongeveer 2 maanden achter dat er vetverbranding in dat rijtje stond en dat dat iets is wat ik absoluut niet wil. Door bewust bezig te zijn met hartslagzones kan je je lichaam op de juiste manier […]

  Reageer...
Laat een reactie achter

In samenwerking met
 • Interesse in een samenwerking?