10 Tips tegen somberheid & stemmingswisselingen

10 Tips tegen somberheid en stemmingswisselingen

Terwijl ik op de bank zit, me niet al te top voel en eigenlijk nergens zin in heb, bedenk ik me dat het misschien een goed moment is om het artikel te schrijven met tips tegen somberheid. Dit soort momenten zijn voor mij erg gevaarlijk. Het allerliefst loop ik nu namelijk naar de slaapkamer, rol mezelf op in de dekens als een klein bolletje en ga ik het leven overdenken, voor sommige is dat misschien fijn, voor mij is dat foute boel.

Op het moment dat ik er aan toegeef is het moeilijker om er weer uit te komen. Tijdens mijn depressie ging het dagelijks op deze manier. Na een dag werken kwam ik thuis en ging ik eerst een uur in bed liggen om te huilen. Waarom? Tsja, ik vond alles gewoon stom en dan voelt huilen soms als je enige optie. Zoals ik eerder vertelde ben ik uit deze periode gekropen dankzij de hulp Vitaalpunt maar ook dankzij mezelf. Tijdens mijn intensieve behandeling ben ik in gaan zien dat ik uiteindelijk alles in eigen hand heb en daar dus ook naar moet handelen.

Tips bij somberheid, voor als je nergens zin in hebt

Het gaat goed met me, zolang ik alert blijf en niet toegeef. Uiteindelijk is het gewoon iets wat in mijn persoonlijkheid zit. Ja, het was een depressie, quarterlife crisis, of hoe je het ook wilt noemen, maar dat was er in mijn geval niet zomaar opeens. Het zit in mijn karakter en daar kan ik aan toegeven, of proberen te voorkomen. Tijdens het afgelopen jaar heb ik tien afspraken met mezelf gemaakt, een soort terugvalpreventieplan. Voor mij werkt het (in de meeste gevallen) en misschien dat het voor andere mensen met somberheid en stemmingswisselingen ook kan werken!

Kruip niet in een holletje

Als ik me somber voel ren ik het liefst naar bed of kruip ik in het hoekje op de bank. Soms is ergens een hoekje van de kamer ook goed en dan zit of lig ik daar een halfuur of misschien wel langer. Op dat moment geef ik toe en beland ik in een neerwaartse spiraal. Als je je klote voelt en het leven gaat overdenken, wordt het er echt niet beter op. Geloof me. Als ik me somber voel ga ik niet meer in bed liggen, want ik weet dat het dan alleen maar verschrikkelijker gaat worden. Overdag is mijn bed als ik me somber voel echt verboden terrein.

Geef jezelf eventjes de tijd

Met nadruk op eventjes. Voorheen huilde ik elke dag, nu een paar keer per week, of soms zelfs maar één keer per week.. Waarom ik dan huil? Gewoon omdat dat op dat moment dan fijn voelt en ik er een duidelijke afspraak met mezelf over maak. Ik geef mezelf de tijd om te huilen of om mezelf even zielig te voelen, maar daarna is het klaar. Ik kijk op de klok en spreek met mezelf af dat het om half drie (bijvoorbeeld) klaar is, dat ik dan weer verder moet gaan met mijn leven. Als ik deze afspraak niet maak met mezelf is de kans groot dat ik mezelf verlies en terugval.

Het wordt altijd beter<

Hoe verschrikkelijk je je misschien ook voelt, het wordt altijd beter. Er komt altijd weer een lichtpuntje. Het is op zo’n moment misschien moeilijk te beseffen, maar er komen betere tijden aan. Cliché, maar waar, na regen komt zonneschijn.

Ga iets doen!

Als ik alles blijft overpeinzen en niks ga doen, is de kans klein dat ik de mooie dingen weer ga zien. Daarom dwing ik mezelf om iets te gaan doen, dan wordt het namelijk beter omdat er afleiding is. Je hoeft niet gelijk naar een pretpark te gaan of een heel dagprogramma voor jezelf te maken, het kunnen ook kleine dingen zijn. Vouw de was op, lees een boek, zoek een leuke DIY online, kijk je favoriete serie of start een blog! ;) Als het maar iets is waardoor je afgeleid wordt.

Buitenlucht is goed voor je

Door binnen te blijven is het lastiger om de verleiding van mijn warme vertrouwde bed te weerstaan. Daarnaast word ik dan steeds emotioneler waardoor het moeilijk is om op een juiste manier na te denken. Door buiten een stukje te gaan wandelen kan ik mijn hoofd leeg maken en een bijkomend voordeel is dat je buiten toch een stuk minder makkelijk huilt dan binnen.

Wees duidelijk naar je omgeving

Voornamelijk vrouwen hebben er een handje van om onduidelijk te zijn. “Gaat alles goed?” – Ja! Om vervolgens een kwartier later in huilen uit te barsten omdat het helemaal niet goed is. Als er een oorzaak is voor je somberheid, probeer hier dan over te praten. Vind je het vervelend dat je vriend bijna elke avond weg is? Probeer er dan over te praten en geef duidelijk aan wat je dwars zit. Door het op te kroppen wordt de emotie alleen maar heftiger en verander je in een tikkende tijdbom.

Beweeg

Ga een stukje wandelen of hardlopen! Uit onderzoek is gebleken dat je door te bewegen hormonen aanmaakt waardoor je weer vrolijk wordt! Ik kan me nog goed herinneren dat ik op de dag dat MH17 neerstortte, niet wist wat ik met mezelf aanmoest. De emoties zaten hoog en op dat moment was de hele wereld slecht en kon ik niks positiefs meer bedenken. Doordat ik op dat moment ben gaan hardlopen, kon ik het een plekje geven en werden de emoties een stuk minder. Niet dat alles daarna helemaal in orde was, maar door het hardlopen zag ik alles weer een beetje in perspectief.

Je mag er zijn!

Echt waar. Hoewel ik me soms een kleine nutsnut voel op deze wereld, besef ik me wel dat ik van waarde ben. Van nature draai ik altijd maar een beetje rond en sta ik zelden met twee benen op de grond. Ik heb geleerd dat je je een stuk steviger en zekerder kan voelen als je dit wel doet. Ga voor de spiegel staan, zet beide voeten op de grond en besef dat je er mag zijn!

Focus op je ademhaling

Door te focussen op je ademhaling neemt de spanning en emotie af. Zelf gebruik ik vaak de drie minuten meditatie om in slaap te vallen. De eerste minuut laat je je gedachten vrij en denk je aan alles wat op dat moment langs komt in je hoofdje. De minuut daarna, focus je op je ademhaling en denk je nergens anders aan. Komt er een gedachte langs? Probeer deze dan te laten gaan en weer terug te keren naar je ademhaling. De derde minuut laat je de gedachten weer toe en duw je ze als het ware weg terwijl je uitademt. Zo verdwijnen langzaam al je gedachten. Deze methode werkt zo goed voor mij, dat ik meestal bij de derde minuut al slaap.

Maak een positiviteitsboekje

Onderdeel van mijn behandeling bij Vitaalpunt was het maken van een positiviteitsboekje. Dit kan je op verschillende manieren doen. Zo kan je elke dag een lichtpuntje opschrijven, maar je kan ook allemaal positieve quotes verzamelen zodat je daar doorheen kan bladeren op de momenten dat je je even niet zo top voelt. Binnenkort zal ik mijn positiviteitsboekje met jullie delen.

Het wordt altijd beter, echt waar. Uiteindelijk heb je het allemaal in eigen hand en zo niet, wees dan duidelijk naar de persoon die deze somberheid voor jou veroorzaakt. Sta op, ga wat doen, maak een wandeling, ruim je spulletjes op, lees een boek, zorg dat je uit deze sombere neerwaartse spiraal komt. Hoe moeilijk het op dit moment ook lijkt, gewoon doen, je gaat je daardoor weer stukken beter voelen. Beloofd.

Het is een lang verhaal geworden, maar ik hoop dat je iets hebt aan deze tips tegen somberheid.

Gerelateerde artikelen

Reacties

Laat je ook een reactie achter?

 • Dina

  Dit zijn echt hele goede tips! Ik heb de sombere dagen helaas nog best wel vaak, maar het werkt zo goed om NIET te gaan liggen janken in bed, maar naar buiten te gaan en inderdaad, focussen op je ademhaling helpt ook heel goed.

  Reageer...
 • nina || happy acorn

  Fijne tips, dankjewel! Ik ben ook vrij gevoelig voor sombere buien, en vaak doe ik dan inderdaad een van de bovenstaande dingen. Of ik praat of chat met m’n vriend of een vriendin, zodat ik even alle stommetjes eruit kan gooien en iemand anders het voor me kan relativeren. De laatste tijd probeer ik ook vaak te bedenken wat de oorzaak is van een somber gevoel, want het heeft bijna altijd wel te maken met iets waar ik tegenop zie. Dan dwing ik mezelf om rationeel te kijken naar wat ik aan die situatie kan doen, om te zorgen dat ik er minder tegenop ga zien..

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Herkenbaar, bij mij zijn het ook vaak dingen waar ik tegenop zie en als ik het dan een beetje probeer te relativeren of bekijk wat ik aan de situatie kan veranderen, gaat het vanzelf beter :)

   Reageer...
 • Marjolein

  Super goed artikel meid!! Denk dat artikel een erg goede inspiratiebron kan zijn voor meiden die zich inderdaad somber voelen. Fijne tips x

  Reageer...
 • Hesteranne

  Even naar buiten gaan werkt voor mij altijd goed. Even wat anders doen, en mijn gedachten proberen te verzetten.

  Reageer...
 • Pauline

  Dit is zo herkenbaar.. Bedankt voor de tips! Het is best wel vanzelfsprekend, maar het wordt vaak vergeten, vooral op nare momenten. Dus het is altijd goed om zulke lijstjes even door te nemen, zodat je je weer bewust bent van de situatie :-).

  Liefs,
  Pauline

  Reageer...
 • Rianne

  Hele fijne tips! Iedereen heeft wel eens zo’n somber momentje en dan komt dit wel goed van pas.

  Reageer...
 • Stella

  Wat een mooi artikel Laurie. En hele fijne, logische tips. Ik ben de laatste weken natuurlijk ook niet erg happy, en ik heb hier dan ook echt wat aan. Heel veel lieve knuffels!

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Hoop inderdaad dat je er wat aan hebt! Heel veel lieve knuffels terug, x!

   Reageer...
 • Saskia

  Goede en fijne tips, het positiviteitsboekje spreekt mij erg aan!

  Reageer...
 • Miranda

  Bedankt voor de tips. Ik ga ze bewaren =)
  Als ik voel dat ik somber ben probeer ik mezelf te dwingen om iets te gaan doen. Omdat dit soms heel lastig kan zijn bel ik mijn vriend wel eens die mij dan motiveert waardoor het wel lukt.

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Wat lief en fijn dat je vriend je op dat moment kan motiveren! :)

   Reageer...
 • Tanya | going to find

  Wauw, fantastisch hoe open je schrijft. Ik heb ook een periode met veel huilen achter de rug, en daar schaamde ik me enorm voor. De punten die je noemt klinken vanzelfsprekend, maar zijn wel zó waar. Sommige dagen val ik nog in de valkuil om te lang in bed te blijven liggen, en dat zijn de momenten dat het niet goed gaat. Afleiding blijft het beste medicijn.

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Het helpt voor mij juist enorm om er over te praten! Jezelf schamen is nergens voor nodig, voor niks! :) Afleiding is inderdaad het beste medicijn. Dankjewel voor je lieve reactie! x

   Reageer...
 • Fleur

  Heel erg mooi, goed en dapper geschreven! Ik herken me wel heel erg in jou en moet mezelf altijd bedwingen om NIET in bed te gaan liggen. Ik heb dit namelijk ook een paar jaar geleden echt heel lang meegemaakt en dat was zeker niet fijn!

  Reageer...
 • Marion

  Ik lees dit soort tips vaker en iedere keer als ik ze lees besef ik dat ik, ondanks mijn depressie en sociale fobie, ook een beetje geluk heb. Ik sta iedere dag op hetzelfde tijdstip op en ga op hetzelfde tijdstip naar bed. Ik heb niet de behoefte om huilend in mijn bed te kruipen. Niet dat ik nooit huil, natuurlijk wel, maar ik heb een soort ijzeren wil. Die kwam zeer slecht van pas toen ik anorexia had, maar die komt me nu juist heel goed van pas. Ik ga door, hoe slecht ik me ook voel en het helpt. Al die dingen die jij hier beschrijft, die zijn zo belangrijk om mee door te gaan. Mooi artikel en goede tips.

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Bedankt Marion! Knap dat je zo sterk bent, dat scheelt al een hele hoop, niet toegeven! x

   Reageer...
 • zomersproetje

  Dankjewel, kan ik goed gebruiken nu! Zit ook even in een dipje… en op zo’n momenten wil ik het liefst niemand zien en op de bank blijven hangen…moet me er dan echt toe zetten iets te gaan doen. Gelukkig lukt me dat altijd redelijk en blijf ik geen dagen in pyjama. Hoop dat het snel weer beter gaat en het geen winterdipje is…

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Komt goed! Inderdaad niet aan toegeven, hoewel het soms natuurlijk wel eventjes mag. Het wordt binnenkort snel weer zomer en dan ziet de wereld er sowieso al weer wat mooier uit! Knuffel!

   Reageer...
 • 4.Balou

  Ik vind het ook erg fijn om iets te gaan doen als ik somber ben. Ook doet de frisse buitenlucht wonderen! Ben bij toeval op je blog terecht gekomen, ik vind dat je een hele mooie lay-out hebt :)

  Reageer...
 • Manon

  Heel mooi omschreven, fijn dat je zo een aantal punten hebt waar je jezelf aan kunt herinneren als je dreigt terug te vallen en ik denk dat het zeker goede tips zijn voor iedereen die zich soms zo voelt :)

  Reageer...
 • Anneleen

  Wat heb je dit mooi geschreven, Lauriëtte! Maar aan de andere kant ook erg lastig en pijnlijk om te lezen voor me omdat het zo herkenbaar is… Maar je hebt het zo prachtig verwoord. Ik had ook heel veel de neiging om hele dag in bed te gaan liggen, je schiet er niets mee op maar op sommige rotmomenten voelt dat zo goed en vertrouwd. Volgens mijn therapeut moet ik deze momentjes (om in bed te gaan liggen) zoveel mogelijk proberen te voorkomen. Zij zegt dat het beter is om dan even te gaan uit rusten op de zetel, in plaats van ineens in bed want je lichaam en hoofd combineert je bed met slapen en daardoor dat dat allemaal ontregeld kan worden. Maar als ik me bij mijn vriend thuis niet goed voel, kruip ik het liefst helemaal weg in, zoals jij het omschrijft, een bolletje met een dekentje over me. Hij zegt dat vaak letterlijk ook zo tegen me: “Je zou nu het liefst willen wegsoezen in je bolletje hé.” En vaak is dat dan ook zo, want als ik me niet goed voel zit ik het liefst in mijn bolletje, lekker warm/vertrouwd/alleen/…

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Lief! Dankjewel! :) Het is ook fijn om soms even op te rollen als bolletje, maar zoals je therapeut ook zegt kan je deze momenten beter voorkomen, uit eigen ervaring weet ik dat je je alleen maar nog verdrietiger gaat voelen :(

   Reageer...
 • Saskia

  Mooie bruikbare tips. Vooral bewegen/afleiding vind ik een goede.
  Mij helpt het om even echt alles van me af te zetten, zoals ik mijn laatste blog te lezen is :)

  Reageer...
 • Kim

  Wat een mooie artikel met goeie tips!

  Reageer...
 • Elisa

  Zo’n blogje is altijd fijn :) Dankjewel voor de tips!

  Reageer...
 • Sonja

  Superfijn om te lezen, heel veel dingen had ik zelf al wel een beetje uitgedokterd maar helpt natuurlijk altijd toch om het even van iemand anders te horen.. ;)

  Reageer...
 • Cindy

  Wat een fijne tips! En wat schrijf je mooi zeg. Vooral dat je zegt dat je uit het dal bent gekropen door Vitaalpunt, maar óók door jezelf! Dat je jezelf niet vergeet! En dat je je gevoelens ook de ruimte geeft om ze er te laten zijn. Ik krop soms teveel op, zou makkelijker willen huilen als ik daar aan toe ben.

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Wat lief Cindy dankjewel! Als het voor jou goed voelt om soms wat emoties op te kroppen, moet je dat doen, als je je er maar goed bij voelt! Ik hoop dat je iets hebt gehad aan de tips :) x

   Reageer...
 • Debby

  Wat een goede blog :). Ik heb ook altijd last van winterdepressies, als je er dan eenmaal in zit is het zo makkelijk om er in mee te gaan tot dat het weer zo moeilijk is om er uit te klimmen… Lastig hoor. Maar gelukkig leer ik ook steeds beter dat geluk echt in jezelf zit en dat je jezelf altijd weer op kunt rapen, maar soms moet je even zielig zijn en gewoon 2 of 3 dagen niks doen dan huilen. En nog iets wat me altijd helpt: this too shall pass & je hébt gevoelens, je bént ze niet

  Reageer...
 • Irenka

  We hebben zo veel bij te kletsen zaterdag. Ik viel een beetje in een dip, en merk dat ik nu weer dingen ga doen, en alleen al bij dat vooruitzicht voel ik me stukken beter.

  Goed artikel Lau <3

  Reageer...
 • Marjolein

  Een late reactie op je artikel, maar dank voor je tips! Terwijl ik het artikel las, lag ik juist opgerold in mijn bed somber en vermoeid te zijn, niet wetende waar te starten met mezelf bij elkaar rapen… Terwijl buiten nota bene de zon schijnt vandaag :). Het is zo verleidelijk om even te willen ‘verdwijnen’ ipv problemen op te lossen. Je artikel heeft me gemotiveerd om kleine positieve routines in te bouwen en aan de slag te gaan. Bedankt!

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Hi Marjolein, bedankt voor je reactie! Fijn om te horen dat mijn artikel je een beetje geholpen heeft! Dikke knuffel, :)

   Reageer...
 • Mar

  Tsja, maar hoe zet je nou die knop om als je zwelgt in zelfmedelijden, als je t gevoel hebt dat alles tegenzit, dat er niemand aan je denkt en dat je nergens goed voor bent? Ik heb te weinig zelfdiscipline om mezelf n schop onder mn kont te geven en te doen wat jij schrijft…

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Heel simpel gezegd; Dan moet je ervoor zorgen dat je die zelfdiscipline krijgt. Je leeft maar één keer en JIJ moet er iets van maken. Je kan niet wachten totdat iemand anders je een schop onder je hol geeft. Sta op. Ga wat doen. Geniet van de kleine dingetjes, schrijf ze op en dan ga je het leven vanzelf weer meer waarderen. Ga hardlopen, je denkt misschien dat het alleen maar energie kost, maar uiteindelijk geeft het je levenslust en krijg je de energie in tienvoud terug. Door zelfmedelijden te hebben kom je nergens.

   Reageer...
 • Claudia

  Wat een mooie blog, ik herken inderdaad zoveel.
  Momenteel zit ik ook in een Winter depressie periode, met ook nog daardoor een extreem te kort aan Vitamine D waar ik nu een stootkuur voor krijg.

  Maar vaak lukt het me niet om de gevoelens en de somberheid kwijt te raken en kruip ik inderdaad weg in mn bed onder de dekens.

  Daar voel me ik me een paar dagen weer beter , ga ik ook gewoon lekker naar buiten en bewegen.
  Maar de week erna lijkt het alsof alles weer is teruggevallen en kost het me heel veel moeite ( zoals nu) om mezelf af te leiden.
  Het is een erg late reactie op je blog, maar ik ga absoluut proberen om het gewoon te doen, gewoon er door heen te gaan ookal is het heel moeilijk om dit patroon te verbreken voor me.

  Ik ga je tips bij me houden en mocht je nog meer tips hebben, lees ik ze graag:)

  Groetjes,
  Claudia

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Hey Claudia, houd vol! Het is weer bijna lente, hopelijk voel je je dan weer iets beter. Wat voor mij heel erg geholpen heeft: wegblijven bij dat bed! :) Sterkte. Liefs, xx.

   Reageer...
 • Jeroen

  Het dubbele aan de tips vind ik dat er wordt geadviseerd om steeds afleiding te zoeken. Lichamelijk gezien even iets doen om wat dopamine aan te maken om vervolgens weer terug te vallen naar het basisgevoel. Uiteindelijk ligt de oplossing niet in tijdelijke geluksgevoelens (verslaving aan dingen die tijdelijk een fijn gevoel geven) maar bij het structureel verbeteren van het basisgevoel. Als dat lukt is het niet meer nodig om steeds het gevoel weg te drukken. Echter hoe dit voor elkaar te krijgen heb ik nog niet gevonden.

  Reageer...
  • Lauriëtte

   Daar heb je een goed punt Jeroen. Deze tips heb ik zelf veel gebruikt op de momenten dat het eventjes wat minder goed ging; zo kun je jezelf wel weer uit dat dal slepen. Maar als je inderdaad structureel somber bent, is het beter om daar de juiste professionele hulp voor te zoeken.

   Reageer...
 • anoniem

  Fijn en open van je dat je dit deelt! Je helpt me ermee.

  Ik merk dat methylfenidaat, ooit door de huisarts voorgeschreven vanwege ADD-symptomen, mijn stemming verbeteren. Het wordt rustiger in mijn hoofd en ik krijg weer energie. Tegelijkertijd weet ik dat dit niet alleen de oplossing is. Het begint bij mij altijd bij piekeren en steeds maar dingen herhalen in mijn hoofd. Met een stemmetje dat zegt dat ik niet in orde ben. Sinds ik die gedachten als een dwangmatig iets, een verslaving, zie, kan ik het meer zien als iets waar ik niet in moet tuinen. Sporten en buiten zijn doen inderdaad wonderen! Bij mij wil een dom supermarktbezoekje ook wel eens helpen. Gewoon, het geroezemoes van mensen, de ‘gewone’ wereld. Meestal krijg je ook een lach van iemand. dan kan ik er altijd weer wat beter tegen. X

  Reageer...
Laat een reactie achter

In samenwerking met
 • Interesse in een samenwerking?