2500 calorieën per dag is veel

Met een diepe zucht plof ik op bed. Ik zit vol, bommetjevol. 2500 calorieën per dag is veel. Heel erg veel. Het is fijn hoor, om altijd maar te kunnen eten wat je wilt. Maar eten omdat je de 2500 calorieën per dag wilt aantikken is geen pretje. Omdat mijn BMI te laag is en ik een tijdje terug spontaan nog een paar extra kilo afviel, ben ik twee weken geleden op bezoek gegaan bij mijn diëtiste van Diabeter. Omdat er door de huisarts geen verklaring gevonden was voor mijn gewichtsverlies kunnen we alleen maar kijken hoe we de kilo’s er weer aan kunnen krijgen.

Op gewicht blijven vs. aankomen

Op basis van een voedingsdagboek dat ik braaf heb bijgehouden, kwamen de diëtiste en ik tot de conclusie dat ik genoeg eet om op gewicht te blijven, maar te weinig eet om aan te kunnen komen. Mijn dagelijkse energiebehoefte is ingeschat op 1950 calorieën. Maar als je wilt aankomen heb je hier niet genoeg aan en zul je dit met 300-400 calorieën per dag moeten verhogen. Omdat ik de lat graag iets te hoog leg, streef ik nu naar 2500 calorieën per dag.

Calorieën, kilocalorieën, kilojoules?

In de wereld van afvaldiëten maar ook die van aankomdiëten kom je allemaal verschillende termen tegen. Maar zijn het nu calorieën, kilocalorieën, kilojoules? Wat is het verschil? Waar moet je op letten? In de wereld van koolhydraten tellen ben ik bekend, maar in de wereld van calorieën tellen ben ik nog vrij nieuw. Als je op een verpakking kijkt, staan er op het etiket vaak kJ (kilojoules) vermeld en kcal (kilocalorieën). In dieetland wordt er eigenlijk altijd gekeken naar de kcal, welke in de volksmond gewoon calorieën genoemd worden. Als ik het dus heb over 2500 calorieën, zijn dat eigenlijk 2500 kilocalorieën.

2500 calorieën per dag is veel

Volstouwen

Hoewel ik nooit van de voedingsdagboeken ben geweest, zweer ik nu bij de app van FatSecret. In deze app hou ik alles bij wat ik gedurende de dag eet. Je kunt je eigen kookboekje maken met recepten, producten toevoegen aan de hand van de barcode en alles tot op de milligram nauwkeurig bijhouden. Dankzij het voedingsdagboek zie ik nu precies hoeveel calorieën ik die dag al heb gegeten en hoeveel ik er nog moet. Ook kun je de verdeling tussen koolhydraten, eiwitten en vetten zien. Het helpt mij dus ook nog eens met het tellen van koolhydraten! Het vergt wat zelfdiscipline en oefening, maar als je eenmaal gewend bent om netjes elke dag een voedingsdagboekje bij te houden, is het de ideale tool om inzicht te krijgen.

Het begin is er, de eerste paar honderd gram zijn er bij!

Gerelateerde artikelen

Reacties

Laat je ook een reactie achter?

 • Marlissa

  Die app is inderdaad heel handig! Veel succes X

  Reageer...
 • Jacqueline

  Ik ben juist bezig met afvallen en hield dat in het begin ook strak bij met een app. Nu vertrouw ik wat meer op mijn eigen gevoel, ik weet wat ik ongeveer kan eten.
  Ik vind het namelijk best een klus, dat bijhouden. Ben jij dat nog niet zat? ;-)

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Haha, ja wel een beetje ;) Zit nu op twee weken. Sinds een paar dagen vul ik alles na het avondeten in en dan weet ik op dat moment de tussenstand. Succes!

   Reageer...
 • Anna Maria

  Voor mij is het juist lastig om altijd netjes op gewicht te blijven, ik kom juist zo makkelijk aan. Maar nu dat ik juist genoeg moet eten en vooral gezond omdat ik niet meer alleen ben. Maakt het wel extra lastig, dus dankjewel voor de tip voor de app.

  Hopelijk vind jouw je gewicht snel weer terug.

  Reageer...
 • Paul

  Oef, ik benijd je niet hoor. Het lijkt me heel veel om 2500 calorieën per dag te eten. Niet fijn! Ik ga FatSecret eens downloaden omdat ik wat kilootjes kwijt wil, en dat ondanks mijn fanatieke sporten niet erin slaag. Ik ben benieuwd waar mijn overtollige calorieën vandaan komen, want ik begrijp het niet.

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Dat hoor ik niet vaak van iemand die zelf wat kilootjes kwijt wil raken. Fijne reactie, dank je! Ik hoop dat FatSecret je wat inzicht kan geven! :)

   Reageer...
 • Marije

  Hoi Lauriëtte, hier nog een type-1 diabeet die moeite heeft met het hele eet-verhaal. Ook ik ben volgens alle ‘gemiddeldes’ te licht, en val door stress/emoties snel af. Ik zou dus eigenlijk meer moeten eten. Wat bij mij dan neer komt op slecht eten, wat ellende betekent qua bloedsuikers. Moeilijk moeilijk! Ergens ben ik het ook zat dat me wordt vertelt dat mijn gewicht niet oké is, en hier en daar wordt aangekeken met twijfelende blikken (zou ze geen eet probleem hebben..?). Hopelijk heb je een goede klik met de diëtiste en lukt het je – zonder al te misselijk te worden – lekker in je vel te komen! Liefs

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Hi Marije, lastige combinatie is het he? Vond aankomen al lastig zonder diabetes, maar met diabetes is het niet veel makkelijker ;) Bedankt voor het delen van jouw ervaring! Jij ook veel succes! :)

   Reageer...
Laat een reactie achter

In samenwerking met
 • Interesse in een samenwerking?