Mijn 25-jarige puberhuid en strijd tegen acne

Het zal deze keer allemaal wel meevallen. Na een paar maanden is mijn huid vast gewend aan de nieuwe hormoonbalans. Van mijn optimistische gedachten bleek helaas niets waar. Begin dit jaar vertelde ik dat mijn huid drie maanden nadat ik gestopt was met de Diane pil langzaam weer begon te veranderen in dat van een 14-jarige puber. Met een beetje geduld en een maandelijks bezoekje aan de schoonheidsspecialiste zou ik er wel komen. Nu zes maanden verder heb ik het punt bereikt waarop er écht iets moest veranderen.

Mijn strijd tegen acne

Opnieuw beginnen met de Diane pil was geen optie, dat wil ik ook helemaal niet. Mijn schoonheidsspecialiste was ook ten einde raad. Je wilt natuurlijk bij een maandelijks bezoek verbetering zien, maar bij mij mochten ze iedere maand weer opnieuw beginnen. Waar bezoekjes aan de schoonheidsspecialiste voor de meeste mensen gezien wordt als ontspanning en een verwenmomentje, ga ik soms nog liever naar de tandarts. Het is voor een goed doel, maar zo’n acne behandeling is écht afzien. Na een halfjaar kunnen we concluderen dat het gewoon allemaal van binnenuit komt. Het maakt niet uit wat ik eet of hoe ik mijn huid verzorg, die talgproductie is gewoon helemaal van slag.

Het valt toch allemaal wel mee…?

Ja! De mensen die mij zo nu en dan of zelfs dagelijks zien zullen inderdaad denken dat er niks aan de hand is en dat het allemaal wel meevalt, maar daar doe ik dan ook veel moeite voor. Er bestaan verschillende soorten acne en in mijn geval is het een variant die niet heel erg opvalt. Mijn talgproductie is zo gigantisch hoog dat als ik ’s ochtends mijn haar was, het ’s middags alweer vet is. Hetzelfde geldt voor mijn huid, hoeveel ik ook betaal voor de beste huidverzorging en hoeveel tijd ik er ook aan besteed iedere dag, het maakt allemaal niks uit. Daar komt ook nog eens bij dat mijn opperhuid vrij stevig is, waardoor mijn vorm van acne vooral onderhuids is en slechts een enkele keer aan de buitenkant te zien is.

Hartje Havenziekenhuis

Met tegenzin besloot ik om toch maar naar de huisarts te gaan. Halverwege 2013 was ik ook al eens met hetzelfde probleem door de huisarts doorverwezen naar een dermatoloog. De niet zo vriendelijke dermatoloog in het Sint Franciscus ziekenhuis haalde haar schouders op, tsja niks aan te doen. Kut voor je joh. Omdat mijn nieuwe huisarts niet zo goed wist wat we moesten doen verwees ook zij mij door naar een dermatoloog. Omdat ik nog nooit teleurgesteld ben in het Havenziekenhuis besloot ik deze keer daar naartoe te gaan.

Met een ietwat negatieve instelling ging ik naar mijn eerste afspraak, ervan uitgaande dat ik weer te horen zou krijgen dat er niks gedaan kon worden. Maar het tegenovergestelde gebeurde! Na het vooronderzoek door een arts in opleiding kwam de dermatoloog, die nogmaals alles eens goed bekeek en mijn verhaal aanhoorde. De dermatoloog was vrij bot, maar recht door zee en oplossingsgericht! Daar houden we van! Op mijn vragen gaf hij antwoord en binnen 5 minuten was er een compleet actieplan opgesteld.

Ik kreeg een recept voor het medicijn Roaccutane, moest direct bloed laten prikken en we zouden elkaar over een maand weer zien voor een controleafspraak. Twijfelachtig pakte ik het recept aan; “Is Roaccutane niet dat omstreden mega-agressieve middeltje?” – “Mwah, het is een paardenmiddel, maar het werkt, ondanks dat het flink wat bijwerkingen kan hebben.” Blij liep ik het ziekenhuis weer uit, eindelijk iemand die met een oplossing komt!

De eerste paar weken met Roaccutane zijn goed verlopen, over een tijdje zal ik mijn ervaring en voortgang delen! Heb jij ervaring met acne en/of Roaccutane?

Gerelateerde artikelen

Reacties

Laat je ook een reactie achter?

 • Stella

  Een van mijn beste vriendinnetjes is ook aan de roaccutane gegaan een paar jaar geleden. Maar, ze slikt nu ook de pil. Toch heeft de roaccutane voor haar erg goed geholpen. Mijn ex-vriend ook, trouwens. Die heeft op een jongere leeftijd al roaccutane geslikt (op zijn 15e of zo geloof ik) en hij heeft ook bijna nooit ergens last meer van. Is wel heftig spul geloof ik.. Ik hoop dat het helpt lieve Laurie, kan me voorstellen dat je het vervelend vindt! Toch ben je ook mooi mèt wat meer pukkeltjes. Knuffels <3

  Reageer...
 • EmilyLotus

  Fijn dat je wat verder bent gekomen bij deze arts. Hopelijk gaat het medicijn wat voor je doen!

  Reageer...
 • Laurine

  Ik moet waarschijnlijk in het najaar met roaccutane, aangezien mijn acne ook niet verdwijnt. Nu vroeg ik me af of jij veel last hebt van de bijwerkingen. Verbrand je inderdaad sneller en heb je veel last van droge ogen, lippen, huid,… ? Hopelijk werkt het goed voor jou!

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Vind ik lastig om te zeggen omdat ik het pas een aantal weken gebruik. Droge lippen; Ja zeker! Zonder labello ga ik de deur niet uit. Droge ogen heb ik weinig last van, mijn huid smeer ik 4x per dag in, maar het is het allemaal waard! Het werkt bij iedereen anders, misschien dat het bij mij ook nog anders wordt. Of ik sneller verbrand weet ik niet, daar gaan we in september achter komen. Ben benieuwd of je het medicijn gaat gebruiken! :)

   Reageer...
 • Britt

  Ik snap je helemaal, ik maak hetzelfde mee! Ik ben benieuwd naar je verhaal naar roaccutane, helaas mag ik het niet nemen van mijn ouders, want ik ben nog jong en het valt allemaal wel mee enz. Ik hoop dat het werkt bij jou! (en vooral succes bij het smeren van lippenbalsem, pfoe.)

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Als je nog jong bent, zou ik er inderdaad nog even mee wachten! Dankjewel!

   Reageer...
 • Joyce

  Ik heb eigenlijk precies hetzelfde probleem als jij en na bijna 2 jaar nog steeds dat puberhuidje. Ik ken roaccutane niet, maar wat ik me dan weer afvraag: hoe kan een ander medicijn hier dan blijvend tegen helpen? Als je ermee zou stoppen, komt het dan niet terug? Ik ben in elk geval benieuwd naar jouw ervaringen hiermee

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Hi Joyce, dat durf ik nog niet te zeggen. Van wat ik heb gelezen is het effect (afgezien van de bijwerkingen) van roaccutane blijvend bij de meeste personen. Ik ga je op de hoogte houden! :)

   Reageer...
 • Sergio

  Hallo, Ik (M) 25 heb inmiddels ook al 10jaar last van Agne (Rug). Heb al diverse recepten geprobeerd op aanraden van Huisarts waaronder Antibotica-kuren. Roaccutane rade hij mij ten strengste af omdat dit inderdaad een heftig middel is waarvan is bewezen dat het je onvruchtbaar kan maken. Dus voor mij werd het dit middeltje (lees troep) niet.. Ik heb ervoor gekozen om naar een gespecialiseerde Schoonheidsspecialiste te gaan die gespecialiseerd is op Huidverbetering. Nu na 7 maanden hebben we voor mij de juiste behandelwijze gevonden en zijn grote stappen gezet waardoor er voor mij na bijna 10jaar een eind aan de Agne lijkt te komen.

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Hi Sergio, bedankt voor je reactie! Dat zwangerschap niet mogelijk is tijdens het gebruik van Roaccutane is bekend, maar dat het kan leiden tot onvruchtbaarheid is niet bewezen, anders zouden ze het middel nooit voorschrijven en zou ik het zeker niet gebruiken. Goed om te horen dat er voor jou ook een oplossing is na zoveel jaar! :)

   Reageer...
 • Gestopt met roaccutane: zes maanden later - Wish Flower

  […] er voorlopig niet meer uit. Radeloos melde ik mij weer bij de huisarts en dermatoloog. Ik voelde me een 14-jarige puber en zat alles behalve lekker in mijn vel. Het was niet zozeer dat mijn huid vol puistjes (acne) zat, […]

  Reageer...
 • Mijn ervaring met de Freestyle Libre (met video) - Lauriëtte

  […] moet ik er wel bij vermelden dat mijn huid door het gebruik van Roaccutane een stuk droger is geworden en de sensor daardoor nu misschien ook beter blijft zitten. Het is […]

  Reageer...
Laat een reactie achter

In samenwerking met
 • Interesse in een samenwerking?